Δευτέρα , 28 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Δημοσίευμα-βόμβα από το Bloomberg: Ερντογάν και Τραμπ τα συμφώνησαν – Και F-35 και S-400 για την Τουρκία;….

Δημοσίευμα-βόμβα από το Bloomberg: Ερντογάν και Τραμπ τα συμφώνησαν - Και F-35 και S-400 για την Τουρκία;....

Περίεργη τροπή φέρεται να παίρνει η υπόθεση που συσχετίζεται με την αγορά του Αντιεροπορικού Πυραυλικού Συστήματος S-400, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg  ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμφώνησαν στο αίτημα που από καιρό έχει υποβάλει ο δεύτερος. Δηλαδή στη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας για τη μεταφορά του ρωσικού αμυντικού όπλου παράλληλα με την απόκτηση των F-35 από την Τουρκία.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα τονίζεται ότι οι δύο ηγέτες διαφωνούν ως προς το αντικείμενο που θα εξετάσει η εν λόγω ομάδα.

Σύμφωνα με το Bloomberg κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν Τραμπ και Ερντογάν την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την επιθυμία του να εξετάσει από κοινού όλους τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι S-400 στο μαχητικό F-35, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο που ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά του.

Σημειώνεται ότι αν και έχουμε να κάνουμε με δύο απρόβλεπτους ηγέτες σε δημοσίευμα του thepressroom.gr, είχαμε τονίσει ότι ο κ. Τραμπ, έδειχνε έτοιμος να κάνει πίσω και να δεχτεί κάποιες από τις απαιτήσεις Ερντογάν, που εκβιάζει ουσιαστικά με όπλο την παραμονή της Τουρκίας στο «δυτικό» στρατόπεδο. Χαρακτηριστικό της εξέλιξης είναι οι δημόσιες ευχαριστίες Τραμπ στον Ερντογάν για την απροειδοποίητη απελευθέρωση του Τουρκοαμερικανού επιστήμονα της NASA που ήταν φυλακισμένος το τελευταίο διάστημα κατηγορούμενος ως «Γκιουλενιστής».

Ο Τραμπ φέρεται να συμφώνησε, αν και η αμερικανική άποψη είναι ότι η ανάπτυξη των ρωσικών συστημάτων θα έθετε τα F-35 σε κίνδυνο, τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί μια πρόοδο στις συνομιλίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν ξεπεραστεί τα εμπόδια, τα οποία πολλοί θεωρούν ανυπέρβλητα. Οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν σε διαμάχη πάνω σε βασικά ζητήματα.

Ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να σταματήσει η αγορά των S-400, οι Αμερικανοί βλέπουν οποιαδήποτε κοινή ομάδα εργασίας ως μέσο για να εξηγήσουν στην Άγκυρα γιατί τα ρωσικά και τα αμερικανικά προηγμένα όπλα είναι ασύμβατα και ότι η Τουρκία θα χρειαστεί να επιλέξει το ένα ή το άλλο.

Yπενθυμίζεται πως χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε πως η Τουρκία θα προχωρήσει στην ανάπτυξη των S-400 κατά μήκος της νότιας ακτής της χώρας, «κοντά» στα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν τα ερευνητικά της σκάφη.

Οι S-400 μεγάλης εμβέλειας που αναμένεται να παραδοθούν στην Άγκυρα τις επόμενες εβδομάδες θα ενίσχυαν δραματικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, εκεί όπου -σύμφωνα με το δημοσίευμα- υπάρχει διαμάχη με την Κύπρο – μέλος της Ε.Ε. για εξορύξεις υδρογονανθράκων.

 

thepressroom

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares