Πιο συγκεκριμένα, ΚΥΑ που αφορά στις αποζημιώσεις των εκλογικών αντιπροσώπων ονομάζεται «Καθορισμός του ύψους της ειδικής αποζημίωσης και των οδοιπορικών εξόδων των διοριζομένων εφόρων, αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, γραμματέων κ.λπ. για τη διενέργεια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 26ης Μαΐου 2019 και των επαναληπτικών της 2ας Ιουνίου 2019, των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 26ης Μαΐου 2019, καθώς και του τρόπου καταβολής τους».

Αναλυτικά προβλέπεται για τις εκλογές:

Καθορισμός Αποζημίωσης

Στους δικαιούχους αποζημίωσης του προηγούμενου άρθρου καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση, ως εξής:

α. Στους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό εκατόν σαράντα ευρώ (140,00€) για κάθε ημέρα απασχόλησης.

β. Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό εκατόν πέντε (105,00€) για κάθε ημέρα απασχόλησης.

γ. Στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους, που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό εκατό ευρώ (100,00€) για κάθε ημέρα απασχόλησης.

Καθορισμός Ημερών Αποζημίωσης (Κυριακή 26 Μαΐου 2019)

α. ΕΦΟΡΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Στους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής καθορίζονται επτά (7) ημέρες απασχόλησης.

Στους αναπληρωτές εφόρους καθορίζονται έξι (6) ημέρες απασχόλησης.

β. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

i. Εκτέλεση καθηκόντων δικαιούχων εντός του Νομού που υπηρετούν.

Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής καθορίζονται έξι (6) ημέρες απασχόλησης.

Στους αναπληρωτές αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής καθορίζονται τρεις (3) ημέρες απασχόλησης.

ii. Εκτέλεση καθηκόντων δικαιούχων εκτός του Νομού που υπηρετούν.

Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής καθορίζονται οκτώ (8) ημέρες απασχόλησης.

Στους αναπληρωτές αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής καθορίζονται τέσσερις (4) απασχόλησης.

iii. Εκτέλεση καθηκόντων δικαιούχων στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Στους αντιπρόσωπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους στις εκλογικές περιφέρειες Α’, Β1 Βορείου Τομέα, Β2 Δυτικού Τομέα και Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Α’ Ανατολικής Αττικής και Β’ Δυτικής Αττικής, Α’ και Β’ Πειραιά, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, καθορίζονται εννέα (9) ημέρες απασχόλησης.

Στους αναπληρωτές τους ορίζονται τρεις (3) ημέρες απασχόλησης εκτός από εκείνους οι οποίοι δεν υπηρετούν στους Νομούς αυτούς ως προς τους οποίους ορίζονται τέσσερις (4) ημέρες.

iv. Εκτέλεση καθηκόντων δικαιούχων που μετακινούνται σε προορισμούς με συγκοινωνιακές δυσχέρειες.

Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους στα νησιωτικά συμπλέγματα των νομών Δωδεκανήσου (εκτός των νησιών Ρόδος και Κως) και Κυκλάδων (εκτός των νησιών Σύρου και Νάξου), καθώς και στα νησιά Ικαρία του Νομού Σάμου, Κύθηρα και Αντικύθηρα του Νομού Αττικής, Γαύδος του Νομού Χανίων, Σαμοθράκη του Νομού Έβρου, Θάσος του Νομού Καβάλας, Ψαρρά και Οινούσες του Νομού Χίου, Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος του Νομού Λέσβου, στα νησιά των Βορείων Σποράδων (Αλλόνησος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος) και των άγονων γραμμών του Ιονίου Πελάγους, καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση για εννέα (9) ημέρες λόγω συγκοινωνιακών δυσχερειών.

Στους αναπληρωτές τους οι ημέρες απασχόλησης είναι τέσσερις (4).

Ειδικά, οι δικαιούχοι αποζημίωσης που υπηρετούν στα νησιά Ρόδου, Κω, Σύρου και Νάξου και θα διοριστούν να εκτελέσουν καθήκοντα εντός της έδρας τους ως ανώτατο όριο ημερών απασχόλησης, ορίζεται το αντίστοιχο με την παράγραφο β.i του παρόντος άρθρου. v. Εκτέλεση καθηκόντων δικαιούχων σε εκλογικά τμήματα της Επικράτειας όπου η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί χωρίς διάκριση Α και Β.

Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους σε εκλογικά τμήματα της Επικράτειας, όπου η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί χωρίς διάκριση Α και Β, ήτοι η ψηφοφορία θα διενεργηθεί ταυτόχρονα με τρεις ή τέσσερις κάλπες, καθορίζονται δέκα (10) ημέρες απασχόλησης.

Στους αναπληρωτές τους ορίζονται τρεις (3) ημέρες απασχόλησης εκτός από εκείνους οι οποίοι δεν υπηρετούν στους Νομούς αυτούς ως προς τους οποίους ορίζονται τέσσερις (4) ημέρες.

vi. Εκτέλεση καθηκόντων δικαιούχων σε εκλογικά τμήματα της Επικράτειας όπου διεξάγεται ψηφοφορία αποκλειστικά και μόνο για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους σε εκλογικά τμήματα της Επικράτειας όπου διεξάγεται ψηφοφορία αποκλειστικά και μόνο για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 26η Μαΐου 2019 καθορίζονται πέντε (5) ημέρες απασχόλησης εκτός από εκείνους οι οποίοι δεν υπηρετούν στους Νομούς αυτούς ως προς τους οποίους ορίζονται έξι (6) ημέρες.

Στους αναπληρωτές τους ορίζονται τρεις (3) ημέρες απασχόλησης εκτός από εκείνους οι οποίοι δεν υπηρετούν στους Νομούς αυτούς ως προς τους οποίους ορίζονται τέσσερις (4) ημέρες.

vii. Εκτέλεση καθηκόντων γραμματέων των εφορευτικών επιτροπών και διερμηνέων της τουρκικής γλώσσας.

Στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών ορίζεται μία (1) ημέρα απασχόλησης.

Επαναληπτικές εκλογές (Κυριακή 2 Ιουνίου 2019)

Σε περίπτωση επανάληψης της ψηφοφορίας την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου 2019, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 33 και 139 του ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87/Α’/7-6-2010) όπως ισχύει, οι αντίστοιχες ημέρες ορίζονται σε τέσσερις (4) ημέρες για τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους εφόρους αυτών, σε τρεις (3) ημέρες για τους αναπληρωτές εφόρους και αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και σε μία (1) ημέρα για τους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών και τους διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας

Περιπτώσεις ορισμού δύο γραμματέων Εφορευτικών Επιτροπών

Για την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 οι εφορευτικές επιτροπές στις εκλογικές περιφέρειες Α’, Β1 Βορείου Τομέα, Β2 Δυτικού Τομέα και Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Α’ Ανατολικής Αττικής και Β Δυτικής Αττικής, Α’ και Β’ Πειραιά, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης καθώς και τα εκλογικά τμήματα της επικράτειας όπου η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί χωρίς διάκριση Α’ και Β’, ήτοι η ψηφοφορία θα διενεργηθεί με τρεις ή τέσσερις κάλπες κατά τη διενέργεια των ταυτόχρονων δημοτικών, περιφερειακών και εκλογών ανάδειξης μελών του Ευρωκοινοβουλίου, μπορούν να αναθέτουν καθήκοντα γραμματέα, λόγω των αυξημένων αναγκών, σε δύο δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους ή υπαλλήλους νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή σε εκλογείς, υποχρεούμενους να εκπληρώσουν αυτά.

Υπολογισμός οδοιπορικών εξόδων

Για τα οδοιπορικά έξοδα καταβάλλονται:

i. Προκειμένου για μετακίνηση με Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, ποσό 0,15 ευρώ ανά χιλιόμετρο.

ii. Προκειμένου για μετακίνηση με σιδηρόδρομο και λεωφορείο, το αντίτιμο του εισιτηρίου μειωμένο μετά την χορηγούμενη έκπτωση.

iii. Προκειμένου για Ε/Γ ακτοπλοϊκά πλοία όλης της χώρας το αντίτιμο του εισιτηρίου επί του ισχύοντος ναυλολογίου επιβατών, μειωμένο μετά την χορηγούμενη έκπτωση.

Σε περίπτωση που μέρος της διαδρομής ή και ολόκληρη η διαδρομή δεν εξυπηρετείται με τα παραπάνω συγκοινωνιακά μέσα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε μέσο και το ποσό που θα καθοριστεί, από τις αρχές του παρόντος άρθρου, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό του αντιτίμου εισιτηρίου ή ναύλου που συνήθως καταβάλλεται για το φθηνότερο χρησιμοποιούμενο μέσο της διαδρομής αυτής, σε συνάρτηση προς τις τοπικές κατά περίπτωση συνθήκες και ιδιαιτερότητες, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό του ποσού κάλυψης της διαδρομής αυτής.

Επιτρέπεται η χρησιμοποίηση αεροπλάνου, όπου αυτό επιβάλλεται, κατά την εκτίμηση των αρχών του παρόντος άρθρου και καταβάλλεται ποσό οδοιπορικών εξόδων ίσο με το αντίτιμο του εισιτηρίου του αεροπλάνου.

Δείτε ολόκληρη την ΚΥΑ για τις εκλογές

ekloges_apofash_0905_1

newsit