Σάββατο , 24 Ιουλίου 2021

Δικαστήριο σε ΗΠΑ αποκαλύπτει πως Τράπεζα στην Τουρκία χρηματοδοτούσε τη Χαμάς…

Ένα περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι μια ξένη τράπεζα που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη βοήθησε στη χρηματοδότηση της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς…

Σύμφωνα με το Arab News αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση περαιτέρω πίεση στην Τουρκία λόγω της σιωπηρής υποστήριξής της για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

«Η Άγκυρα παρέμεινε σιωπηλή σχετικά με την ετυμηγορία, αλλά τα ευρήματα του δικαστηρίου είναι πιθανό να απομονώσουν περαιτέρω την Τουρκία στη διεθνή σκηνή και να βλάψουν τις σχέσεις της με το Ισραήλ», σημειώνεται.

Τρεις αμερικανικές δικηγορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου της Stein Mitchell, ξεκίνησαν πέρυσι νομική δίωξη εναντίον της τράπεζας Kuveyt Turk για φερόμενη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Άλλα δικηγορικά γραφεία είναι το Osen LLC και MM Law LLC

Όπως αναφέρει το Arab News, εταιρείες ενεργούσαν για λογαριασμό της περιουσίας του συζύγου Eitam και Na’ama Henkin, οι οποίοι δολοφονήθηκαν στο αυτοκίνητό τους σε τρομοκρατική επίθεση στη Δυτική Όχθη το 2015. Τα τέσσερα παιδιά του ζευγαριού ήταν επίσης στο όχημα, αλλά επέζησαν.

Ο Eitam Henkin ήταν υπήκοος των ΗΠΑ και η σύζυγός του αλλοδαπή. Η επίθεση επαινέθηκε από τη Χαμάς ως πράξη «γενναίας και ηρωϊκής αντίστασης».

Στην απόφασή του, το ανατολικό περιφερειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ δήλωσε ότι η τράπεζα Kuveyt Turk «συντηρούσε εν γνώσει της αρκετούς τραπεζικούς λογαριασμούς για έναν πράκτορα της Χαμάς που ήταν η κύρια τουρκική οντότητα συγκέντρωσης χρημάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η τράπεζα «κατάλαβε πλήρως τον ρόλο του πράκτορα στην υποστήριξη των παράνομων και βίαιων δραστηριοτήτων της Χαμάς».

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση της υποθέσης ΕΔΩ

«Όλοι γνωρίζουμε για τη μακροχρόνια υποστήριξη του Ιράν στη Χαμάς. Αλλά λιγότερο κατανοητό είναι το γεγονός ότι η Τουρκία, σύμμαχος του ΝΑΤΟ, παρέχει σημαντική υποστήριξη στην τρομοκρατική ομάδα », ανέφερε ο Τζόναθαν Σάνζερ, ανώτερος αντιπρόεδρος έρευνας στο Ίδρυμα Άμυνας των Δημοκρατιών, την Παρασκευή.

Οι ενάγοντες στην υπόθεση ισχυρίστηκαν ότι η τράπεζα βοήθησε και υποστήριξε τις δολοφονίες παρέχοντας τραπεζικές υπηρεσίες σε τρεις πελάτες, μεταξύ των οποίων ένας γνωστός πράκτορας της Χαμάς, ο Jihad Yaghmour, και ένα ίδρυμα της Χαμάς, το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας.

Ωστόσο, η καταγγελία κατηγόρησε επίσης την Τουρκία ότι ενεργεί ως «σημαντικός πολιτικός και οικονομικός υποστηρικτής της Χαμάς», με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συναντά δημόσια δημοσίως ανώτερους ηγέτες της Χαμάς.

Η αποδοχή από την Τουρκία 11 Παλαιστινίων κρατουμένων που απελευθερώθηκαν υπό ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2011 συμπεριλήφθηκε επίσης στην απόφαση του δικαστηρίου ως απόδειξη στενών δεσμών μεταξύ της Άγκυρας και της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το δικαστήριο επέκρινε επίσης την Τουρκία για την αποτυχία της να απαγορεύσει στο Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες και την Ανθρωπιστική Αρωγή, γνωστό ως IHH, εξέχοντα έρανο για τη Χαμάς στη χώρα.

Το ίδρυμα λειτουργεί ως μέρος της Union of Good, ένα παγκόσμιο δίκτυο συγκέντρωσης χρημάτων για την τρομοκρατική οργάνωση, από τον Οκτώβριο του 2000. Το δίκτυο συγκεντρώνει πάνω από 50 ξεχωριστές ισλαμικές οργανώσεις, αρκετές από τις οποίες έχουν οριστεί ως παγκόσμιες τρομοκρατικές ομάδες από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η IHH έκανε πρωτοσέλιδα μετά την επιδρομή του Mavi Marmara όταν εθελοντές από την ομάδα επί τουρκικού πλοίου επιχείρησαν να παρακάμψουν τον αποκλεισμό της Γάζας τον Μάιο του 2010. Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο πλοίο και σκότωσαν 10 ακτιβιστές στο πλοίο, συμπεριλαμβανομένων Τούρκων υπηκόων και ενός Αμερικανού τουρκικής καταγωγής.

Το αμερικανικό δικαστήριο επέκρινε σκληρά το IHH για την υποστήριξη του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Γάζας (IUG), το οποίο χρησίμευσε από τη δεκαετία του 1990 ως η κύρια πηγή πρόσληψης για τις τάξεις της Χαμάς, ειδικά των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, από την περίοδο 2012-2015, η Kuveyt Bank πραγματοποίησε εγκληματικές δραστηριότητες διατηρώντας αρκετούς τραπεζικούς λογαριασμούς για τους Yaghmour, IHH και IUG. Σε αυτούς περιλαμβάνονται λογαριασμοί σε ευρώ-δολάρια που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών στις ΗΠΑ.

Την Πέμπτη, η εφημερίδα The Times στο Ηνωμένο Βασίλειο, ισχυρίστηκε ότι η Χαμάς δημιούργησε μια μυστική έδρα στην Κωνσταντινούπολη για να πραγματοποιήσει επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και κατασκοπεία κατά των πρεσβειών της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Με βάση δυτικές πηγές πληροφοριών, η μονάδα φέρεται να διευθύνεται από τη στρατιωτική ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα και διευθύνεται από τον Σαμάχ Σαράζ, ένα ανώτερο μέλος της Χαμάς.

«Η συνεχής επικοινωνία του Προέδρου Ερντογάν προς αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση χρησιμεύει μόνο για την απομόνωση της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα, βλάπτει τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού και υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων που ξεκίνησαν από τη Γάζα», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

sigmalive.com

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares