Πέμπτη , 5 Αυγούστου 2021

Δένδιας για Γερμανία: Ορισμός της αντίφασης να παρέχει όπλα στην Τουρκία για να απειλεί δύο χώρες της ΕΕ

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Politico υπογραμμίζει ότι η Γερμανία δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν απορρίπτει τις εκκλήσεις της Αθήνας για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία…

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Αδυνατώ να καταλάβω το δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ που η οικονομία της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα ότι οι χώρες πρέπει να υπακούουν στο διεθνές δίκαιο.

«Καταλαβαίνω το οικονομικό θέμα από τη γερμανική πλευρά, αλλά είμαι βέβαιος ότι και αυτή καταλαβαίνει την τεράστια αντίφαση του να παρέχεις επιθετικά όπλα σε μια χώρα που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο χωρών της ΕΕ. Αυτός είναι ο ορισμός της λέξης αντίφασης», αναφέρει ο έλληνας ΥΠ.ΕΞ

Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας προσθέτει,ότι δεν καταλαβαίνει γιατί η Ελλάδα θα έπρεπε ακόμη και να θέσει το ζήτημα αυτό στο Βερολίνο «αντί της Γερμανίας να συνειδητοποιήσει από μόνη της, από τους μηχανισμούς ελέγχου και ισορροπιών του δικού της συστήματος, ότι αυτό δεν είναι συμβατό με τον ρόλο της στην Ευρώπη».

Σε ότι αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ο κ. Δένδιας καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να στείλουν από κοινού σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ανάλογη με τη δέσμευση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ηγηθεί μιας «γεωπολιτικής» Επιτροπής.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι σε περίπτωση που οι ηγέτες της ΕΕ πράξουν το ίδιο με την Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, ακόμα και να αποχωρήσει τελικά το Oruc Reis αυτή την εβδομάδα από την περιοχή, αυτό θα σήμαινε ότι δεν είχαν μάθει το μάθημά τους.

«Εάν κάνεις τα ίδια πράγματα που έκανες στο παρελθόν και περιμένεις μια άλλη εξέλιξη στο μέλλον, αυτό είναι κάτι που περιγράφεται με τη λέξη «αφέλεια»-και αυτός είναι ο ήπιος όρος θα έλεγα».

«Η Ευρώπη θα έστελνε λάθος μήνυμα σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Όποιος αυθαιρετεί, όποιος καταπατά το διεθνές δίκαιο, όποιος εκβιάζει, αυτός στο τέλος της ημέρας μένει ατιμώρητος στη χειρότερη περίπτωση ή και αμείβεται κιόλας».

Καταληκτικά, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς τόσο ο νεοκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν, γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή και τα ελληνοτουρκικά προβλήματα.

«Πιστεύω ότι η περιοχή χρειάζεται την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και ιδιαίτερα τη στρατιωτικής τους παρουσίας, με τρόπο που θα αντισταθμίζει την έλλειψη ευρωπαϊκής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Με το… “καλημέρα” ο Μπάιντεν «ΑΔΕΙΑΖΕΙ» την Ελλάδα: Άσκηση πίεσης στην Τουρκία αλλά όχι κυρώσεις ή αναστολή τελωνειακής σύνδεσης, λέει ο σύμβουλος του Μάϊκλ Κάρπεντερ

Βέβαια, οφείλουμε να σημειώσουμε πως μέχρι στιγμής η εκλογή Μπάιντεν και οι πρώτες δηλώσεις από πλευρά των ΗΠΑ, δεν δείχνουν καμία διάθεση κυρώσεων προς την όμορη χώρα, του εναντίον μάλιστα, φαίνεται πως η πολιτική που προτίθεται να διενεργήσει κινείται περισσότερο στα πλαίσια της διπλωματικής οδού και του κατευνασμού!

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να αρέσει στο Μαξίμου, το οποίο ελέω της εκλογής Μπάιντεν και της αναιμικής απόκρισης που διαθέτει στα εθνικά ζητήματα, έχει περιοριστεί σε έναν απλό ρόλο θεατή στην κονίστρα της Αν.Μεσογείου

με πληροφορίες από onalert.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares