Παρασκευή , 27 Νοεμβρίου 2020

Διάσταση απόψεων για τη μάσκα παντού – Τι θα κρίνει τα νέα μέτρα στην Αττική…

Διάσταση απόψεων για τη μάσκα παντού – Τι θα κρίνει τα νέα μέτρα στην Αττική...

Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα είναι κρίσιμη αναφορικά με το αν θα ληφθούν ή όχι νέα μέτρα για την Αττική, καθώς κλείνει ο πρώτος κύκλος των 15 ημερών για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Φαίνεται όμως ότι κυβέρνηση και επιστήμονες δεν έχουν ακριβώς την… ίδια άποψη για τη χρήση μάσκας παντού.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν με τη βοήθεια των ειδικών ότι υπάρχει σταθεροποίηση κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, παρά το γεγονός ότι κινούνται στο σύνολό τους σε υψηλά επίπεδα. Όμως, η πεποίθηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στην Αττική, συμπεριλαμβανομένου αυτού της καθολικής χρήσης μάσκας, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

Εκείνο που απομακρύνεται οριστικά ως ενδεχόμενο είναι ένα γενικό lockdown, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δηλώνει ότι το θέμα συζητήθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και Παρασκευή και τους 27 ηγέτες να συμφωνούν πως είναι «αδιανόητο».

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, ζήτησε να υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown παραμένει στο τραπέζι, αλλά μόνο ως έσχατη λύση εφόσον πρώτα ο αριθμός των κρουσμάτων ξεφύγει εκτός ορίων – πράγμα που, ασφαλώς, όλοι απεύχονται.

Μάσκα παντού

Την άποψη ότι η χρήση μάσκας πρέπει να είναι καθολική εξέφρασε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (05.10.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο Μάριος Λαζανάς, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Αν και ο ίδιος θεωρείται ότι η χρήση μάσκας πρέπει να είναι καθολική και σε εξωτερικούς χώρους, ο Μάριος Λαζανάς τόνισε πως το μέτρο έχει συζητηθεί στην επιτροπή αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Τάχθηκε κι εκείνος κατά των προστίμων για τη χρήση μάσκας.

«Όλοι πιστεύω θέλουμε να αφήσουμε τελευταίο το μέτρο του εγκλεισμού», σημείωσε ο κ. Λαζανάς και πρόσθεσε ότι το θέμα του lockdown δεν έχει συζητηθεί στην επιτροπή. «Όλοι προσπαθούμε να πείσουμε τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα που ισχύουν τώρα» σημείωσε και παραδέχτηκε ότι προφανώς τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει, συγκεκριμένα στην Αττική καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός.

Στόχος, είπε ο Μάριος Λαζανάς, είναι να μειωθούν δραστικά τα κρούσματα. «10 με 20 την ημέρα θα ήταν πολύ ικανοποιητικό», είπε και δεν έκρυψε ότι αποκλείεται να μηδενιστούν».

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού.

 

NEWSIT

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares