Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Δείχνει τα δόντια του το Ιράν: Ασκήσεις με υπερόπλα υψηλής τεχνολογίας…

Άσκηση με τη μαζική χρήση αεροχημάτων εγχώριας κατασκευής τεχνολογίας stealth πραγματοποίησε το Ιράν πάνω από τον Κόλπο σήμερα, Πέμπτη 14 Μαρτίου. Στην άσκηση συμμετείχαν συνολικά 50 αεροχήματα ιρανικής κατασκευής, Shahed-171, Shahed-191, Shahed-123, καθώς και αρκετά αεροχήματα Saegheh & Shahed 171 Simorgh τεχνολογίας stealth και πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Του Γιώργου Τσιμπούκη

Όπως αναφέρει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr τα αεροχήματα Saegheh & Shahed 171 Simorgh που χρησιμοποιήθηκαν βασίζονται τεχνολογικά στο αμερικανικό αερόχημα RQ-170 Sentinel της Lockheed Martin.

Ο συγκεκριμένος τύπος αεροχήματος είχε «υφαρπαχτεί» με ηλεκτρονικά μέσα από τους Ιρανούς στις 4 Δεκεμβρίου του 2011 κατά την διάρκεια μυστικής αμερικανικής αποστολής πάνω από ιρανικό έδαφος στην περιοχή της πόλης Kashmar σε απόσταση 252 χλμ από τα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Τότε οι Ιρανοί είχαν ισχυριστεί ότι κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο του RQ-170 Sentinel που πέταγε πάνω από το ιρανικό έδαφος και να το προσγειώσουν με ασφάλεια.

Ακολούθως οι Ιρανοί εργάστηκαν πάνω στην αντιγραφή του αμερικανικού αεροχήματος και το 2014 πραγματοποίησαν την πρώτη πτήση του αεροχήματος Shahed 171 Simorgh, το οποίο εξωτερικά τουλάχιστον μοιάζει εκπληκτικά με το αμερικανικό RQ-170 Sentinel, ενώ το Σεπτέμβριο του 2016 παρουσίασαν επισήμως ένα ακόμη το αερόχημα το Saegheh επίσης βασισμένο στο αμερικανικό σύστημα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mehr συνολικά 50 από αυτά διαφορετικών εκδόσεων συμμετείχαν στην άσκηση, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ιρανική αμυντική βιομηχανία κατάφερε να κατασκευάσει σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα μεγάλο αριθμό από αυτά τα συστήματα.

https://youtu.be/PnAhLNk1rgs

Ένα από αυτά καταρρίφθηκε από την ισραηλινή αεράμυνα πάνω από το βόρειο Ισραήλ το Φεβρουάριο του 2018 ενώ τον Οκτώβριο του 2018 ορισμένα από τα Saegheh συμμετείχαν σε βομβαρδισμό στόχων στην περιοχή Albu Kamal στην Αν Συρία.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο Mehr τα αεροχήματα Saegheh & Shahed 171 Simorgh επιχείρησαν σε απόσταση έως και 1.000 χλμ από την βάση τους χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

Αυτό όμως που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να τονίσουν οι Ιρανοί είναι η μαζικότητα της συμμετοχής των αεροχημάτων στην άσκηση, ώστε να δείξουν στην διεθνή κοινότητα ότι η χώρα τους διαθέτει ένα μεγάλο στόλο προηγμένων αεροχημάτων τεχνολογίας stealth πολλαπλών αποστολών και διαφορετικών εκδόσεων τα οποία είναι ετοιμοπόλεμα και δοκιμασμένα στην μάχη.

defence-point.gr

Shares