Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Δημήτρης Γραμμόζης: «Ένας Έλληνας στην ηλεκτρική καρέκλα της Μπουντεσλίγκα»

Ο Ελληνογερμανός νέος προπονητής της Σάλκε αναλαμβάνει την ομάδα στην πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της, σύμφωνα με την DW…

Ο υποβιβασμός είναι σχεδόν σίγουρος, λένε πολλοί. Όμως η ιστορική Σάλκε δεν καταθέτει τα όπλα και θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τις τελευταίες έντεκα αγωνιστικές της Μπουντεσλίγκα για να σωθεί υπό τις οδηγίες του νέου προπονητή που είναι ένας παλαιός γνώριμος των γερμανικών, αλλά και των ελληνικών γηπέδων: Ο Δημήτρης Γραμμόζης, άλλοτε άσσος του Αμβούργου και της Καϊζερεσλάουτερν, αλλά και πρωταθλητής Κύπρου με την Ομόνοια, αναλαμβάνει την ομάδα του Γκελζενκίρχεν στην πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της. Θα είναι ο… πέμπτος προπονητής στη φετινή σεζόν για τη Σάλκε, που αγωνίζεται να ξεπεράσει την απειλή του υποβιβασμού και την αγωνιστική, αλλά και οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

Το περασμένο καλοκαίρι η Σάλκε ήταν η μόνη ομάδα της Μπουντεσλίγκα που δεν ενισχύθηκε, δεν κατάφερε να κάνει ούτε μία μετεγγραφή λόγω οικονομικών προβλημάτων. Δύσκολη σεζόν για μία ομάδα που το 1997 κατακτούσε το κύπελο ΟΥΕΦΑ, κερδίζοντας το παρατσούκλι «Γιουροφάιτερ» για το θεαματικό, επιθετικό της ποδόσφαιρο. Αν μη τι άλλο, η Σάλκε πάντα αξιοποιούσε την καυτή έδρα της, στο στάδιο του Γκελζενκίρχεν, φόβητρο πολλών μεγάλων ομάδων. Αλλά τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία της έχουν στερήσει αυτό το «κρυφό όπλο». Μόνη ελπίδα της τα νέα ταλέντα, που όμως ακόμη δεν έχουν «δέσει» σε ένα αρμονικό, αξιόμαχο σύνολο. Αυτό ακριβώς θα επιχειρήσει τώρα ο Δημήτρης Γραμμόζης με τους δύο βοηθούς του, τον Μάικ Μπίσκενς, πρωτεργάτη της γενιάς των «Γιουροφάιτερ», και του Σβεν Πίπενμπροκ.

«Μακροχρόνια λύση» ο Γραμμόζης

Το καλό της υπόθεσης είναι ότι η Σάλκε δεν βλέπει τον Γραμμόζη απλώς ως «πυροσβέστη» ή προσωρινή λύση, αλλά υπόσχεται να τον κρατήσει στον πάγκο ακόμη και σε περίπτωση υποβιβασμού, λέει ο αθλητικογράφος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) Βόχνερ: «Η Σάλκε προσφέρει μακροχρόνιο συμβόλαιο. Ο Γραμμόζης αναλαμβάνει την ομάδα αμέσως, θα είναι στον πάγκο στα έντεκα παιχνίδια που απομένουν σε αυτή τη σεζόν, αλλά το συμβόλαιό του τρέχει μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Αυτό σημαίνει ότι ο 42χρονος προπονητής δεν είναι μεταβατική λύση, αλλά θα μείνει, ακόμη και στην περίπτωση, στην πολύ πιθανή περίπτωση για να είμαστε ειλικρινείς που η Σάλκε υποβιβαστεί. Φυσικά ο ίδιος ο Γραμμόζης θέλει να αποτρέψει τον υποβιβασμό, θέλει να πετύχει ένα μικρό ποδοσφαιρικό θαύμα με τη Σάλκε…»

Πολλοί θυμούνται τον ποδοσφαιριστή Δημήτρη Γραμμόζη, που ξεκίνησε την καριέρα του από την Ύρντιγκεν, άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στο Αμβούργο, αλλά στη συνέχεια ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς στην Καϊζερσλάουτερν και στην Κολωνία. Πρόσφατα έκλεψε τις εντυπώσεις ως προπονητής της Ντάρμσταντ, στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας, με την οποία έχασε για ελάχιστους βαθμούς την άνοδο στα σαλόνια της Μπουντεσλίγκα. Ίσως να συνέχιζε, αλλά, όπως είχε κάνει πολλές φορές στην καριέρα του ως ποδοσφαιριστής, ο Γραμμόζης προτίμησε να φύγει από τη στιγμή που δεν του έδωσαν το συμβόλαιο που διεκδικούσε. Η Σάλκε είναι η μεγάλη ευκαιρία για την προπονητική καριέρα του. Τι μπορεί να προσφέρει; «Είναι άνθρωπος με ευθύτητα στη συμπεριφορά του, είναι φιλικός, προσιτός για τους παίκτες, αλλά και φιλόδοξος», τονίζει ο Γιαν Βόχνερ. «Ο προηγούμενος σταθμός του, ως προπονητής, ήταν στη Ντάρμσταντ, ομάδα δεύτερης κατηγορίας, βέβαια ήταν και η μοναδική φορά που ανέλαβε επαγγελματική ομάδα ενηλίκων. Προηγουμένως είχε συμπληρώσει πολλά χρόνια ως προπονητής σε ομάδες νέων και ελπίδων, για παράδειγμα στο Μπόχουμ. Ξέρει να συμπεριφέρεται σε νεαρούς παίκτες, να εντοπίζει νέα ταλέντα και αυτό ακριβώς είναι που ενδιαφέρει τη Σάλκε στην παρούσα φάση. Από κει και πέρα ο Γραμμόζης προτιμά το επιθετικό ποδόσφαιρο με πολλή κατοχή της μπάλας. Το μόνο που του λείπει είναι η εμπειρία με τις ιδιοτροπίες των σταρ σε μία μεγάλη ομάδα, αλλά και η εμπειρία με τα ΜΜΕ…»

Πρωταθλητής Κύπρου με προπονητή Λεμονή

Το σίγουρο είναι ότι ο Δημήτρης Γραμμόζης έχει κάνει μοναδικές εμπειρίες περνώντας και από τα ελληνικά γήπεδα, με προτίμηση όπως φαίνεται στα κοσμοπολίτικα νησιά: Φεύγοντας από τη Γερμανία άρχισε να αγωνίζεται στην ομάδα του Εργοτέλη, στην Κρήτη, αλλά σε έναν χρόνιο αποχώρησε λόγω διαφωνιών με τον προπονητή του. Πήγε στην Κύπρο, όπου αναδείχθηκε πρωταθλητής με την Ομόνοια Λευκωσίας με προπονητή τον Τάκη Λεμονή, ενώ στην περίοδο 2011-2012 φόρεσε και τη φανέλα της Κέρκυρας, που αγωνιζόταν τότε στην Α’ Εθνική. Στην Ελλάδα δεν τον ξέχασαν, μάλιστα αθλητικές ιστοσελίδες έγραφαν ότι μετά την αποχώρησή του από τη Ντάρμσταντ δέχθηκε πρόταση από ελληνική ομάδα, αλλά φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν αίσιο τέλος.

Πηγή: dw.com

Shares