Τετάρτη , 8 Φεβρουαρίου 2023

Διεύρυναν τα κέρδη του 2023 οι ευρωαγορές

Συνέχεια στην ανοδική πορεία του νέου έτους έδωσαν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες έστω και με περιορισμένα κέρδη σήμερα, εν μέσω στενού trading με φόντο την αργία της Wall Street λόγω της ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε με άνοδο 0,5% που τον έφερε στις 454,64 μονάδες, με τον κλάδο του λιανικού εμπορίου και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες να ενισχύονται κατά 1,3% και οι δύο ενώ από κοντά ακολούθησε και ο τομέας των ΜΜΕ που έκλεισε στο +1,2%.

Με τη σημερινή συνεδρίαση ο δείκτης βρίσκεται αισίως στο +6% από την αρχή του 2023, καθώς η επενδυτική διάθεση δείχνει ενισχυμένη με φόντο την έντονη πτώση των τιμών της ενέργειας και την επανέναρξη της οικονομίας της Κίνας.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε με ήπια άνοδο 0,3% στις 15.134 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε επίσης κατά 0,3% στις 7.043 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ολοκλήρωσε στις 7.860 μονάδες με +0,2%.

Σε παρόμοιους ρυθμούς κινήθηκε και η αγορά της Ιταλίας με τον FTSE MIB να κλείνει στις 25.901 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,45%, ενώ αντίθετα ο IBEX 35 στην Ισπανία αυτονομήθηκε από τη γενική τάση κλείνοντας με μικρή πτώση 0,1% στις 8.871 μονάδες.

Στις κινήσεις μεμονωμένων μετοχών, ο τίτλος της Temenos πραγματοποίησε ράλι σχεδόν 10% στον απόηχο της είδησης ότι βρίσκεται σε αναζήτηση νέου CEO μετά την αποχώρηση του Max Chuard, καθώς ολοένα και περισσότεροι μέτοχοι θεωρούσαν ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στη θέση.

Η γερμανική Hellofresh αντίθετα πραγματοποίησε βουτιά σχεδόν 6% και βρέθηκε στις τελευταίες θέσεις του Stoxx 600, αφότου η BNP Paribas υποβάθμισε την αξιολόγηση του τίτλου της σε “neutral” από “outperform.”

Μεταξύ άλλων το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο στο Νταβός της Ελβετίας.

Αρχηγοί κρατών και κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες μέσα από τις τοποθετήσεις τους θα δώσουν το στίγμα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Τα βασικά θέματα συζήτησης αναμένεται να είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η οικονομική αστάθεια και η κλιματική αλλαγή. Σημειώνεται ότι από το μπλοκ των G7, ο μοναδικός που θα δώσει το “παρών” είναι ο Όλαφ Σολτς.

Κατά τα άλλα, η μάχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον πληθωρισμό ενδεχομένως να περιοριστεί στα μέσα του 2023, καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι της θα αρχίσουν μειώνουν τα επιτόκια μετά τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, το αποτέλεσμα της έρευνα δείχνει ότι η αγορά αναμένει δύο αυξήσεις κατά μισή μονάδα (0,5%) στις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου και στη συνέχεια μία ακόμα 25 μονάδων βάσης (0,25%) τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Ακολούθως, ωστόσο, η μέση πρόβλεψη των αναλυτών βλέπει μείωση του επιτοκίου στο 3% στις αρχές του τρίτου τριμήνου του 2023.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares