Κυριακή , 16 Ιουνίου 2024

Δίκη Μάτι – «Βόμβα» από τον πραγματογνώμονα: «Η Πυροσβεστική αποκρύπτει από το δικαστήριο κρίσιμα για τις ευθύνες της στοιχεία»

Για συστηματική, ενορχηστρωμένη και πάνω από όλα σκόπιμη απόκρυψη σοβαρών και κρίσιμων στοιχείων σχετικά με τον ρόλο της πυροσβεστικής και τις επιχειρησιακές αποτυχίες, εκείνες τις μαύρες ώρες που η πυρκαγιά καταίκαιγε το Μάτι σκορπώντας τον θάνατο με τελικό απολογισμό 104 νεκρούς, κάνει λόγο ο τεχνικός σύμβουλος στη δίκη, Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Ο πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και Νομικός Ανδριανός Γκουρμπάτσης, που καταθέτει αυτές τις ημέρες στην πολύκροτη δίκη, αναφέρεται στον άγνωστο ρόλο που διαδραμάτισαν τα τρία από τα τέσσερα ελικόπτερα Ericsson που είχε μισθώσει από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου η χώρα μας. Άγνωστο, διότι αν και όπως προβλέπεται από τα συστήματα των ελικοπτέρων υπάρχει διαρκής καταγραφή της θέσης, των ενεργειών και των υδροβολών τους, με τα στοιχεία αυτά να καταχωρούνται έπειτα από κάθε πτήση, εν τούτοις για τη συγκεκριμένη περίπτωση, πολύ απλά αυτά δεν… υπάρχουν!

Δηλαδή υπάρχουν, αλλά δεν τα ζητάει ο εισαγγελέας, ούτε και η Πυροσβεστική, ενώ η εταιρεία που μισθώνει τα ελικόπτερα διατίθεται ευχαρίστως, εφόσον της ζητηθεί από αρμόδια Αρχή, να τα καταθέσει!

Στις 4 Ιουλίου συγκεκριμένα ο νομικός εκπρόσωπος συγγενών των θυμάτων, Κωνσταντίνος Φούσας, υπέβαλλε αίτηση προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών στην οποία ζητείται η παρέμβαση δημόσιας αρχής προκειμένου να παρασχεθούν τα εν λόγω δεδομένα -τα στίγματα των… «χαμένων» ελικοπτέρων-, τα οποία εν συνεχεία θα αξιοποιηθούν από τον τεχνικό σύμβουλο προκειμένου να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη δίκη που είναι σε εξέλιξη.

Ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης σημειώνει σε δηλώσεις του στο Newsbomb.gr:

«Κατά το στάδιο της Προκαταρκτικής Εξέτασης αλλά και της Κύριας Ανάκρισης η Ηγεσία τοτ ΠΣ αλλά και η Διοίκηση του ΕΣΚΕ απέκρυψαν σκόπιμα ιδιαιτέρως κρίσιμα και χρήσιμα αποδεικτικά στοιχεία αναζήτησης της ουσιαστικής αλήθειας τόσο από τον κ. Εισαγγελέα όσο και τον κ. Ανακριτή, με σκοπό την συγκάλυψη ευθυνών για την απώλεια των 104 θυμάτων. Ωστόσο έως και σήμερα το ΠΣ επιχειρεί ακόμη και κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής επ’ ακροατηρίω διαδικασίας να μην είναι πρόθυμη να τα προσκομίσει, αν και της ζητήθηκε από τους συνηγόρους προς υπιστήριξη της κατηγορίας κ.κ. Σκύφτα Δημήτριο και Φούσα Κων/νο, ενώπιον του ΣΤ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, στο οποίο συνεχίζεται η σχετική δίκη για την τραγωδία στο Μάτι»

Στην αίτηση γίνεται σαφής λόγος για «απόκρυψη» των στοιχείων από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Διαπιστώσαμε ότι απουσιάζουν ιδιαίτερα σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία και πιο συγκεκριμένα τα τηλεματικά δεδομένα (τα στίγματα μέσω GPS) των τεσσάρων μισθωμένων από το ΠΣ, τύπου Erickson S-64 με αριθμούς νηολογίου N 154, N 218, N 189 και Ν 194, από την εταιρεία των ΗΠΑ, Air Crane Incorporated, συνεργαζόμενη με ελληνική εταιρεία. Και τούτο γιατί απεκρύβησαν από την Ηγεσία του ΠΣ και τη Διοίκηση του ΕΣΚΕ τόσο κατά το στάδιο της προκαταρκτικής Εξέτασης από τον κ. Εισαγγελέα, όσο και κατά το στάδιο της Κύριας Ανάκρισης από τον κ. Ανακριτή».

Στοιχεία δόθηκαν αλλά μόνο για το ένα ελικόπτερο, με αρ. νηολογίου Ν 154 Ε/Π, «προφανώς γιατί των λοιπών τα τηλεματικά δεδομένα είχαν σκοπίμως σβηστεί από το σύστημα Engage», όπως αναφέρεται, ενώ η πυροσβεστική στην απάντησή της προτρέπει την πλευρά των θυμάτων να τα ζητήσουν από την Ανάδοχο Εταιρεία.

Το πράγμα όμως δεν είναι… τόσο απλό, διότι η εταιρεία παρέχει τα στοιχεία μόνο προς το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο δεν έχει παρά να τα ζητήσει, κάτι το οποίο δεν γίνεται, με αποτέλεσμα ο κύριος Φούσας να κάνει λόγο για «συγκάλυψη ευθυνών».

Στην αίτηση υπογραμμίζεται:

«Δυστυχώς τα εμπόδια από το ΠΣ που στοχεύουν στην συγκάλυψη ευθυνών των κατηγορουμένων αξιωματικών του ΠΣ συνεχίζονται. Ειδικότερα με το από 30 Ιουνίου 2023 και αρ. πρωτ. 1854 έγγραφό του ΕΣΚΕΔΙΚ / ΠΣ υπεκφεύγοντας να συμβάλει στην αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας και την επ΄ ακροατηρίω αποδεικτική διαδικασία μας απάντησε εμμέσως πλην σαφώς, ότι δηλαδή <<…δεν αποτελεί αρμοδιότητα των Υπηρεσιών του ΠΣ, οι οποίες δεν έχουν υποχρέωση να ενεργού για λογαριασμό τρίτων>>, παρόλο που είχε νομική υποχρέωση έναντι του Δικαστηρίου, που δικάζει υπόθεση με κατηγορούμενους πρώην και νυν (υψηλόβαθμους αξιωματικούς του ΠΣ) και εν τέλει το ΠΣ για λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου είναι αρμόδιο και ταυτόχρονα το αντισυμβαλλόμενο μέρος με την προεκτεθείσα Ανάδοχο εταιρεία».

Πλέον το θέμα βρίσκεται στα χέρια του Εισαγγελέα, καθώς όπως αναφέρει ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης στο Newsbomb.gr, οι κινήσεις των τριών ελικοπτέρων εκείνες τις κρίσιμες ώρες, που θα αποδειχτούν μόνο με τα σχετικά στοιχεία, θα καταδείξουν τις βαρύτατες ευθύνες των υπεύθυνων για τον συντονισμό της επιχείρησης, τα λάθη, τις αστοχές και την «απώλεια» ουσιαστικά, της βοήθειας από αέρος, που θα μπορούσε να αποβεί καθοριστική για τη διάσωση δεκάδων ζωών…

Συγκεκριμένα ο έμπειρος στρατηγός της Πυροσβεστικής εξηγεί:

«Τα τηλεματικά δεδομένα των πυροσβεστικών οχημάτων (που υπάρχουν στη δικογραφία) αλλά και των πτητικών μέσων (που δεν υπάρχουν στη δικογραφία) είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία γιατί είναι αντικειμενικά αποδεικτικά μέσα και δεν αμφισβητούνται. Αν υπήρχαν δε τα τηλεματικά δεδομένα των μισθωμένων εναερίων μέσων θα αποδεικνύονταν ο χρόνος και περιοχή επιχείρησής τους και κυρίως αν προστάτευσαν τα θύματα και τους λοιπούς ανθρώπους από την πυρκαγιά κατά τους κρίσιμους και ασφαλείς για τη ζωή τους για κάθε περιοχή χρόνους. Τα θεωρώ απαραίτητα για την αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης και εν τέλει για να λάμψει όλη η αλήθεια».

 

newsbomb.gr

Shares