Τρίτη , 29 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Δημοσιονομική «τρύπα» 1,9 δισ. «βλέπουν» οι δανειστές – Απαίτηση για προληπτικά μέτρα – Πού ελπίζει η κυβέρνηση…

Δημοσιονομική «τρύπα» 1,9 δισ. «βλέπουν» οι δανειστές – Απαίτηση για προληπτικά μέτρα – Πού ελπίζει η κυβέρνηση...

Εν αναμονή της νέας έκθεσης της Κομισιόν για την Ελλάδα η κυβέρνηση. Αστοχίες, καθυστερήσεις και δημοσιονομικό κενό 2,5% για φέτος και του χρόνου διαπιστώνουν οι δανειστές. Δεν αποκλείεται να ζητήσουν νέα μέτρα. Λευκή πετσέτα από την κυβέρνηση -Χωρίς εκπροσώπηση στο EWG. Ελπίζει σε… καλά νέα για την ανάπτυξη από την ΕΛΣΤΑΤ η Αθήνα.

Μπορεί στο εσωτερικό η κυβέρνηση να μην έχει παραιτηθεί ακόμη, στο εξωτερικό πάντως έχει σηκώσει λευκή πετσέτα. Δεν μπορεί να ερμηνευτεί αλλιώς η χθεσινή απουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη από το χθεσινό Euro Working Group και μάλιστα χωρίς έστω την παραμικρή δικαιολογία.

Το ελληνικό ζήτημα ήταν στην ατζέντα της συνεδρίασης, ωστόσο απουσίαελληνικής αντιπροσώπευσης σε κορυφαίο επίπεδο (παρών ήταν κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας), το θέμα υποβαθμίστηκε. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η απουσία αυτή δεν ήχησε καλά στα αυτιά των δανειστών και εταίρων.

Αύριο αναμένεται η ετυμηγορία των δανειστών και πιο συγκεκριμένα της Κομισιόν απέναντι στο πακέτο Τσίπρα που ανακοινώθηκε πριν από το Πάσχα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες στην έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί αύριο Τετάρτη θα βγει κίτρινη κάρτα και θα ζητείται από την Ελλάδα να λάβει προληπτικά μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% για εφέτος, αλλά και του χρόνου.

Η τρύπα που θα βλέπουν οι Ευρωπαίοι είναι της τάξεως του 2,5% αθροιστικά για εφέτος και του χρόνου, νούμερα που αν επαληθευτούν προκαλούν ίλιγγο, αφού ανέρχονται σε 4,75 δισ. (1,9 δισ. εφέτος και 2,85 δισ. του χρόνου).

Η έκθεση δεν θα είναι καθόλου κολακευτική για την Ελλάδα αφού θα παρατηρούνται και μία σειρά από αστοχίες, όπως καθυστερήσεις στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, στις αποκρατικοποιήσεις, στην αποπληρωμήτων ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες και μηδενικήπρόοδος στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Πάντως υπάρχει ανησυχία στους δανειστές, δεδομένου ότι κυβέρνηση ουσιαστικά στην Ελλάδα δεν υπάρχει και στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει μετά τις 10 Ιουλίου. Την ίδια ώρα η μία παράταση διαδέχεται την άλλη κάτι που σημαίνει ότι στο μέτωπο των εσόδων δεν υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για το 2019.

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων πάει για τις 29 Ιουλίου, ενώ για την ώρα τουλάχιστον η ημερομηνία της πρώτης δόσης παραμένει η 31η Ιουλίου.

Ο ΕΝΦΙΑ πάει αναγκαστικά πίσω με πρώτη δόση στην καλύτερη περίπτωση να πηγαίνει για τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ και η προθεσμία της υποβολής αίτησηςγια υπαγωγή στην ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις πάει για τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο στο τέλος του εν λόγω μήνα συσσωρεύονται πολλές υποχρεώσεις κάτι που σημαίνει αδυναμία πληρωμής από πολλούς φορολογούμενους.

Τέλος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα σημερινά στοιχεία για την ανάπτυξη το πρώτο 3μηνο του 2019 που θα ανακοινωθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

newsit

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares