Πέμπτη , 13 Ιουνίου 2024
Τελευταία Νέα

Διήμερο “σκούπισμα” έφερε τις 1.300 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Δεύτερη ημέρα αντίδρασης σήμερα για το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να ανακτήσει με συνοπτικές διαδικασίες το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων, αν και όπως και χτες το κλείσιμο ήταν χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,18% στις 1.300,47 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.289,44 μονάδων (+0,32%) και 1.306,32 μονάδων (+1,64%). Ο τζίρος ανήλθε στα 93 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,7 εκατ. τεμάχια αξίας 6,5 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,34% στις 3.165,32 μονάδες, ενώ στο +0,96% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.129,53 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,77% στις 1.067,83 μονάδες.

Διήμερο "σκούπισμα" έφερε τις 1.300 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Στόχος να “σβήσει” το -7% των προηγούμενων εβδομάδων

Το ΧΑ έδειξε να αντιδρά από τις 1.263 μονάδες που βρέθηκε την Παρασκευή και το σχεδόν -7% που έφεραν οι τέσσερις πτωτικές εβδομάδες που προηγήθηκαν, με τον γενικό δείκτη να έχει προσθέσει περίπου 40 μονάδες τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις. Ακόμη και αν αυτές άφησαν κάποια ερωτηματικά για τις συναλλαγές. Παρόλα αυτά, αυτό που μεταφέρεται από τα desk στο Capital.gr είναι ότι ο φετινός Αύγουστος δεν είναι και τόσο “αδιάφορος”, καθώς ακόμη και αν οι συναλλαγές αρχίζουν υποτονικές, τις περισσότερες συνεδριάσεις έχουν ολοκληρωθεί κοντά στα επίπεδα των 80-90 εκατ. ευρώ, με τις εντολές να εντείνονται στο τελευταίο δίωρο.

Υποστηρικτικά επίσης λειτούργησε η επαναφορά αρκετών αναλυτών τις τελευταίες ημέρες, οι οποίοι υπενθύμισαν στην εγχώρια κοινότητα ότι δεν σταμάτησε το ράλι με μερικές διορθωτικές συνεδριάσεις, ούτε οι προοπτικές επιδεινώθηκαν από τις διεθνείς αναταράξεις. Απλά ήταν μια υπενθύμιση ότι μια αγορά δεν μπορεί να ανεβαίνει συνέχεια, ούτε ότι μπορεί να μείνει “μονωμένη” από πιθανές εξωτερικές αναταράξεις, ειδικά μάλιστα εάν αυτές είναι ικανές να κλυδωνίσουν όλο τον κόσμο.

Έτσι, την ώρα που οι δεύτερες σκέψεις για τα καύσιμα της ανόδου είχαν κυριεύσει την αγορά, ήρθαν νέες αναλύσεις, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, που διαβεβαίωσαν ότι τα περιθώρια δεν έχουν εξαντληθεί. Euroxx και Deutsche Bank σήμερα πήραν τη σκυτάλη θέτοντας τις τιμές στόχους στις τράπεζες έως και 50% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, ρίχνοντας νέο νερό στο μύλο της ανόδου.

Μιας ανόδου που έχει έναν κοινό παρονομαστή, αυτόν της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας. Η Ελλάδα, όπως και το ΧΑ χρειάζεται άλλωστε τη “στάμπα” ενός αναγνωρισμένου οίκου για να μπορέσει να προσελκύσει τα κεφάλαια που προσδοκά. Επομένως, με το βλέμμα στην 8η Σεπτεμβρίου και στην ετυμηγορία της DBRS, το ΧΑ δεν αφήνει τα περιθώρια στα χαρτοφυλάκια να μείνουν εκτός των τειχών του, επιβάλλοντας όμως ετοιμότητα.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Σαράντης και Βιοχάλκο σημείωσαν άλμα 4,48% και 4,33% αντίστοιχα, με τις Autohellas, Jumbo και Eurobank να ακολουθούν με κέρδη άνω του 3%. Στο +2,27% η Motor Oil και στο +2% η Alpha Bank, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασαν να κερδίζουν και περισσότερο.

Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Cenergy, Quest, ΔΕΗ, Τιτάν, ΕΛΧΑ, Λάμδα, ΟΤΕ, Εθνική και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Aegean και Πειραιώς. Χωρίς μεταβολή εν τέλει τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ μικρές απώλειες σημείωσαν οι Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola.

Πηγή: capital.gr

Shares