Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου: Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό που ζούμε (Βιντεο)

Κορονοϊός Παπανικολάου Θεσσαλονίκη: «Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό που ζούμε», λέει ο διευθυντής της ΜΕΘ

Κορονοϊός Παπανικολάου Θεσσαλονίκη: «Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν αυτό που ζούμε», δήλωσε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος. Μιλώντας στο OPEN TV, σημείωσε πως μπαίνουν σε έκρυθμες καταστάσεις αναφορικά με τα κρούσματα και τις διασωληνώσεις ασθενών κορονοϊού. Πρόσθεσε, δε,  πως οι ΜΕΘ λειτουργούν με επικουρικό προσωπικό.

Ο κ. Καπραβέλος ευχήθηκε να προλάβει η Αθήνα και να μη ζήσει όσα ζει η Θεσσαλονίκη. «Εύχομαι να προλάβετε κι εσείς στην Αθήνα να μην γεμίσουν τα νοσοκομεία και να μην ζήσετε ό,τι ζούμε στη Θεσσαλονίκη…» είπε χαρακτηριστικά.

«Μπαίνουμε σε πολύ ανώμαλες καταστάσεις»

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί η έκρυθμη κατάσταση. Ξεκινάμε σήμερα εφημερία, τα κρεβάτια τα κενά είναι ελάχιστα, μπαίνουμε σε πολύ ανώμαλες καταστάσεις. Οφείλουμε να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια. Σκεφτόμαστε να ανοίξουμε χειρουργικές αίθουσες για να υποδεχθούμε διασωληνωμένους ασθενείς.

Προφανώς δεν υπάρχει προσωπικό. Χάθηκε πολύτιμός χρόνος για να στελεχωθεί το ΕΣΥ. Αυτή τη στιγμή πρέπει να σταθούμε όρθιοι, να μην γονατίσουμε. Ό,τι ανοίγουμε στο Παπανικολάου, το ανοίγουμε μόνοι μας. Το τελευταίο που δεν θέλουμε να συμβεί είναι μια αναστάτωση στις γραμμές της πρώτης γραμμής. Υπάρχουν σκέψεις μετακίνησης γιατρών πρώτης γραμμής να πάνε να ανοίξουν άλλες ΜΕΘ σε άλλα νοσοκομεία.

Η προκήρυξη δεν πρέπει να επηρεάσει τα νοσοκομεία. Το διαχρονικό πρόβλημα της στελέχωσης των ΜΕΘ είναι πολύ σοβαρό. Δουλεύουμε με επικουρικό προσωπικό. Έχουμε 37 κλίνες ΜΕΘ. Είναι όλες κατειλημμένες. Περιορίζουμε τις άλλες ειδικότητες. Δεν ξέρω πώς θα βγει σήμερα η εφημερία. Η καρδιολογική σήμερα θα τραβήξει όλο το… κουπί».

Αναφορικά με την προκήρυξη για τις μόνιμες θέσεις γιατρών σε νοσοκομεία της χώρας, έβγαλε κραυγή αγωνίας: «Κάνω έκκληση να μην μετακινηθούν γιατροί σε άλλα νοσοκομεία. Το δέλεαρ της μονιμότητας είναι μεγάλο. Το Παπανικολάου δεν προκήρυξε θέσεις. Το Παπανικολάου δουλεύει με επικουρικούς. Δεν γίνεται γιατροί πρώτης γραμμής να φύγουν τώρα. Είμαστε σε πόλεμο. Είμαστε οι τελευταίοι που θα αφήσουμε τα όπλα κάτω. Και σε θαλάμους και σε διαδρόμους θα νοσηλεύσουμε αν χρειαστεί. Η πρώτη γραμμή πρέπει να μείνει ανέγγιχτη…» είπε ο κ. Καπραβέλος.

Παρέμβαση στον «αέρα» της εκπομπής του OPEN TV «Ώρα Ελλάδος» έκανε και ο διοικητής 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης, λέγοντας πως το σημαντικότερο είναι να δημιουργούν το αίσθημα ασφάλειας και από την άλλη να κάνουν καθημερινά ό,τι χρειάζεται για να ανταποκριθούν στην πρόκληση της υγειονομικής κρίσης.

Αναισθησιολόγος στο Παπανικολάου: Είμαστε σε συνθήκες υγειονομικού πολέμου

Τον λόγο που έκανε έκκληση βοήθειας μέσω μιας ανάρτησής του στο facebook εξήγησε ο αναισθησιολόγος στο «Παπανικολάου», Δανιήλ Κωνσταντινίδης.

«Βοηθήστε μας» έγραψε ο γιατρός, τονίζοντας πως βρισκόμαστε σε έναν υγειονομικό πόλεμο «άνευ προηγουμένου, τέτοιου που όμοιο του δεν έχει συναντήσει καμία γενιά που αυτή τη στιγμή κατοικεί στον πλανήτη». Αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως οι ΜΕΘ κοντεύουν να γεμίσουν από 40άρηδες και 50άρηδες και ζητά από τους πολίτες να δώσουν κουράγιο σε γιατρούς και νοσηλευτές και να δείξουν σεβασμό σε όσους χάνουν τη μάχη.

Όπως υπογράμμισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η ανάρτησή του έγινε αφού είχε μεταβεί στην covid19 κλινική για να διασωληνώσει έναν ασθενή στην 4η δεκαετία της ζωής του, έναν νέο άνθρωπο και θέλησε έτσι να περιγράψει την πραγματικότητα που ζει το ιατρικό προσωπικό.

«Είμαστε πλέον στα όρια μας γι’ αυτό έκανα την ανάρτηση. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι είμαστε σε συνθήκες υγειονομικού πολέμου» αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ τόνισε πως πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα.

Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφερόμενος στο πώς νιώθουν οι ασθενείς με κορονοϊο και περισσότερο αυτοί που διασωληνώνονται, σημείωσε πως υπάρχει φόβος για το άγνωστο. «Ο κόσμος φοβάται το άγνωστο όπως και οι άνθρωποι με κορονοϊό αισθάνονται φόβο και αγωνία».

Παράλληλα, ανέφερε πως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν με έκπληξη όταν βλέπουν μπροστά τους ανθρώπους ντυμένους με προστατευτικό εξοπλισμό και ότι συχνά προσπαθούν να τους εξηγήσουν την βαρύτητα της κατάστασής τους καθώς το περίεργο με αυτή τη νόσο είναι, όπως εξηγεί, ότι η κλινική εικόνα των ανθρώπων αυτών δεν συνάδει με τη βαρύτητα των απεικονιστικών εξετάσεων(αξονικών κλπ) και επομένως οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται πάντα την σοβαρότητα της κατάστασης.

Επιπλέον, σημείωσε πως ασθενείας τους ζητούν να ενημερώσουν συγγενείς πριν τους διασωληνώσουν και πως οι νεότεροι άνθρωποι συνήθως τα καταφέρνουν. Εξαρτάται από τη βαρύτητα της νόσου και των συμπτωμάτων.

«Διασωληνώσαμε έναν 25χρονο και έναν 35χρονο»

Ακόμη, ο γιατρός επιβεβαίωσε ότι την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020 διασωληνώθηκαν 2 άτομα (25 και 30 ετών) στο Παπανικολάου χωρίς προβλήματα σοβαρά. «Το πρόβλημα είναι το σύνδρομο της αναπνευστικής δυσχέρειας που αναπτύσσεται και που καμιά φορά οι άνθρωποι δεν το αντιλαμβάνονται» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως στο 2ο κύμα κορονοϊού οι ηλικίες των διασωληνώσεων έχουν πέσει αισθητά ενώ εξέφρασε τη θλίψη του για όσους λένε ότι δεν υπάρχει ο ιός.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Δανιήλ Κωνσταντινίδη στο facebook:

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ….
Βρισκόμαστε όλοι ενώπιον ενός υγειονομικού πολέμου άνευ προηγουμένου, τέτοιου που όμοιο του δεν έχει συναντήσει καμία γενιά που αυτή τη στιγμή κατοικεί στον πλανήτη.
Σε ένα πόλεμο, όλοι υπηρετούμε την πατρίδα χωρίς ερωτήσεις, ειρωνίες, αμφισβητήσεις, και “ναι μεν, αλλά”.
Την υπηρετούμε τηρώντας τα μέτρα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες και βοηθώντας το σύστημα υγείας, με τις όποιες αναμφισβήτητες και τρανταχτές αδυναμίες του, να παραμείνει όρθιο.
Βοηθώντας και δίνοντας κουράγιο στους γιατρούς, νοσηλευτές και παραιατρικό προσωπικό, να ανταπεξέλθουν στην άνιση και άνευ όρων αυτή μάχη.
Δείχνοντας σεβασμό σε αυτούς που καθημερινά χάνουν τη μάχη με τον ιό, και ελπίζοντας πως και οι υπόλοιποι που νοσούν, θα καταφέρουν να βγουν νικητές.
Κατανοώντας πως όσο πιο γρήγορα αποσυμφορηθεί η κατάσταση, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία για τυχόν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.
Γνωρίζοντας πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας, είναι η ώρα να τηρήσουμε ευλαβικά τη προτροπή του Τ.Φ.Κέννεντυ….”Μη κοιτάς τι κάνει η πατρίδα σου για σένα, κοίτα τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου”….

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ…. Βρισκόμαστε όλοι ενώπιον ενός υγειονομικού πολέμου άνευ προηγουμένου, τέτοιου που όμοιο του δεν έχει…».

Shares