Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Διακινητές έφεραν βρέφος, παιδιά και έγκυο σε λέμβο

Νέα περιστατικά διακίνησης παράτυπων μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στη Σάμο.

Στην πρώτη περίπτωση, βραδινές ώρες χθες, περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Σάμου εντόπισε κι ακινητοποίησε μηχανοκίνητη ταχύπλοη λέμβο, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του νησιού, σε βραχώδες σημείο πλησίον του ακρωτηρίου «Πράσο».

Από εκεί το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους απεγκλώβισε 15 αλλοδαπούς, μεταξύ των οποίων βρέφος, πέντε παιδιά και τέσσερις γυναίκες εκ των οποίων μία έγκυος, ενώ πρωινές ώρες σήμερα εντοπίστηκαν από στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου άλλοι δύο αλλοδαποί, οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί στην ευρύτερη χερσαία περιοχή (συνολικά επτά οι άνδρες).

Ακολούθως, συνελήφθη ο 41χρονος χειριστής της λέμβου, που κατηγορείται πλέον για διακίνηση μεταναστών υπηκόων τρίτων χωρών στον ελλαδικό χώρο, κατά παράβαση του νόμου 4251/14, άρθρο 30.

Οι 17 αλλοδαποί οδηγήθηκαν στην τοπική Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή, στη Ζερβού Μυτιληνιών.

Από το Λιμεναρχείο Σάμου, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε η ταχύπλοη μηχανοκίνητη λέμβος και μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης σημείωσε πως «τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, για άλλη μια φορά, απέδειξαν ότι πρώτιστο μέλημά τους είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, διασώζοντας συνανθρώπους μας, που τα εγκληματικά κυκλώματα διακινητών που εκκινούν από την Τουρκία, εγκατέλειψαν αβοήθητους στη Σάμο.

Αυτή τη φορά τα θύματά τους, που διασώθηκαν από τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Σάμου, ήταν βρέφη, μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες.

Θέλω να συγχαρώ τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής γιατί δίνουν καθημερινά τον καλύτερο τους εαυτό και μας κάνουν περήφανους».

Σε άλλη περίπτωση, μηχανοκίνητη ταχύπλοη λέμβο προσαραγμένη στα βράχια, επίσης στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου «Πράσο», εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Σάμου, και τις πρωινές ώρες της περασμένης Παρασκευής.

Στη συνέχεια εντοπίστηκαν 25 αλλοδαποί στο Βαθύ, όπου και συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στον ελλαδικό χώρο, κατά παράβαση του νόμου 3386/05.

Λιμενικοί εντόπισαν μεσημβρινές ώρες της ίδιας μέρας κοντά στην περιοχή εντοπισμού της λέμβου και 50χρονο αλλοδαπό.

Ήταν αυτός που φέρεται να μετέφερε με το σκάφος τα 25 άτομα από τα απέναντι τουρκικά παράλια, γι’ αυτό και συνελήφθη για διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών προς στον ελλαδικό χώρο, κατά παράβαση του νόμου 4251/14, άρθρο 30.

Από το Λιμεναρχείο Σάμου, που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκε, η ταχύπλοη λέμβος και μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Shares