Κυριακή , 20 Ιουνίου 2021

Δικαστικό «φρένο» στο Airbnb στην Ελλάδα: Αν η πολυκατοικία δεν θέλει δεν θα γίνεται το διαμέρισμα Airbnb…

«Σεισμό» στην κοινότητα ιδιοκτητών ακινήτων τύπου Airbnb βάζει δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου.

Σύμφωνα με την απόφαση, που αποκάλυψε η εφημερίδα «Τα Νέα», το δικαστήριο απαγορεύει τη βραχυχρόνια μίσθωση του διαμερίσματος μέσω του Airbnb, αποδεχόμενο τις προσφυγές και τα αιτήματα για ασφαλιστικά μέτρα που υπέβαλλαν οι υπόλοιποι ένοικοι της πολυκατοικίας.

Το δικαστήριο καλεί την ιδιοκτήτρια που μισθώνει το ακίνητο μέσω Airbnb «να μην επαναλάβει στο μέλλον την επαγγελματική χρήση, ως τουριστικού καταλύματος και να περιοριστεί στη χρήση αυτής ως κατοικίας».

Βάσει της εν λόγω απόφασης για το συγκεκριμένο Airbnb ακίνητο, σε περίπτωση που η ιδιοκτήτρια δεν συμμορφωθεί απειλείται με κράτηση ενός μηνός και χρηματικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση.

Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές αγωγές κατά διαμερισμάτων Airbnb

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου ανοίγει τον δρόμο για μαζικές αγωγές και διεκδικήσεις από ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιδρούν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, HomeAway και Booking.

Η δικηγόρος που εκπροσώπησε τους ιδιοκτήτες που αντίκεινται στο Airbnb διαμέρισμα υποστήριξε, μιλώντας στα «Νέα», ότι πρόκειται για μια τεκμηριωμένη απόφαση, με ιδιαίτερο νομικό ενδιαφέρον, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την επίλυση και άλλων αντίστοιχων δικαστικών διενέξεων.

Στην απόφαση για το Airbnb διαμέρισμα, σύμφωνα με τη δικηγόρο, δεν γίνεται αναφορά μόνον στην παραβίαση των διατάξεων του κανονισμού της πολυκατοικίας, που απαγόρευε τη χρήση των οριζοντίων ιδιοκτησιών ως τουριστικών καταλυμάτων, αλλά γίνεται και εκτενής αναφορά στις οχλήσεις που προκαλούνται από τέτοιου είδους βραχυχρόνιες μισθώσεις στους λοιπούς ιδιοκτήτες.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares