Πέμπτη , 26 Νοεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Δημογραφικό -Ελλάδα: Ανησυχία για το δημογραφικό – Η χώρας μας αργοπεθαίνει

Δημογραφικό -Ελλάδα: Ανησυχία για το δημογραφικό - Η χώρας μας αργοπεθαίνει

Δημογραφικό -Ελλάδα: Η Ελλάδα πεθαίνει και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  το αποδεικνύουν .Η χώρα  μας πρέπει να βρει μια λύση ώστε να υπάρξει η συνέχεια του Ελληνισμού

Σημαντική απειλή για την περαιτέρω συρρίκνωση του πληθυσμού στην Ελλάδα συνιστά η υπογεννητικότητα, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Βουλής των Ελλήνων. Το 2020 αναμένεται να συνεχιστούν η μείωση των γεννήσεων και η γήρανση του πληθυσμού σε σχέση με το τρέχον έτος. Ολο και λιγότερα παιδιά θα συναντά κανείς στις παιδικές χαρές και στις σχολικές μονάδες, ενώ αντιθέτως θα αυξάνονται οι χώροι συνάθροισης των ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», εάν η χώρα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, χωρίς να ληφθούν δραστικά μέτρα για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα μας, το έτος 2050 μόλις και μετά βίας θα φθάνουμε τα 8 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 2.880.000 θα είναι γέροντες. Και αυτό είναι συντηρητικό σενάριο, γιατί θεωρείται πιθανό τα νέα ζευγάρια να συνεχίσουν να μην κάνουν πολλά παιδιά λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και μιας σειράς άλλων ενδογενών και εξωγενών παραγόντων.

Κομβικό έτος γι’ αυτήν την κατακόρυφη μείωση του πληθυσμού, σύμφωνα με την ψυχρή γλώσσα των αριθμών, ήταν το 2011. Εκείνη τη χρονιά που μπαίναμε για τα καλά στην κρίση, καταγράφηκε για πρώτη φορά αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων, τουτέστιν τα μωρά που γεννήθηκαν στα μαιευτήρια της χώρας μας ήταν λιγότερα από τα άτομα που απεβίωσαν.

Στις μέρες μας έχουμε φθάσει πλέον στο σημείο οι θάνατοι να είναι ετησίως 36.000 περισσότεροι σε σχέση με τις γεννήσεις. Το 2017 για παράδειγμα, που έχουμε τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία ολόκληρου του έτους, καταγράφηκαν 124.501 θάνατοι έναντι 88.553 γεννήσεων, ήτοι διαφορά 35.948 λιγότερων νέων ανθρώπων που έρχονταν στη ζωή σε σχέση με αυτούς που έφευγαν από αυτή.

Η τάση αυτή δεν πρόκειται να αναστραφεί τα επόμενα τριάντα χρόνια. Απλώς είναι δυνατόν, εάν οι γεννήσεις σταθεροποιηθούν ή στην ευνοϊκότερη των περιπτώσεων αυξηθούν, το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων θανάτων στη χώρα μας να περιοριστεί.

Στις αρχές Οκτωβρίου δημοσιεύτηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τα αποτελέσματα του φυσικού ισοζυγίου (γεννήσεις-θάνατοι) στην Ελλάδα για το 2019. Όπως αναμενόταν, η εικόνα ήταν και αυτή τη χρονιά ζοφερή. Συγκεκριμένα, οι γεννήσεις μειώθηκαν στις 83.763, ενώ οι θάνατοι ανήλθαν στους 124.965. Αν αφαιρεθεί η συνεισφορά των αλλοδαπών (οι γεννήσεις αλλοδαπών ήταν το 14,5% όλων των γεννήσεων), τότε προκύπτει ότι το 2019 ο ελληνικός πληθυσμός μειώθηκε περισσότερο από 50.000 άτομα.

Το 2019 είναι η 9η συνεχόμενη χρονιά που το φυσικό ισοζύγιο του ελληνικού πληθυσμού είναι αρνητικό. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί συγκυριακή εξέλιξη, αλλά αποτέλεσμα της χαμηλής γεννητικότητας του ελληνικού πληθυσμού. Αν λοιπόν η γεννητικότητα των Ελλήνων δεν αυξηθεί άρδην, στο εξής οι θάνατοι θα υπερβαίνουν κάθε χρονιά τις γεννήσεις.

 

Τα παραπάνω στοιχεία σημαίνουν ότι το 2019 εξαφανίστηκε μια πόλη όπως η Καβάλα ή τα Χανιά. Το 2018 αντίστοιχα χάθηκε μια πόλη σαν την Άρτα ή τη Βέροια. Συνολικά μέσα στην τελευταία τριετία χάθηκε μια πόλη σαν το Ηράκλειο της Κρήτης!

Η Ελλάδα έχει μπει λοιπόν σε ένα δημογραφικό σπιράλ θανάτου. Ωστόσο, αντί το δημογραφικό να είναι το πρώτο θέμα των πολιτικών συζητήσεων, στην πράξη έχει γίνει αποδεκτό και μάλλον έχει αφεθεί στην τύχη του. Το μόνο που συζητείται κάθε χρόνο, είναι τα ετήσια στοιχεία γεννήσεων-θανάτων από την ΕΛΣΤΑΤ, εν είδει μνημοσύνου.

 

Image

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares