Πέμπτη , 6 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Διατηρούν την ανοδική ορμή οι δείκτες της Wall Street

Με θετικό πρόσημο ξεκινούν την εβδομάδα οι δείκτες της Wall Street, παραμένοντας σε ανοδική τροχιά για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο για τον πληθωρισμό.

Η Wall Street τερμάτισε την προηγούμενη εβδομάδα ένα σερί τριών διαδοχικών αρνητικών εβδομάδων. Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε 2,7% σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 3,7% και ο τεχνολογικός Nasdaq σκαρφάλωσε 4,1%.

Οι επενδυτές φαίνεται να συμφιλιώνονται με την ιδέα ότι οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα συνεχίσουν τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων τους προκειμένου να ελέγξουν τον πληθωρισμό και παρά τις ανησυχίες για τους κινδύνους στην ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας αύξησε την προηγούμενη εβδομάδα τα επιτόκια της κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ η Federal Reserve αναμένεται να πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές ελπίζουν ότι τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Τρίτη στις ΗΠΑ θα δείξουν επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Αύγουστο. Αυτό θα βοηθήσει να ενισχυθούν οι προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός έχει σημειώσει τα υψηλά του και θα συνεχίσει να επιβραδύνει τους επόμενους μήνες, δίνοντας στην Fed τα περιθώρια να προχωρήσει με ηπιότερα βήματα στο μέλλον.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο Dow Jones κερδίζει 232,87 μονάδες ή 0,72% στις 32.384,58 μονάδες, ενώ ο S&P 500 προσθέτει 37,58 μονάδες ή 0,92% στις 4.105,47 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 126,29 μονάδες ή 1,04% στις 12.239,14 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 28 κινούνται με θετικό πρόσημο και μόλις δύο με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η 3M με κέρδη 3,01 δολ. ή σε ποσοστό 2,44% στα 126,11 δολ. και ακολουθούν American Express στα 161,80 δολ. με άνοδο 2,12% και Walgreens Boots Alliance με κέρδη 2,04% στα 36,98 δολ.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Amgen (-3,29%) και η Johnson & Johnson (-0,11%).

Οι αναλυτές περιμένουν τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Τρίτη να δείξουν επιβράδυνση του ετήσιου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 8% τον Αύγουστο από 8,5% τον προηγούμενο μήνα. Η Fed πάντως ετοιμάζεται για την τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης στις 21 Σεπτεμβρίου, με τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να έχουν ξεκαθαρίσει ότι βασική τους προτεραιότητα παραμένει να καμφθεί ο απαράδεκτα υψηλός πληθωρισμός.

Ο αξιωματούχος της Fed, Christopher Waller δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι είναι υπέρ “άλλης μιας σημαντικής” αύξησης στα επιτόκια, ενώ ο επικεφαλής της St. Louis Fed, James Bullard ανέφερε ότι θα προτιμούσε “περισσότερο” μια τρίτη διαδοχική μεγάλη αύξηση των επιτοκίων. Η πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Kansas City, Esther George στο μεταξύ, σημείωσε ότι τα στελέχη της Fed έχουν ξεκάθαρα επιχειρήματα για να συνεχίσουν να περιορίζουν τη νομισματική στήριξη.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares