Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Πολύς θόρυβος  γίνεται για αυτές τις  διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας, οι οποίες υποτίθεται θα δώσουν μια ώθηση θετική. Η ουσία είναι ότι  απλά θα γίνει μια κατάθεση των θέσεων και μάλιστα των Τουρκικών θέσεων, καθώς οι γείτονες έρχονται με ανοιχτή ατζέντα με μη νόμιμες διεκδικήσεις, εν αντιθέσει με εμάς  που δεν διεκδικούμε τίποτα.

Γράφει ο Νίκος Πολίτης

Έχουμε διεκδικήσεις τουρκικές που κακώς έχουν μετατρέψει με  τον όρο σε ελληνοτουρκικές διαφορές. Δεν υπάρχουν ελληνοτουρκικές διαφορές πλην την οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Η  επέκταση των χωρικών μας υδάτων μπήκε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία λόγω του casus belli. Αυτό για εμάς ήταν ένα εθνικό λάθος, να συζητάμε δηλαδή με την Τουρκία ένα κυριαρχικό δικαίωμα για το οποίο δεν απαιτείται από το διεθνές δίκαιο η διαπραγμάτευση του με παράκτια κράτη.

Αυτές οι διερευνητικές επαφές δεν πάνε να καταλήξουν σε κάποιο τελικό κείμενο. θα έχουν μέλλον! Η Τουρκία έχει δυο σοβαρά προβλήματα αυτή την στιγμή.  Το ένα είναι η σύνοδος κορυφής του Μαρτίου όπου ο Ερντογάν πιέζεται να δείξει ένα καλό πρόσωπο για να τον στηρίξουν οι ευρωπαίοι και το δεύτερο είναι η τεράστια εσωτερική / οικονομική κρίση με πολλούς φυλακισμένους και αποκλεισμένα ΜΜΕ.

 

Για τον λόγο αυτό θα στρέψει την προσοχή αλλού και Θα χρησιμοποιήσει τις διερευνητικές για να πείσει  τόσο τους πολίτες του όσο και την ΕΕ ότι ήρθε σε επαφή με την Ελλάδα αλλά η Ελλάδα δεν δέχεται τις θέσεις του. Θέλει να δείξει ότι φταίνε οι Έλληνες για την κρίση στην Αν. Μεσόγειο.

Γιατί λοιπόν να μπούμε σε αυτή την διαδικασία τώρα ;

 

Shares