Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα! Ο ΟΗΕ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ τη μεταναστευτική πολιτική της Ουγγαρίας…

Η απόφαση της κυβέρνησης της Ουγγαρίας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα το 2015 εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης δεν ήταν δικαιολογημένη.Αυτό δήλωσε χθες Τετάρτη αξιωματούχος του ΟΗΕ αρμόδιος για τη μετανάστευση, ο οποίος επέκρινε επίσης τον τρόπο που οι ουγγρικές αρχές μεταχειρίζονται τους μετανάστες στις ζώνες τράνζιτ στα σύνορα της χώρας.

Να αναθεωρήσει μέτρα η Ουγγαρία
«Ζητώ από την κυβέρνηση της Ουγγαρίας να τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει λόγω της μεταναστευτικής κρίσης και να αναθεωρήσει τα μέτρα που συνδέονται με αυτή», δήλωσε από τη Βουδαπέστη ο Φελίπε Γκονζάλες Μοράλες ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών. Δεν υπήρξε «μαζική εισροή μεταναστών και αιτούντων άσυλο» στην Ουγγαρία, τόνισε.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουγγαρία από το 2015
Η Ουγγαρία, που πρόσφατα δέχτηκε μετανάστες από Βενεζουέλα, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης το 2015 υπό τον δεξιό εθνικιστή πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν. Έκτοτε η κατάσταση ανανεώνεται κάθε έξι μήνες.
Ο Γκονζάλες επεσήμανε ότι έχει την εντύπωση πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιείται για να δικαιολογηθούν μέτρα που στην πραγματικότητα έχουν στόχο να αποτρέψουν τους μετανάστες από το να εισέλθουν στη χώρα.

«Είναι ένα περιβάλλον σαν φυλακή»
Στο πλαίσιο της οκταήμερης επίσκεψής του στην Ουγγαρία ο Γκονζάλες είχε πρόσβαση στις ζώνες τράνζιτ που δημιουργήθηκαν το 2017 στα σύνορα με τη Σερβία. Οι μετανάστες πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για την παροχή ασύλου εκεί και να αναμένουν το αποτέλεσμα. «Είναι ένα περιβάλλον σαν φυλακή», τόνισε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ.

Εξάλλου περίπου το 60% των 280 ανθρώπων που βρίσκονται στις ζώνες τράνζιτ είναι παιδιά. «Τα παιδιά δεν θα πρέπει να τίθενται υπό κράτηση βάσει της μεταναστευτικής τους κατάστασης», υπογράμμισε ο Γκονζάλες.

Δεν τους έδιναν φαγητό
Τον τελευταίο χρόνο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επέμβει αρκετές φορές με αφορμή περιπτώσεις μεταναστών στους οποίους οι αρχές αρνούνταν τη σίτιση αφού απορρίφθηκε το αίτημά τους για παροχή ασύλου.

Ο Γκονζάλες υπογράμμισε επίσης την απουσία πρόσβασης ανεξάρτητων παρατηρητών στις ζώνες τράνζιτ. Η περιοχή όπου διαμένουν οι αιτούντες άσυλο οι αιτήσεις των οποίων έχουν απορριφθεί και όπου έχουν καταγραφεί τα περιστατικά άρνησης παροχής σίτισης, παραμένει κλειστή για τους εργαζόμενους στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
slpress.gr

Shares