Κυριακή , 5 Φεβρουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Δημοσκοπήσεις – Πώς ‘ανασταίνουν’ νεκρούς και ‘δολοφονουν’ ζωντανούς

Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν «κάποια στιγμή την άνοιξη», όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τόσο θα πληθαίνουν οι δημοσκοπήσεις.

 

Μιλώντας για το πολιτικό σκέλος των περισσότερων δημοσκοπήσεων δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει κανείς ορισμένες σημαντικές όσο και επαναλαμβανόμενες αντιφάσεις στις απαντήσεις των συμμετεχόντων – όποιοι κι αν είναι αυτοί…

 

Γιατί – κακά τα ψέματα – δεν γίνεται να υποστηρίζεις πως η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιδεινώσει τα προβλήματά σου, αλλά και να βγάζεις πρώτο κόμμα τη ΝΔ και πιο κατάλληλο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την άλλη πλευρά, είναι κάπως οξύμωρο να κρίνεις ότι τα πάντα θα είναι χειρότερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά να δηλώνεις διχασμένος μεταξύ αυτοδύναμης κυβέρνησης και κυβέρνησης συνεργασίας.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, εξάλλου, μας το δίνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε στις 19 Ιανουαρίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Προσέξτε: Από εκείνους που ρωτήθηκαν αν είναι υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, το 45,8% θέλει τη ΝΔ και μόλις το 12,8% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, όσοι θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας, στην πρόθεση ψήφου δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ 31,3% και μόλις 10,9% στη ΝΔ!

Δηλαδή, θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, αλλά αν δεν… βγαίνουν τα κουκιά προτιμούν κυβέρνηση συνεργασίας με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ.

afto 1024x580 1

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πάντως, όσα κι αν είναι τα «στραβά» του Έλληνα, πως ο τρόπος διατύπωσης των ερωτήσεων, πιθανότατα, δεν βοηθά στην εξαγωγή ασφαλών και, κυρίως, λογικών συμπερασμάτων.

Τα πραγματικά προβλήματα

Παραμένοντας στην ίδια δημοσκόπηση, αυτήν της Metron Analysis για το MEGA, διαπιστώνουμε στο τμήμα της έρευνας για την πορεία της χώρας και τα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες τα εξής:

Το 56% των ερωτηθέντων λέει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 37% προς τη σωστή, ποσοστά περίπου ίδια με τον προηγούμενο μήνα.

poria 1024x562 1

Επιπλέον, το 44% λέει ότι η προσωπική του κατάσταση σε σχέση με πριν ένα χρόνο είναι χειρότερη και το 36% ίδια.

Οι Αντιφάσεις των Δημοσκοπήσεων | Τα στοιχεία και τι δείχνουν

Και φυσικά, η ακρίβεια παραμένει σταθερά το πρώτο πρόβλημα της χώρας για τους πολίτες, με 32%.

Ακολουθεί γενικότερα η οικονομία με 30%, η εξωτερική πολιτική – ελληνοτουρκικά με 8%, η ανεργία με 7%, το πολιτικό σύστημα – πολιτικοί με 5%.

provlima 1024x575 1

Και όλα αυτά, την ίδια ώρα που άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνητικό έργο «πετάει» ή πως, ακόμη κι αν δεν είναι αυτή η απάντηση και αξιολογούν αρνητικά το έργο της κυβέρνησης, παραμένει το δυνατό «χαρτί» της ο επικεφαλής της.

Δεν είναι κακό, βέβαια, να είναι δημοφιλής ένας πολιτικός ή τέλος πάντων δημοφιλέστερος του βασικού του αντιπάλου, ωστόσο, οι αντιφάσεις δίνουν και παίρνουν στις απαντήσεις των συμμετεχόντων στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Όσο για τις συνεργασίες, πάντως, γεγονός είναι πως όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία των εκλογών – ακόμη κι αν δεν την έχουμε με απόλυτη ακρίβεια – τόσο περισσότερο προκρίνουν τις κυβερνήσεις αυτοδυναμίας.

 

Η αλήθεια είναι ότι, όντως, από το 2012 και μετά οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω. Αυτό συνέβη και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 και στο δημοψήφισμα και στις εκλογές του 2019.

 

Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις τελευταίες έρευνες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 είναι «εκκωφαντικά». Οι σημαντικότερες (ακριβώς επειδή ήταν οι τελευταίες πριν τις κάλπες) έρευνες εκτίμησης ψήφου των δημοκοπικών εταιρειών έπεσαν έξω, σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ.

 

Γιατί γίνονται λάθη

Οπως εξηγούν οι ειδικοί του χώρου, ένα από τα βασικά «συστηματικά λάθη» των δημοσκοπήσεων σχετίζεται με το γεγονός ότι πρακτικά δεν έχει το σύνολο του πληθυσμού ίσες πιθανότητες να συμπεριληφθεί στο δείγμα μιας μέτρησης, που αποτελεί αρχή της δειγματοληψίας, καθώς ορισμένοι δεν έχουν ή δεν χρησιμοποιούν σταθερό τηλέφωνο, ενώ άλλοι απλώς δεν απαντούν λόγω κρίσης εμπιστοσύνης απέναντι στις εταιρείες, τις οποίες έχουν ταυτίσει με συγκεκριμένα συμφέροντα.

Κατακλείδα

 

Πρέπει να τονίσουμε κάποια πράγματα στον ελληνικό λαό διότι βλέπουμε πως δημιουργείται μία αλλοπρόσαλλη κατάσταση με την πρόθεση ψήφου και δημιουργούνται τεχνητά δεδομένα.
Καταρχάς όσοι δεν απαντούν ή θα ψηφίσουν λευκό ή δεν θα ψηφίσουν είναι σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό που στην ουσία αποκλείει κάθε δημοσκόπο από το να βγάλει συμπέρασμα.
Πέραν τούτου όμως που είναι και γνωστό, στις δημοσκοπήσεις  δηλώνεται περιθώριο λάθους 3% ή και 5% που είναι τεράστια νούμερα . Σκεφτείτε πως ένα κόμμα χρειάζεται 3% για είσοδο στη Βουλή κι εδώ το ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Με τον τρόπο αυτό ο οποιοσδήποτε ‘ανασταίνει’ νεκρούς και ‘δολοφονεί’ ζωντανούς.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares