Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Δημοσιονομικοί κανόνες 2021: Πώς θα επιβληθεί το 5ο μνημόνιο – Ολοκληρωτική κατάρρευση των εσόδων…

H επιβολή ενός νέου πέμπτου μνημονίου στη χώρα για να λάβει τα περιβόητα 32 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί μέσα από τους δημοσιονομικούς κανόνες του 2021 και το πόσο αυστηροί θα είναι αυτοί, θα κρίνουν και το πότε η κυβέρνηση θα προσφύγει στις κάλπες.

Εάν ζούσαμε σε έναν λογικό κόσμο, από τη στιγμή που η πανδημία του κορωνοϊού χτύπησε όλες τις χώρες του πλανήτη δε θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας περί δημοσιονομικών ανισορροπιών και ελλειμμάτων. 

Πρακτικά την επόμενη χρονιά τα φορολογικά έσοδα και οι εθνικοί Προϋπολογισμοί θα έχουν καταρρεύσει αφού δεν υπάρχουν έσοδα από καμία οικονομική δραστηριότητα.

Αρκεί να αναλογιστούμε ότι στην Ελλάδα τα έσοδα από τουρισμό και εστίαση θα είναι επί του πρακτέου ανύπαρκτα.

Όμως οι Βόρειοι δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουν να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα χωρίς μνημόνιο καθώς σκεπτόμενοι το δικό τους συμφέρον θεωρούν ότι θα βγουν από την οικονομική κρίση, πρώτοι απ’όλους και αυτά τα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θέλουν να τα ακούνε μόνο ως δηλώσεις στην τηλεόραση και τίποτε παραπάνω.

Ο γνωστός Ντέκλαν Κοστέλο, που έχει επιτελικό πλέον ρόλο στην Κομισιόν, μόλις χθες στην εκδήλωση τηλεδιάσκεψη του ΙΟΒΕ επεσήμανε ότι η επίβλεψη στην Ελλάδα δε σταμάτησε, παρά μόνο προσωρινά, δηλαδή μπορεί να έχει ενεργοποιηθεί η ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και για την Ελλάδα, αλλά η χώρα παραμένει σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.

Στην κυβέρνηση με τα έσοδα να έχουν βουλιάξει ελπίζουν σε ένα θαύμα να διατηρηθεί και το 2021 η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας χωρίς δημοσιονομικούς στόχους.

«Από το Σεπτέμβριο θα πρέπει να γίνει συζήτηση όχι μόνο για τους κανόνες, αλλά και για τους στόχους. Το 2021 δεν θα έχει τελειώσει η κρίση» σημείωσε ο Χ. Σταϊκούρας στην ίδια εκδήλωση.

Απάντηση επί του θέματος δεν δόθηκε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.

Η αλήθεια είναι ότι η συζήτηση δεν έχει καν ξεκινήσει επισήμως και χαρακτηρίζεται ως πρόωρη, ωστόσο όλοι ξέρουν ότι η πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα είναι εφικτή μόνο όταν ληφθούν δεσμεύσεις για «σφίξιμο» των δημοσιονομικών από το 2021, ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία των Βόρειων.

Να μην έχουμε αυταπάτες, θα υπάρξει νέο μνημόνιο, το πως αυτό θα «βαφτιστεί» είναι μια άλλη ιστορία.

Shares