Κυριακή , 5 Φεβρουαρίου 2023

Διαμαρτυρία ηθοποιών στο υπουργείο Πολιτισμού

Ηθοποιοί και συλλογικότητες αντιδρούν στην απόφαση που εξισώνει τα πτυχία των αποφοίτων των δραματικών σχολών με τα απολυτήρια λυκείου.

Στο υπουργείο Πολιτισμού συγκεντρώθηκαν σήμερα (27/12) ηθοποιοί και συλλογικότητες για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με την έκδοση προεδρικού διατάγματος που εξισώνει τα πτυχία των αποφοίτων των δραματικών σχολών με τα απολυτήρια λυκείου.

Ήδη αρκετοί ηθοποιοί έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για το συγκεκριμένο διάταγμα. Ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, με ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι οι ηθοποιοί επιθυμούν να θεωρούνται ξανά απόφοιτοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως ήταν μέχρι το 2003, οπότε και «μας κατήργησαν αλλά από τότε ζητούσαμε αναβάθμιση της θεατρικής παιδείας».

Επίσης, οι ηθοποιοί του θιάσου της Κάρμεν Ρουγγέρη στη Θεσσαλονίκη διαμαρτυρήθηκαν μετά το τέλος της παιδικής παράστασης «Οδύσσεια» για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η κα Ρουγγέρη ανέφερε στο τέλος της παιδικής παράστασης: «Όλοι οι ηθοποιοί μας είναι καλλιεργημένοι, κάνουν τρία χρόνια σπουδές, παίρνουν δίπλωμα και πληρώνουν για αυτό. Όμως ψηφίστηκε ένας νόμος που δεν τον έχουμε καταλάβει ή μάλλον ξέρουμε για ποιον λόγο γίνεται αυτό, υπάρχει αντιπαλότητα με εκείνους που σπουδάζουν θεατρολογία. Έτσι, λοιπόν, ο νόμος που ψηφίστηκε τώρα μας υποβιβάζει όλους τους ηθοποιούς ενώ έχουμε κάνει τρομερές σπουδές και μας βάζει στο επίπεδο του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτό είναι πάρα πολύ κακό».

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης εξέφρασε την άποψη ότι οι ηθοποιοί «δεν έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση». Ο υπουργός υποστήριξε ότι «διαμαρτύρεται μια ομάδα ηθοποιών», η οποία εντάσσεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς δεν έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

«Εκδίδεται από το υπουργείο Παιδείας η λεγόμενη αντιστοίχηση σχολών, η οποία είναι ευρωπαϊκός κανονισμός και πηγαίνουν οι σχολές [Θεάτρου] στο επίπεδο 5, αυτό που είναι, δηλαδή στη μεταλυκειακή εκπαίδευση», εξήγησε και τόνισε ότι δεν αλλάζει κάτι γι’ αυτούς που εργάζονται. «Τίποτα δεν αλλάζει.»

newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares