Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Δικαίωση των “ψεκασμένων” – Ελέγχονται οι συμφωνίες ΕΕ Pfizer

Οι αγορές εμβολίων της ΕΕ για τον COVID βρίσκονται υπό έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία


Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να συγκλονίζεται από το σκάνδαλο Qatar-gate και τις εξελίξεις με την Εύα Καϊλή, υπάρχει όμως κι άλλο ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει: Τι ακριβώς έγινε με τις συμφωνίες για τα εμβόλια της Pfizer για τον κορωνοϊό.

Οι αγορές εμβολίων της ΕΕ για τον COVID βρίσκονται υπό έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αναφέρει το POLITICO, αν και δεν έχει διευκρινιστεί επακριβώς ακόμη ποιος ερευνάται ή ποιες από τις συμβάσεις εμβολίων της ΕΕ βρίσκονται ελέγχονται.

Η τρέχουσα διάθεση εμβολίων «εξέθεσε την αδυναμία των συμφωνιών που διαπραγματεύτηκε η Επιτροπή», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Υγείας Άνταμ Νιεντζιέλσκι.

Ανώτατοι υγειονομικοί αξιωματούχοι της ΕΕ ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια στη μεγαλύτερη σύμβαση του μπλοκ για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού – ένα συμβόλαιο για το οποίο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέλαβε προσωπικό ρόλο στη διαπραγμάτευση.

«Τι υποσχέθηκε (η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν); Θα θέλαμε πραγματικά να μάθουμε», δήλωσε ο Πιερ Καρτουβέλς, αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος για το Βέλγιο, σχετικά με τη σύμβαση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με την BioNTech/Pfizer, κατά τη διάρκεια συνάντησης αξιωματούχων υγείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

Ήταν ένα σημείο που επεσήμανε ο Ιρλανδός υπουργός Υγείας Στίβεν Ντόνελι , ο οποίος τόνισε ότι η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τα συμβόλαια θα μπορούσε να δώσει «έδαφος για παραποιήσεις», ακόμη και αν το αποτέλεσμα είναι «αποδεδειγμένα συνετό και δικαιολογημένο».

Το ζήτημα μεταξύ άλλων είναι τα μηνύματα που φέρεται να αντάλλαξε η φον ντερ Λάιεν με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα, στο πλαίσιο μιας προσωπικής διπλωματικής αποστολής για την εξασφάλιση δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού για την ήπειρο, τα οποία περιγράφονται ευρέως σε άρθρο των New York Times του Απριλίου 2021.

«Σβήστηκαν τα sms», γιατί ήταν «σύντομα», είχε απαντήσει η Κομισιόν τον Ιούνιο.

Η εν λόγω συμφωνία, για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer, έχει ήδη τεθεί υπό έντονο έλεγχο. Νωρίτερα αυτό το έτος, μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σημείωσε την άρνηση της Επιτροπής να δημοσιοποιήσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με τον ρόλο της κ. Φον ντερ Λάιεν στις διαπραγματεύσεις της. Τον Απρίλιο του 2021, οι New York Times ανέφεραν ότι η επικεφαλής της Επιτροπής αντάλλαξε γραπτά μηνύματα με τον κ. Μπουρλά, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, πριν από τη συμφωνία.

Ελίζα Καραγιώργη/naftemporiki.gr

Shares