Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Δένδιας στην Σύνοδο των ΥΠΕΞ: Πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου

 

“Θα πρέπει να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση για το τι απειλεί την Ε.Ε” ανέφερε


“Πρέπει να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση για το τι απειλεί την ΕΕ στην περιοχή & πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και οι αμφισβητήσεις του δικαιώματος κυριαρχίας κατά μελών της” ανέφερε σήμερα ο Νίκος Δένδιας κατά την άφιξή στην Άτυπη Συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ:

“Το Άτυπο Συμβούλιο σήμερα έχει να συζητήσει εξαιρετικά σημαντικά πράγματα.

Καταρχήν τη Στρατηγική Πυξίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα απειλών κατά της Ε.Ε. Ένας χώρος από όπου εκπορεύονται τέτοιες απειλές είναι η Ανατολική Μεσόγειος και νομίζω ότι επί τη βάσει αυτού θα πρέπει να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση για το τι απειλεί την Ε.Ε. στην περιοχή αυτή και πώς αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και οι αμφισβητήσεις της κυριαρχίας των Κρατών Μελών της Ε.Ε.

Και από εκεί και πέρα, η αυριανή συζήτηση ΕΕ-Αφρικής έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Μετά τις επισκέψεις μου σε 5 αφρικανικές χώρες νομίζω ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να συζητηθούν.

Η Αφρική είναι η ήπειρος με τον πιο ραγδαία αυξανόμενο πληθυσμό και με τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, είναι ένα κομμάτι από το μέλλον του πλανήτη. Η Ε.Ε., ως οικονομικός χώρος δίπλα στη Αφρική, έχει πολλά να συζητήσει με αυτήν και πολλά να συνεισφέρει στο μέλλον της”

Στη Βρέστη της Γαλλίας μετέβη σήμερα Πέμπτη 13 Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Gymnich»).

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση εργασίας με αντικείμενο συζήτησης την «Κατάσταση Ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη».

Αύριο Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου, θα λάβει χώρα η δεύτερη συνεδρίαση με αντικείμενο συζήτησης τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα.

Μετά το πέρας των εργασιών, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συμμετάσχουν σε γεύμα εργασίας το οποίο θα παραθέσει η γαλλική Προεδρία με αντικείμενο συζήτησης τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικανικής Ένωσης, ενόψει της σχετικής Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα (Φεβρουάριος 2022).

Στο εν λόγω γεύμα εργασίας αναμένεται να συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Σενεγάλης και Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ (Macky Sall), καθώς και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης (African Union Commission) Μούσα Φάκι Μαχάματ (Moussa Faki Mahamat).

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares