Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Διεκδικώντας την Προεδρία της Φαιδρότητας…

Επιτέλους τελειώσαμε με ένα ακόμη -προεδρολογικό ετούτη τη φορά – σήριαλ. Εύχομαι στη νέα Π.τ.Δημοκρατίας , επιτυχία για το καλό της Πατρίδας μας. Θα ήθελα όμως να σταθώ σε κάποιες παραμέτρους που φρονώ ότι θα πρέπει να απασχολήσουν τόσο εμάς τους πολίτες, όσο κυρίως τους κομματικούς ταγούς μας.


1. Θεωρώ πως ο /η -εκάστοτε- Π. τ. Δημοκρατίας, θα πρέπει να εκλέγεται από το λαό, (έστω και αν δεν έχουμε προεδρική αλλά προεδρευόμενη Δημοκρατία).

– Δεν θα πρέπει η επιλογή να είναι προνομία του Πρωθυπουργού ο οποίος έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία συγκυριακά. Αυτό -εξ ορισμού -δημιουργεί γόνιμο αντιπολιτευτικό έδαφος και δρα διχαστικά.

Συνεπώς ο κομματικός αποχρωματισμός των Π. τ. Δημοκρατίας είναι επιβεβλημένος. Κάτι που , επιπρόσθετα, αποκλείει παζάρια /συναλλαγές ανάμεσα στους κομματικούς σχηματισμούς. (Μπλέκονται : εκλογικός νόμος κ. α).

– Είναι λυπηρό και ηλιθιόλουστο, από μέρους των “περινούστατων” “πολιτικών” μας, να διασύρεται ο θεσμός (με κομματικές αντιπαραθέσεις) της επιλογής/εκλογής του Π.τ.Δ (που προορίζεται να συμβολίζει και την ενότητα).

– Είναι επιεικώς κωμικό να ανεβαίνουν οι τόνοι. Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός για έναν θεσμό, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, παρεμβάσεις. Ο εκάστοτε Πρωθυπουργός /Κυβέρνηση, αποφασίζουν. Ο Π.τ.Δ αν διαφωνεί, μόνον παραίτηση μπορεί να υποβάλλει. (Σ.Σ Κάτι που δεν συνέβη ούτε με τον ευτελισμό του Δημοψηφίσματος του 2015, ούτε με την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών).

2. Είναι ασόβαρο το Κόμμα της Αξ. Αντιπολίτευσης να κατηγορεί την Κυβέρνηση πως … ευτελίζει τον θεσμό επειδή δεν επανεκλέγει τον (νυν) Π.τ. Δημοκρατίας. Γιατί;

α. Είναι ή δεν είναι προνόμιο /δικαίωμα του εκάστοτε Κυβερνήτη η πρόταση /επιλογή; Καλώς ή κακώς (κατ’ εμέ κάκιστα) έτσι είναι. Επομένως….

β. Που το είδαν οι άσχετοι -πλην εξόχως πονηροί- αντιπολιτευόμενοι γραμμένο, ότι η επανεκλογή ενός Π.τ.Δ είναι υποχρεωτική;

Για πέντε χρόνια εκλέγεται ο Π.τ.Δ, όχι για 10 ή 20. Αν νομίζουν πως τα 5 είναι λίγα, ας προτείνουν να γίνουν 20 ή 40.
Το να ισχυρίζονται πως οι Κυβερνώντες … ευτελίζουν τον θεσμό επειδή δεν επανεκλέγουν (τον κατ’ αυτούς ή ίσως και για κάποιους άλλους) καλό /επιτυχημένο Πρόεδρο, πάει παρά πολύ πέραν και μακράν των ορίων λογικής, κομματικής αφοσίωσης και αυτοσεβασμού.

Επέμειναν πιεστικά (και υπερκομματικά;) να απαντήσει ο κος Πρωθυπουργός: “Ποιός είναι ο λόγος που δεν προτείνει, για δεύτερη θητεία, τον νυν Πρόεδρο” . Από πότε η άσκηση συνταγματικού δικαιώματος συνιστά ευτελισμό, ή αυθαιρεσία; Καθαίρεσαν τον νυν Πρόεδρο του οποίου συνεπληρώθη η θητεία;. Τι αλλοπαρμένα, παρανοϊκά επιχειρήματα είναι αυτά;
3. Αυτή η εμμονή-όλων δυστυχώς των κομμάτων και των ΜΜΕ να αυτοεκτίθενται ομιλώντας διαρκώς για το αν ο Π.τ.Δ θα πρέπει να είναι άνδρας ή γυναίκα, να προέρχεται από τον α’ ή β’ χώρο κ. α ανάλογα, δεν ακυρώνει την υποκριτική προσπάθεια που -δήθεν- καταβάλλουν τα Κόμματα για υπερκομματικό υποψήφιο που να ενώνει; Να σοβαρευτούν επιτέλους οι περί τα κοινά ασχολούμενοι !.

ΥΓ Επειδή ζούμε στη χώρα των φ α ι δ ρ ο λ ά γ ν ω ν χαβαλέδων, ο αγώνας ορισμένων (που κακώς δεν τους παίρνουμε στα σοβαρά) τώρα δικαιώνεται.

Αναφέρομαι σε εκείνους που πρότειναν είτε μια μετανάστρια είτε την κα Μ. Φύσσα (χωρίς να την ενημερώσουν μάλιστα) για Π. τ. Δημοκρατίας!

Αρκετοί οι (πολιτικάντηδες) διεκδικητές της Προεδρίας της νεοελληνικής φαιδρότητας.

 

Του Κώστα Δημ Χρονόπουλου  (Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)

Shares