Τετάρτη , 8 Φεβρουαρίου 2023

Δικαίωση του Κ. Βελοπουλου – Kαθαρή ενέργεια για 10.000 χρόνια με την πυρηνική σύντηξη λένε οι επιστήμονες – Σεισμός από την ΕΡΕΥΝΑ

O Λευτέρης Τσουκαλάς, o κορυφαίος πυρηνικός φυσικός μίλησε στον Δημήτρη Δανίκα και το Πρώτο Θέμα – Πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να υπερνικήσει την οικονομική κρίση αν έκανε επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια – Αυτά που αναφέρει είναι δικαίωση για τον Κ. Βελόπουλο και τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ελληνική Λύση στη Βουλή

Ενας από τους κορυφαίους πυρηνικούς μηχανικούς στον κόσμο είναι ο Ηλείος καθηγητής Λευτέρης Τσουκαλάς. Ενώ μεγάλωσε στην Ελλάδα, το ταλέντο του αναγνωρίστηκε στην Αμερική, όπου και αποφοίτησε από τα καλύτερα πανεπιστήμια. Είναι από τους ανθρώπους που πιστεύει ακράδαντα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να υπερνικήσει την οικονομική κρίση αν έκανε επενδύσεις στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

 

Το αναλυτικό του βιογραφικό μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ

Θα παραθέσουμε ορισμένα αποσπάσματα από τη συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα και το Δημήτρη Δανίκα.

 

-Πιο συγκεκριμένα;
«Για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει κοιτάσματα ορυκτού ουρανίου που υπό κατάλληλες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να καλύψουν πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα 3.000 χρόνια! Και ίσως φανούν χρήσιμα στο εγγύς μέλλον, όταν η χώρα μας αποφασίσει να δημιουργήσει μια νέα ενεργειακή βιομηχανία με στόχο να τροφοδοτήσει μια ανταγωνιστική και ευημερούσα οικονομία, τεχνικά ικανή να διεκδικεί με ασφάλεια και δικαιοσύνη ένα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο από τον παγκόσμιο πλούτο».

Τα ’χασα. Δηλαδή, όλα αυτά με τα πανάκριβα τιμολόγια, με τις επιδοτήσεις, με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, είναι κάτι σαν ψέμα; Μια συνωμοσία;

-Και πού βρίσκεται αυτός ο χρυσοφόρος ορυκτός πλούτος;
«Στο Παγγαίο όρος, στη Δράμα».

-Σε μεγάλες ποσότητες;
«Είκοσι χιλιάδες τόνοι πετρώματος ορυκτού ουρανίου, που είναι γνωστό και διαπιστωμένο. Οπου υπάρχει χρυσός, υπάρχει ουράνιο. Αυτός είναι ο κανόνας. Οπου υπάρχουν μάρμαρα, υπάρχει ουράνιο. Το ουράνιο λοιπόν αρχαίο στοιχείο, το αρχαιότερο στοιχείο που έχουμε με το οποίο μετράμε την ηλικία της Γης».

-Που είναι;
«4,5 δισεκατομμύρια χρόνια».

-Κι εμείς γιατί δεν το βγάζουμε και δεν το εκμεταλλευόμαστε;
«Πρώτα πρέπει να σου πω ότι η Ελλάδα υπήρξε από τις πρώτες χώρες που ενδιαφέρθηκε για την πυρηνική τεχνολογία από τη δεκαετία του ’50. Αμέσως μετά που έσκασε η βόμβα δηλαδή με το Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα».

-Τι λες τώρα…
«Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα που έχει mentalite (νοοτροπία) υπερδύναμης».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρει το εξής:

-Πόσο τεράστιο;
«Ενα κιλό πυρηνικού καυσίμου παράγει 10 με 200 εκατομμύρια φορές περισσότερη ενέργεια από ένα κιλό πετρελαίου. Η τεχνολογία είναι γνωστή. Αν παρήγαμε ηλεκτρισμό από πυρηνικές εργασίες, από σύντηξη ή σχάση, θα καλύπταμε τις ανάγκες της ανθρωπότητας για τα επόμενα 10.000 χρόνια».

-Μα για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί να περάσουν τριάντα χρόνια.
«Ναι, ισχύει. Μπορεί να είναι είκοσι, μπορεί και δέκα. Εξαρτάται από τις επενδύσεις σε χρήμα, βιομηχανικές υποδομές και σε ανθρώπινο κεφάλαιο. Ολος ο κόσμος εκεί θα πάει. Αυτό που λέμε πράσινη μετάβαση έχει ως στόχο να μην παράγουμε διοξείδιο του άνθρακα. Απ’ αυτό έχουμε 45 δισεκατομμύρια τόνους τον χρόνο. Εννοώ αυτό που βγάζουν τα αυτοκίνητα και οι βιομηχανίες. Η Ελλάδα παράγει ένα εκατομμύριο τόνους τον χρόνο. Η Αμερική το περισσότερο. Από κοντά και η Κίνα. Μέχρι το 2050 το διοξείδιο του άνθρακα θα μηδενιστεί. Αυτό κι αν είναι επίτευγμα μοναδικό στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να αποδεσμεύσουμε την πυρηνική τεχνολογία για ηλεκτρική ενέργεια. Φαντάσου πως ένας πυρηνικός αντιδραστήρας δεν συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου».

 

Όλα αυτά που αναφέρει αποτελούν δικαίωση για τον Κυριάκου Βελόπουλο και τις προτάσεις που η Ελληνική Λύση έχει καταθέσει στη Βουλή

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares