Τετάρτη , 29 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

Δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλες για την Κύπρο και τις Ευρωτουρκικές σχέσεις

Την ώρα που η Άγκυρα αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, εκδίδει NAVTEX και ανεγείρει εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποιήσης στο Αιγαίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες μιλάει για πρόοδο στο Κυπριακό. Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, μετά τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια για την δημιουργία αντι-drone θόλου πάνω από το Αιγαίο, το τουρκικό ΥΠΑΜ με εξοργιστική ανάρτηση επανάφερε τη ρητορική «Γαλάζιας Πατρίδας» δημοσιεύοντας φωτογραφία με πολεμικά πλοία.

Ο Ερντογάν προχωράει σε νέο παραλήρημα προκλητικότητας σε βάρος της χώρας μας, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δήλωση του προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, δήλωσε ικανοποιημένος από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, προσθέτοντας ότι βλέπει πρόοδο στο Κυπριακό.

 

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθούν τα ζητήματα, που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, επί τη βάσει της έκθεσης προόδου, που έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προς το παρόν είμαι ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα στα οποία έχουμε καταλήξει και αναγνωρίζουν το γεγονός ότι μπορεί οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας να προοδεύσουν, αλλά πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Τέλος σε απόλυτη συνεννόηση με την κυπριακή Δημοκρατία θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου και για το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά η οποία συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και με την πρόοδο η οποία μπορεί να γίνει στο ζήτημα του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες και καθορίζουν το μόνο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα και βέβαια εκφράζοντας κι εμείς την προσδοκία μας είναι αυτή η προσπάθεια η οποία γίνεται υπό την νέα απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ να αποδώσει τελικώς καρπούς».

Αναφορικά με την φλεγόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο ίδιος δήλωσε ότι καταδικάζει την επίθεση «που δέχτηκε το Ισραήλ από το Ιράν θα συνοδεύει η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης. Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί θα συζητηθεί η κατάσταση, που επικρατεί στο Λίβανο, μία χώρα, που βρίσκεται κι αυτή στο επίκεντρο μεγάλων αναταράξεων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και προφανώς η κατάσταση στο Λίβανο επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο γιατί έχουμε δει σημαντικές προσφυγικές ροές από το Λίβανο στην Κύπρο» είπε και επεσήμανε ότι «στηρίζουμε τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε οι ροές αυτές να ανακοπούν. Αλλά ταυτόχρονα προσφέρουμε και στο Λίβανο την υποστήριξη, που χρειάζεται, προκειμένου αυτή η χώρα, που έχει περάσει πολλά να καταφέρει επιτέλους να σταθεροποιηθεί».

 

newsbreak.gr

Shares