Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Δένδιας-Μητσοτάκης: Οι συγκρουσιακές σχέσεις των 2 αντρών και η ελληνική διπλωματία…

Οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Δένδια δεν ήταν ποτέ αρμονικές, ούτε καν καλές. Τώρα, όμως, φαίνεται πως βρίσκονται στο ναδίρ και με τα Εθνικά Θέματα ανοικτά, σίγουρα δεν έχουμε το ιδανικό σενάριο για τη διακυβέρνηση της χώρας.Η πραγματικότητα είναι ότι ποτέ δεν υπήρξαν καλές οι σχέσεις Κυριάκου Μητσοτάκη με το Νίκο Δένδια από την εποχή, μάλιστα, της διεκδίκησης της αρχηγίας της Ν.Δ στις αρχές του 2016.

Ο τελευταίος, έχοντας κεφαλαιοποιήσει καλές υπουργικές θητείες εξασφάλισε μία θέση στις πρωτοκλασάτες θέσεις υπουργών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενε να τοποθετηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών και όλοι πίστευαν ότι ο Κερκυραίος θα βρεθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή στο Δημόσιας Τάξης, χαρτοφυλάκια που είχε υπηρετήσει πετυχημένα στο παρελθόν.

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος έχει χτίσει σημαντικές φίλιες σχέσεις με συγκεκριμένα ΜΜΕ, εταιρείες δημοσκοπήσεων και επιχειρηματίες – θυμίζουμε ότι διατηρεί ένα από τα πιο οργανωμένα δικηγορικά γραφεία- πάντοτε έμπαινε στο απυρόβλητο και διατηρούσε πρωτιές στην δημοτικότητα των υπουργών και των πολιτικών γενικότερα.

Ενδεικτικά γεγονότα που αποκαλύπτουν τον “ψυχρό πόλεμο” ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Δένδια είναι οι μυστικές συνεννοήσεις Ελλάδας – Τουρκίας με την εποπτεία της Γερμανίας, συνομιλίες στις οποίες αγνοούσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και η δήλωση Δένδια ότι μπήκε στο αεροπλάνο για την Αίγυπτο χωρίς να γνωρίζει τι θα υπογράψει, που αποκαλύπτει ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε άγνοια της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Αξίζει επίσης να θυμηθούμε το άρθρο του Spiegel (ΠΗΓΗ) στα τέλη Αυγούστου, το οποίο ξεκάθαρα δείχνει διάσταση απόψεων μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Στο άρθρο ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται διαλλακτικός (σχεδόν ενδοτικός) και τονίζει ότι δεν θα επιδιώξει κυρώσεις, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται σκληρός κι αδιάλλακτος.

Δεν θα εξετάσουμε το ποιος από τους δύο ‘Έλληνες άντρες έχει δίκιο ωστόσο ούτε το Μέγαρο Μαξίμου, ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός φρόντισαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

Το ότι το δημοσίευμα είναι προσβλητικό για την Ελλάδα, δεν ενόχλησε την κυβέρνηση άλλωστε. Για να γίνει πλήρως αντιληπτό ο Νίκος Δένδιας φωτογραφίζεται ως εμπρηστής και εμπόδιο για την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίζεται ως ενδοτικός και υπάκουος στις επιταγές των Γερμανών και – το κυριότερο – υπέρμαχος της μη επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία!

Όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου οι σχέσεις των δύο αντρών δεν χρειάζεται να είναι καλές σε προσωπικό επίπεδο. Είναι ανθρώπινο αυτό. Όταν όμως φαίνεται να δημιουργείται χάσμα απόψεων μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, τότε δημιουργείται πρόβλημα.

Ο ανασχηματισμός πέρασε… και δεν ακούμπησε το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά οι κακές σχέσεις παρέμειναν σε βαθμό που στην οδό Ζαλοκώστα η μόνιμη επωδός ήταν ότι ο Δένδιας, πλέον, κάνει… αγγαρεία.

Τα πράγματα μεταξύ των δύο ανδρών δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο όταν οι επαφές του Κ. Μητσοτάκη με ηγέτες της Ε.Ε δεν έφταναν ποτέ στο γραφείο του Ν.Δένδια και η ελληνική διπλωματία, ουσιαστικά, είχε 2 «κέντρα» που τις περισσότερες φορές δεν συνεννοούνταν…

Από την μία το γραφείο Μητσοτάκη με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, την διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουράνη και από την άλλη το Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Νίκο Δένδια.

Η κ. Σουράνη, η οποία έχει αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο με τα θέματα των σχέσεων με την Ε.Ε, βρέθηκε στο απυρόβλητο όταν η κυβέρνηση κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση για «μυστική διπλωματία» όταν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι γνωστό ότι εκείνη και ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν διατηρούσαν και διατηρούν διαύλους επικοινωνίας.

Τέλος φτάνουμε στο πιο χτυπητό γεγονός, αυτό με την σκληρή απάντηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτεμπεργκ όταν εκείνος ανακοίνωσε ότι Ελλάδα-Τουρκία μπήκαν σε διάλογο, την οποία ουδέποτε είδε και ενέκρινε το Μέγαρο Μαξίμου.
Η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών δεν άλλαξε τη στάση υπέρ μας – συνεχώς στην ελληνοτουρκική κρίση ήταν με την Τουρκία – αλλά αυτή η σκληρή απάντηση εκτροχίασε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας.
Στο μεταξύ συνέβη και άλλο ένα περιστατικό το οποίο έχει τη μικρή αλλά πολύ σημαντική σημειολογία του για τις σχέσεις Υπουργείου Εξωτερικών με το Μέγαρο Μαξίμου.

Από το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών πήρε μεταγραφή μία βασική και πολύ στενή συνεργάτιδα του κ. Δένδια, η νομικός Βασιλική Τζότζολα η οποία προτίμησε να βρεθεί στην γενική γραμματεία Κυβέρνησης, η οποία λογοδοτεί (και μόνο) στον ίδιο τον Πρωθυπουργό…

Στο κοινό ανακοινωθέν μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, κανείς δεν ξέρει αν το γραφείο Πρωθυπουργού φίλτραρε το ξένο κείμενο ή αν πέρασε εν αγνοία του κ. Δένδια –αναφερόμαστε στην ανακοίνωση που χαρακτηρίζει ιστορική την συμφωνία των Πρεσπών με ημερομηνία 28 Σεπτεμβρίου 2020.
Το σίγουρο είναι ότι αν υπήρχε η πρέπουσα συνεννόηση ΥΠ.ΕΞ και διπλωματικού γραφείου πρωθυπουργού, μία τέτοια αστοχία δεν θα είχε συμβεί.

Παρ’ όλα αυτά, προκάλεσε έντονη αίσθηση κι γκρίνια στους κύκλους της Νέας Δημοκρατίας και ξεσήκωσε ισχυρή κριτική από την μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία υπερασπίζεται την Συμφωνία των Πρεσπών, την θεωρεί ιστορική και περιμένει την κυβέρνηση στην Βουλή για το θέμα των μνημονίων της Συμφωνίας.

Shares