Δευτέρα , 30 Ιανουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Διατηρούν τα κέρδη τους οι ευρωαγορές μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Σε ανοδικό έδαφος συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τα οποία δίνουν ώθηση στις ελπίδες για μια ηπιότερη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής της.

Σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης επιβράδυνε στο 10,0% αυτό τον μήνα από 10,6% τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον ετήσιο δείκτη στο 10,4%.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία δημιουργούν προσδοκίες ότι το πρωτοφανές ράλι στις τιμές των προηγούμενων μηνών βρήκε την κορυφή του, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι σε θέση έτσι να προχωρήσει με μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων της μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να προχωρήσει στην επόμενη συνεδρίαση της στις 15 Δεκεμβρίου με μια μικρότερη αύξηση κατά 50 μονάδες.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε ωστόσο στο 6,6% από 6,4% τον Οκτώβριο, διαψεύδοντας τις ελπίδες για πτώση. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι το ράλι των τιμών στα τρόφιμα ενισχύθηκε. Ο πληθωρισμός στην κατηγορία επεξεργασμένα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός, σκαρφάλωσε στο 13,6% από 12,4%.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,6% στις 439,87 μονάδες μετά από τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις. Ο δείκτης πάντως οδεύει για τον δεύτερο διαδοχικό μήνα κερδών, με άνοδο πάνω από 6% συνολικά για το Νοέμβριο.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,4% στις 14.415,10 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,6% στις 6.707,32 μονάδες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης αυξήθηκαν 7,1% τον Νοέμβριο από ένα χρόνο νωρίτερα, επαναλαμβάνοντας την άνοδο του Οκτωβρίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν για άνοδο σε δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν για άνοδο 7%.

Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,4% στις 7.544,67 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει άνοδο 0,3%.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares