Τρίτη , 26 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Δήλωση Έλληνα πρώην πρωθυπουργού που προκαλεί ΤΡΟΜΟ: “Μεγάλη πιθανότητα για νέα ΙΜΙΑ”…

Ο άνθρωπος που επέτρεψε στους Τούρκους να “γκριζάρουν” το Αιγαίο, ο Κώστας Σημίτης, υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα «Ίμια» δεν είναι διόλου απίθανο, τονίζοντας ότι όσο βλέπουμε…

κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας και την απόφαση να σταλεί και δεύτερο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι ο κίνδυνος επεισοδίων θα είναι υπαρκτός «εάν δεν βρούμε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες».

Όλα αυτά τα αναφέρει ο κ. Σημίτης σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής. Κάνοντας μια σύγκριση με την κρίση του 1996 έγραψε τα εξής τα εξής:

«Είναι πεποίθησή μου ότι το πρόβλημα των Ιμίων το 1996 δεν προέκυψε τυχαία. Η τουρκική ηγεσία τότε θέλησε να εκμεταλλευτεί την κρίση που προκάλεσε η ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου, η παραίτησή του και η εκλογή νέας ηγεσίας, για την οποία πίστεψε ότι μπορεί να την αιφνιδιάσει. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες σκέψεις στη σημερινή τουρκική ηγεσία.

Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα λόγω των εκλογών δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για δράσεις. Η Τουρκία μπορεί να θεωρήσει ότι η περίοδος αυτή προσφέρεται για να επιβάλει τις απόψεις της στα θέματα των ορίων τόσο της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης, όσο και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.»

Ο Κώστας Σημίτης θα καταλήξει:

«Μπορεί πιθανότατα η Τουρκία να στείλει πλοίο σε τμήμα της υφαλοκρηπίδας που η Ελλάδα θεωρεί ελληνική , αλλά η Τουρκία τουρκική. Αντί να προκαλέσει την αρνητική στάση και τη διαμαρτυρία των συμμάχων της Ελλάδας, πιθανόν να τους οδηγήσει σε μια επιφυλακτική στάση» και «να θεωρήσουν ότι έχουν την ευκαιρία να τελειώνουν με τις ελληνοτουρκικές διαφορές κι έτσι να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο».

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares