Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Διαβήματα της Ελλάδας στην Τουρκία για τις υπερπτήσεις και την σύγκρουση σκαφών στα Ίμια

 

Διαβήματα της Ελλάδας στην Τουρκία για τις υπερπτήσεις και την σύγκρουση σκαφών στα Ίμια

Τέτοιου είδους ενέργειες δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση και στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος, είπε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ακόμα ότι η Αθήνα έκανε διαβήματα διαμαρτυρίας στην Τουρκία τόσο για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών, όσο και για το «επεισόδιο» στα Ίμια.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως η ελληνική πλευρά πραγματοποιεί έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας στην τουρκική πλευρά, στο οποίο τονίζει πως τέτοιου είδους ενέργειες δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση και στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος. Ομοίως, επανέλαβε, πραγματοποιήθηκε διάβημα και για την επακούμβιση του σκάφους του Λιμενικού κοντά στα Ίμια.

Τι είπε για τις διερευνητικές επαφές
Επίσης, κατέστησε σαφές πως στις διερευνητικές δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, δεν διαπραγματευόμαστε οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία και υπογράμμισε πως η θέση της Ελλάδας είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Δεν είναι απαραίτητη η διαμεσολάβηση τρίτων χωρών
Σε ερώτηση για την προσφορά καλών υπηρεσιών από διάφορες χώρες για διαμεσολάβησή τους μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τούς ευχαρίστησε και τόνισε εκ νέου πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται τη διαμεσολάβηση τρίτων για να μιλάει με την τουρκική πλευρά, επισημαίνοντας πως οι επαφές είναι μεταξύ των δύο πλευρών και δεν υπάρχει ανάγκη διαμεσολάβησης τρίτων. «Μιλάμε απευθείας» προσέθεσε.

Αναφερόμενος στην επέκταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, τόνισε πως αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας, όπως προβλέπεται και από τη Σύμβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, οπουδήποτε και οποτεδήποτε κρίνει.

 

newsit.gr

 

Shares