Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Δημοσίευμα Τουρκικού Τύπου για Αγιά Σοφιά: «Οι τοιχογραφίες θα καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό»…

Το Ισλάμ θεωρεί την απεικόνιση ανθρώπων, αγίων κ.λπ. ως ειδωλολατρία…

Η Ελλάδα χαρακτηρίζει την απόφαση για την Αγία Σοφία ως πρόκληση για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά
Οι τοιχογραφίες της Αγίας Σοφίας θα κρυφτούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, μετά την απόφαση να μετατραπεί ο εικονικός χριστιανικός ναός και το ιστορικό σύμβολο σε τζαμί.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες που θα ανοίξουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα υπάρχουν χαλιά που θα φωτίζονται για να σκοτεινιάσουν τον χώρο και να κρύψουν τους πίνακες.

Άλλες τουρκικές εφημερίδες επαίνεσαν την απόφαση με την Γιεν Σαφάκ να μιλά για την «ανάσταση» της Αγίας Σοφίας και της Τουρκίας να γράφουν στην πρώτη σελίδα: «Τα βάσανα του τζαμιού της Αγίας Σοφίας έχουν τελειώσει. Οι αλυσίδες των 86 ετών έσπασαν ».

Με αυτές τις αποφάσεις «η Τουρκία αψηφά την Ευρώπη ξανά», σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

«Έτσι μάθαμε το όνομα του 3.272ου τζαμιού της Κωνσταντινούπολης: η Αγία Σοφία», ανέφερε το άρθρο, προσθέτοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορούσε να «εκπληρώσει το όνειρο» των Ισλαμιστών και των εθνικιστών στην Τουρκία που ήταν «η επανακατάκτηση, θρησκευτικά και πολιτικά , αυτού του συμβόλου της Κωνσταντινούπολης ».

 

en.protothema.gr

Shares