Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Διεθνείς πιέσεις δέχτηκε το Χρηματιστήριο

Πτωτικά έκλεισε και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει σε θέση “άμυνας” έναντι των πωλητών που θέλουν να μειώσουν την έκθεση τους στον κίνδυνο, ειδικά στη σκιά των διεθνών αναταράξεων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,55% στις 891,46 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 897,99 μονάδων (+0,18%) και 891,05 μονάδων (-0,60%). Ο τζίρος ανήλθε στα 51,84 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,39 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 367,85 χιλ. τεμάχια.

Διεθνείς πιέσεις δέχτηκε το Χρηματιστήριο
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,57%, στις 2.156,13 μονάδες, ενώ στο -0,50% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.380,97 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,23% στις 592,35 μονάδες.

Για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση το ΧΑ προσπάθησε να απορροφήσει τις πιέσεις που έρχονται κυρίως από το εξωτερικό και έχουν να κάνουν με τις εικασίες για το περιεχόμενο της ομιλίας του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, την Παρασκευή στο Jackson Hole.

Η ομιλία αυτή θα είναι ένα κρίσιμο τεστ προτεραιοτήτων και προθέσεων της μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας του κόσμου, με τη μνήμη της περσινής δήλωσης περί παροδικότητας του αμερικανικού πληθωρισμού ακόμη να στοιχειώνει την αξιοπιστία της Fed.

Μέχρι τότε βέβαια, η αγορά θα παρακολουθεί τις πολιτικές διεργασίες στην Ηρώδου Αττικού, ενόψει μάλιστα και της κοινοβουλευτικής μάχης την Παρασκευή. Την ερχόμενη Παρασκευή και σε σκηνικό Ολομέλειας της Βουλής, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα διασταυρώσουν τα…πολιτικά ξίφη τους για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, σε μία κόντρα – πρόβα τζενεράλε για την… καυτή, όπως αναμένεται, σε άπαντα τα επίπεδα προεκλογική περίοδο.

Πάντως, ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης χαρακτηρίζει τον γενικό δείκτη ως “ανθεκτικότατο”, λες και δεν λαμβάνει υπόψη τα καθοδικά μηνύματα από τις μετοχικές αγορές του εξωτερικού, την πορεία του κόστους δεκαετούς κρατικού δανεισμού προς το 4% και την αναρρίχηση της τιμής του φυσικού αερίου σε ιστορικό ρεκόρ στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, το οποίο αποτελεί το συμβόλαιο αναφοράς για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

O χρόνος θα δείξει εάν το ΧΑ θα συνεχίσει να βγάζει άμυνες απέναντι στις έξωθεν πιέσεις ή εάν η τρέχουσα δυναμική του θα αποτελέσει εφαλτήριο υπέρβασης των 900 μονάδων, όταν και όποτε η διεθνής διάθεση ανάληψης μετοχικού ρίσκου επανεκκινήσει. Σε αυτά τα πλαίσια, βραχυπρόθεσμα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αντίδραση των επενδυτών στις επικείμενες ανακοινώσεις της Fed αναφορικά με τα σχέδια καταπολέμησης του πληθωρισμού και τη διασύνδεσή του με τον κίνδυνο “βουτιάς” της οικονομίας των ΗΠΑ σε ύφεση, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΕΛΧΑ και Πειραιώς σημείωσαν απώλειες 2,33% και 2,02% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Μυτιληναίο, Εθνική, Titan, Σαράντης, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Ήπια πτωτικά έκελισαν οι Aegean, Eurobank, Alpha Bank, Quest, Coca Cola, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια σημείωσαν άλμα 2,73%, με την Jumbo και τον Ελλάκτωρ να ακολουθούν με +1,39% και +1,37% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Λάμδα.

της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Shares