Κυριακή , 29 Μαΐου 2022
Τελευταία Νέα

Διεθνείς παρατηρητές: Η Κίνα πρέπει να προβλέψει και να σχεδιάσει καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι για τα συμφέροντά της σε Αφγανιστάν και Αφρική

Οι δραστηριότητες της Κίνας στο Αφγανιστάν και στη Δυτική Αφρική αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απειλές για την ασφάλεια τους.

Το Πεκίνο παρακολουθεί με αγωνία τα τεκταινόμενα στο Αφγανιστάν εν μέσω προβληματισμού ότι το τέλος της στρατιωτικής αποστολής των ΗΠΑ εκεί θα μπορούσε να οδηγήσει ενδεχομένως σε δραματική αναβίωση της τρομοκρατίας θέτοντας σε κίνδυνο τα κινεζικά επενδυτικά σχέδια καθώς και την ασφάλεια και σταθερότητα των συνόρων με τη γειτονική κινεζική περιοχή της επαρχίας Σινγιάνγκ, (σ.σ. της έδρας των Ουιγούρων).

Αφού συμβούλεψε τους Κινέζους πολίτες να φύγουν τη χώρα το συντομότερο δυνατό, το Πεκίνο μετέφερε  210 υπηκόους του εκτός  Αφγανιστάν με ειδικά ναυλωμένη πτήση. Η Κίνα έχει προσφερθεί επίσης να διοργανώσει ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών στο Αφγανιστάν.

Update: China evacuates 210 Chinese nationals on charter flight from Afghanistan - Global Times

Το πλήρωμα της πτήσης τσάρτερ και ορισμένοι από τους Κινέζους που αποχώρησαν από το Αφγανιστάν

Ταυτόχρονα, επιδιώκει να εντείνει τη συνεργασία με τα κράτη της Κεντρικής Ασίας για να αντιμετωπίσει πιθανή διαρροή κινδύνων για την ασφάλεια από το Αφγανιστάν και για να καταπολεμήσει τις οποιεσδήποτε άλλες απειλές που θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τα έργα της Πρωτοβουλίας Ζωνών και Οδών, (Belt and Road Initiative – BRI). Δύο από τους οικονομικούς διαδρόμους της πρωτοβουλίας – που περιλαμβάνουν ειδικές οικονομικές ζώνες και υποδομή ενέργειας και μεταφορών – διέρχονται από την Κεντρική Ασία.

Construction d'un pipeline Bénin-Niger « China national oil and gas » en pole position – Benin : actualité, politique, Sport, Santé, Artetculture

Φωτογραφία από την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Νίγηρα – Μπενίν

Οι παρατηρητές έχουν επίσης προειδοποιήσει για την αύξηση των κινδύνων ασφαλείας για τις κινεζικές επενδύσεις στη Δυτική Αφρική με την προγραμματισμένη απόσυρση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης της Γαλλίας από την περιοχή. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η Κίνα πρέπει να εντείνει την αξιολόγηση του κινδύνου, να λάβει προφυλάξεις και να συνεργαστεί με εταίρους για την ελαχιστοποίηση του ρίσκου.

Οι επενδύσεις του Πεκίνου που θα μπορούσαν να επηρεαστούν περιλαμβάνουν τις επιχειρήσεις πετρελαίου στο Τσαντ, τον αγωγό πετρελαίου Νίγηρα – Μπενίν και τα διυλιστήρια στο Νότιο Σουδάν και στο Σουδάν, με τους ειδικούς αναλυτές να προτείνουν στην Κίνα να ενισχύσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία, στην περιοχή.

 

Πηγή: South China Morning Post

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares