Τρίτη , 24 Νοεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Δήλωση – “ΒΟΜΒΑ” Ζακυνθινού: “Το νέο lockdown είναι η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ των πολιτικών αποφάσεων αλλά και των επιστημόνων” – Γιατί παραιτήθηκα από την Επιτροπή

Δήλωση - "ΒΟΜΒΑ" Ζακυνθινού: "Το νέο lockdown είναι η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ των πολιτικών αποφάσεων αλλά και των επιστημόνων" - Γιατί παραιτήθηκα από την Επιτροπή

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Ζακυνθινός…

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον 98,4 ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας- Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, συντονιστής των Ιατρικών Υπηρεσιών της ναυαρχίδας του ΕΣΥ, του «Ευαγγελισμού» μεταξύ άλλων υπογράμμισε τα εξής:

«Εδώ που φτάσαμε, δεν έπρεπε να φτάσουμε αν υπήρχε στρατηγική και σχεδιασμός , αλλά πλέον το lockdown με την ταχύτητα διασποράς του ιού , ήταν αναπόφευκτο, όμως αν και τώρα δεν υπάρξει στρατηγική με πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και εκατομμύρια τεστ διαρκώς επαναλαμβανόμενα, ένα επόμενο lockdown, θα είναι η απόλυτη καταστροφή των πολιτών και της χώρας»

«Το νέο lockdown, πρέπει να πούμε την αλήθεια, είναι η ομολογία αποτυχίας των πολιτικών αποφάσεων αλλά και των επιστημόνων, αφού αποδεικνύει ότι είτε μέτρα στρατηγικά δεν ελήφθησαν επί 7 μήνες, είτε αυτά που ελήφθησαν είναι λάθος».

Ειδικότερα, ο κ. Ζακυνθινός , που μέχρι τον Ιούλιο ήταν μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας , εξήγησε τους λόγους που παραιτήθηκε , αποκαλύπτοντας ένα άγνωστο σεπολλούς παρασκήνιο.

Σύμφωνα με τον κ. Ζακυνθινό, το παρασκήνιο αυτό, τον έκανε να αισθανθεί ότι χρησιμοποιείται, προκειμένου να αιτιολογηθούν μια σειρά πολιτικών αποφάσεων οι οποίες ήταν αντίθετες ακόμη και σε πλειοψηφικές εισηγήσεις της Επιτροπής, όπως πχ. στην υπόθεση των καθολικών τεστ για ανοίξει ο τουρισμός,πρόταση που τελικά απορρίφθηκε παρότι αρχικά ήταν ομόφωνη στην Επιτροπή.

Η εν λόγω απορριφθείσα πρόταση δεν άλλαξε ποτέ διότι πολύ απλά η κυβέρνηση τότε δήλωσε ότι δεν είχε περισσότερα από 1000 τεστ να κάνει ημερησίως σε τουρίστες ή εισαγόμενους εργάτες γης.

Σύμφωνα με τον κ. Ζακυνθινό κατ αυτό τον τρόπο πραγματοποιήθηκε η διασπορά στην κοινότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας και όχι από τις υπαίθριες συναθροίσεις της νεολαίας. Ο ιός πέρασε τα σύνορα της Ελλάδας εξαιτίας του τουρισμού και στη συνέχεια έγινε η δραματική διασπορά του.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η αποκάλυψη του,πως πολλές φορές η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής δεν είχε στα χέρια της όλα τα στοιχεία για να πάρει αποφάσεις και να εισηγηθεί μέτρα, εκτός ολίγων και κυρίως ανώτερων πολιτικά προσώπων.

Η Επιτροπή είπε έγινε «σάκος του μποξ» δεν προστατεύεται ούτε σήμερα, ενώ τις τελικές αποφάσεις της παίρνει η πολιτική ηγεσία, απλά κάποιοι στην Επιτροπή ανέχονται καταστάσεις και σιωπούν, ίσως εξαιτίας της δημοσιότητας που απολαμβάνουν.

Τέλος ο καθηγητής υπογράμμισε πως όσο σήμερα μιλάνε για καταστάσεις «ακορντεόν» με επαναλαμβανόμενα lockdown, αυτό αναπόφευκτα σημαίνει ότι δεν θέλουν μια στρατηγική με μαζικά τεστ και επιδημιολογική καταγραφή, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στήριξη με μόνιμες προσλήψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά έτσι θα οδηγήσουν σε καταστροφή κοινωνία και χώρα.

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως στο τέλος, θα «φεύγουμε» από πείνα ή άλλες παθήσεις που μπαίνουν συστηματικά στο «ράφι», ενώ οι ασθενείς τους θα έπρεπε να προσέρχονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.

με πληροφορίες από neakriti.gr

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares