Σάββατο , 1 Απριλίου 2023
Τελευταία Νέα

Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί γνωστού τηλεοπτικού παραγωγού

Με εντολή του επικεφαλής της Αρχής κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος εκδόθηκαν διατάξεις δέσμευσης λογαριασμών πασίγνωστου τηλεοπτικού παραγωγού με πολυσχιδη τηλεοπτική δραστηριότητα, σειράς εταιριών του και πάνω από 5 συνεργατών του.

Το ογκωδέστατο πόρισμα άνω των 90 σελίδων περιγράφει, σύμφωνα με πληροφορίες στο στήσιμο 15-16 εταιριών μαιμού στο εξωτερικό με στόχο- όπως λέει, να φοροαποφεύγει και να ξεπλένει μαύρο χρήμα.

Το πόρισμα της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος], που ήδη διαβιβάστηκε στις τράπεζες και την Οικονομική Εισαγγελία, εντοπίζει ίχνη διάπραξης απάτης σε βάρος του ελληνικού δημοσίου που αγγίζει τα 22 εκατομμύρια ευρώ και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Καταλήγει δε σε εντολή για δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και των εταιριών του αλλά και άνω των 5 στενών συνεργατών του. Αφορά δε το στήσιμο, κατά τις αναφορές των ελεγκτών, εικονικών- “μαιμού” εταιριών στο εξωτερικό ,κυρίως στην Ευρωπαική Ένωση.

ΦΠΑ
Σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα που υπογράφει ο επικεφαλής της Αρχής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε. τ. Χαρ. Βουρλιώτης, ο παραγωγός φέρεται να ειχε στήσει τις εικονικές εταιρίες ώστε να εμφανίζει ως συμβεβλημένους με αυτές τους συνεργάτες του και τους εργαζόμενους του. Με αυτό τον τρόπο δεν κατέβαλλε, όπως λέει το πόρισμα, ούτε φόρους, ούτε ασφαλιστικές εισφορές, ενώ παράλληλα μετάφερε μαύρο χρήμα το οποίο και τελικώς – κατά την Αρχή- ξέπλενε στην Ελλάδα. Δεν κατέβαλε επισης ΦΠΑ, τον οποίο όμως εισέπραττε, επισημαίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές. Το (τυχόν) αδίκημα δεν αφορά εν μέρει και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφου μέρος της “δράσης του” έγινε σε ευρωπαικές χώρες.

Ενίσχυση
Παράλληλα, σύμφωνα με το πόρισμα, ειχε καταφέρει να ενταχθεί σε πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων που τρέχει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και φέρεται να του ειχε εγκριθεί χρηματοδότηση σχεδόν 10 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία όμως, πιθανότατα δεν έχει εκταμιευθεί ακόμα.

Το πολυσέλιδο πορισμα περαν των τραπεζών για να εφαρμοστούν οι διατάξεις περι δέσμευσης λογαριασμών εχει διαβιβαστεί και στον Οικονομικό Εισαγγελέα που- προφανώς- θα εκκινήσει με βάση αυτό την ποινική προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί η τυχόν διάπραξη κακουργηματικών πράξεων.

Του Παναγιώτη Στάθη/capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares