Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Διάταγμα Πούτιν για αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους με ρούβλια

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την Τετάρτη διάταγμα που θεσπίζει έκτακτες διαδικασίες για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Πούτιν διέταξε τη ρωσική κυβέρνηση να επιλέξει τράπεζες εντός δέκα ημερών για να προχωρήσει στην αποπληρωμή ευρωομολόγων.

Με βάση το διάταγμα, η Ρωσία θα θεωρήσει ότι έχει εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις αν οι πληρωμές για τα ευρωομόλογα γίνουν σε ρούβλι.

«Οι υποχρεώσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα ευρωομόλογα θα θεωρηθούν ότι έχουν εκπληρωθεί κανονικά αν εκτελεστούν σε ρούβλια σε ποσό ισοδύναμο με την αξία των υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα» τονίζεται στο διάταγμα.

Η συναλλαγματική ισοτιμία θα προσδιοριστεί με βάση την ισοτιμία στην εσωτερική ρωσική αγορά νομισμάτων την ημέρα της πληρωμής, επισημαίνεται.

Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι χώρες της Δύσης στη Ρωσία την έχουν οδηγήσει κοντά στην τεχνητή χρεοκοπία.

Η Ρωσία έπρεπε να αποπληρώσει τόκους σε δύο ευρωομόλογα στις 27 Μαϊού. Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι έκανε τις πληρωμές αλλά λόγω των κυρώσεων δεν κατόρθωσαν να φτάσουν στους ομολογιούχους. Για να αποφύγει η Ρωσία τη χρεοκοπία, τα χρήματα πρέπει να έχουν φτάσει στους λογαριασμούς των ομολογιούχων πριν το τέλος της περιόδου χάριτος των 30 ημερών.

newsbomb.gr

Shares