Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Διάταγμα Πούτιν ορίζει νέο διαχειριστή σε μονάδα αερίου όπου έχουν μερίδιο η Shell και ιαπωνικές εταιρείες


Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την ανάληψη της διαχείρισης του έργου φυσικού αερίου και πετρελαίου Sakhalin-2 στη ρωσική Άπω Ανατολή από μια νέα ρωσική εταιρεία, μια κίνηση που θα μπορούσε να αναγκάσει τη Shell και τις ιαπωνικές Mitsui και Mitsubishi να εγκαταλείψουν τις επενδύσεις τους, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το διάταγμα η νέα εταιρεία θα αναλάβει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Sakhalin Energy Investment Co, στην οποία οι δύο ιαπωνικές εμπορικές εταιρείες και η Shell Plc κατέχουν μερίδιο λίγο μικρότερο του 50%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το διάταγμα επικαλείται απειλές για τα εθνικά συμφέροντα και την οικονομική ασφάλεια της Ρωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση με ημερομηνία 30 Ιουνίου, η οποία εκδόθηκε από το Κρεμλίνο και υπογράφεται από τον Πούτιν. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία ενός μήνα για να δηλώσουν αν θα συμμετάσχουν στη νέα εταιρεία και όσοι αποχωρήσουν ενδέχεται να μην αποζημιωθούν πλήρως, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Shell κατέστησε σαφή την πρόθεσή της να εγκαταλείψει το έργο πριν από μήνες και βρίσκεται σε συνομιλίες με πιθανούς αγοραστές. Αλλά η Ιαπωνία έχει δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα εγκαταλείψει τα συμφέροντά της οποίο είναι σημαντικό για την ενεργειακή της ασφάλεια, ακόμη και αν της ζητηθεί να αποχωρήσει.

Οι μετοχές των Mitsui και Mitsubishi υποχώρησαν κατά 6% στις συναλλαγές της Παρασκευής λόγω ανησυχιών για ζημίες απομείωσης. Υποαπέδωσαν στον δείκτη Nikkei, ο οποίος υποχώρησε κατά 1,9%.

Εκπρόσωπος της Mitsubishi δήλωσε ότι η εταιρεία συζητά με τους εταίρους της στη Sakhalin Energy και την ιαπωνική κυβέρνηση για το πώς θα απαντήσει στο διάταγμα του Πούτιν. Η Mitsui δεν προχώρησε σε κάποιο άμεσο σχόλιο.

Η Mitsui έχει μερίδιο 12,5% στο έργο και η Mitsubishi 10%, ενώ η Shell κατέχει 27,5%, μείον μία μετοχή. Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom κατέχει το 50%, συν μία μετοχή.

Σε κίνδυνο τα ιαπωνικά συμφέροντα
Το Sakhalin-2 προμηθεύει περίπου το 4% της σημερινής παγκόσμιας αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα είναι οι κύριοι πελάτες για τις εξαγωγές πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, σύμφωνα με τη Shell.

Ερωτηθείς σχετικά με το διάταγμα του Πούτιν, ο Ιάπωνας αναπληρωτής επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Seiji Kihara δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το περιεχόμενό του και αναλύει τις προθέσεις της Μόσχας.

“Σε γενικές γραμμές, τα συμφέροντα της χώρας μας στους ενεργειακούς πόρους δεν πρέπει να πληγούν”, δήλωσε σε τακτική συνέντευξη Τύπου, αρνούμενος να πει αν η Ιαπωνία βρίσκεται σε επαφή με τη Μόσχα για το θέμα.

Ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας Koichi Hagiuda τόνισε πως η Ιαπωνία δεν θεωρεί πως το διάταγμα της Ρωσίας αποτελεί επίταξη.

Η ιαπωνική κυβέρνηση πιστεύει ότι το διάταγμα, που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την Πέμπτη, ρωτά τους σημερινούς ενδιαφερόμενους αν συμφωνούν να παραδώσουν όλα τα δικαιώματα του έργου σε μια νέα εταιρεία, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το διάταγμα, η Gazprom θα διατηρήσει το μερίδιό της, αλλά οι άλλοι μέτοχοι υποχρεούνται να ζητήσουν από τη ρωσική κυβέρνηση μερίδιο στη νέα εταιρεία εντός ενός μηνός. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει στη συνέχεια αν θα τους επιτρέψει να διατηρήσουν μερίδιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Ben van Beurden δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η εταιρεία “σημειώνει καλή πρόοδο” στο σχέδιό της να αποχωρήσει από την κοινοπραξία Sakhalin Energy.

“Δεν μπορώ να σας πω πού ακριβώς βρισκόμαστε, διότι πρόκειται για μια εμπορική διαδικασία, οπότε πρέπει να σεβαστώ το απόρρητο … αλλά μπορώ να σας πω ότι όταν έλαβα μια ενημέρωση την περασμένη εβδομάδα, ήμουν πραγματικά ικανοποιημένος με το πού βρισκόμαστε”.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Mitsubishi βρίσκεται σε συννενόηση με τους εταίρους της και την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε εκπρόσωπός της σε ηλεκτρονικό μήνυμα. Η παραγωγή συνεχίζεται, είπε. Εκπρόσωπος της Mitsui δήλωσε ότι εξακολουθούν να ελέγχουν την κατάσταση.

Πηγές είχαν δηλώσει στο Reuters τον Μάιο ότι η Shell βρισκόταν σε συνομιλίες με κοινοπραξία ινδικών ενεργειακών εταιρειών για την πώληση του μεριδίου της στο Sakhalin-2.

Ο Saul Kavonic, επικεφαλής του τμήματος ολοκληρωμένων ερευνών για την ενέργεια και τους πόρους της Credit Suisse, δήλωσε ότι η ρωσική παραγωγή LNG από έργα όπως το Sakhalin-2 είναι πιθανό να υποφέρει με την πάροδο του χρόνου, καθώς η ξένη τεχνογνωσία και τα ανταλλακτικά γίνονται μη διαθέσιμα. “Αυτό θα περιορίσει ουσιαστικά την αγορά LNG αυτή τη δεκαετία”, δήλωσε.

Από την πλευρά της ζήτησης, οποιαδήποτε αύξηση της ρωσικής κυβερνητικής συμμετοχής θα καταστήσει την προμήθεια από αυτά τα έργα πιο δύσκολη για πολλούς αγοραστές, είπε. Η Ιαπωνία αναζητούσε επειγόντως εναλλακτικές επιλογές εφοδιασμού, πρόσθεσε.

 

capital.gr

Shares