Τετάρτη , 22 Μαρτίου 2023

Δεν έχει παρθεί ακόμα απόφαση για την αύξηση επιτοκίων του Μαρτίου

Oι αγορές βλέπουν πλέον υψηλότερο τελικό επιτόκιο στο περίπου 5,6% φέτος, από το 5,5% την Δευτέρα.


Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζέι Πάουελ τόνισε σήμερα ότι οι αξιωματούχοι της τράπεζας δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για το μέγεθος της αύξησης επιτοκίων που θα γίνει αργότερα αυτό το μήνα, τονίζοντας ότι θα εξαρτηθεί από τα νέα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας και τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, συνεχίζοντας σήμερα τη διήμερη τακτική ενημέρωση του Κογκρέσου, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι “δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση για τη συνάντηση του Μαρτίου” (σ.σ. της Fed).

Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση που εξέφρασε χτες, ότι η Fed πιθανώς να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι αναμενόταν και ότι μπορεί να ανεβάσει ρυθμό αν συνεχίσουν να εμφανίζονται πιεστικά οικονομικά δεδομένα.

Ωστόσο, σήμερα διαφοροποιήθηκε ελαφρώς προσθέτοντας στη διατύπωσή του ότι δεν έχει ληφθεί “καμία απόφαση” προς ώρας.

“Εάν – και το τονίζω ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση επ’ αυτού – αλλά εάν το σύνολο των δεδομένων υποδεικνύει ότι δικαιολογείται ταχύτερη σύσφιξη, θα είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε το ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων”, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των ΗΠΑ.

Ο Τζέι Πάουελ πρόσθεσε ότι “έχουμε ορισμένα δυνητικά σημαντικά δεδομένα”, επισημαίνοντας τη νέα μέτρηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε όταν ξεκινούσε η κατάθεσή του στη Βουλή σήμερα, Τετάρτη, την έκθεση Φεβρουαρίου για την απασχόληση που αναμένεται την Παρασκευή, αλλά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις 14 Μαρτίου.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι στις 21-22 Μαρτίου, κατά την οποία οι αξιωματούχοι της τράπεζας θα ενημερώσουν και τις τριμηνιαίες οικονομικές τους προβλέψεις. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο προέβλεπαν πως τα επιτόκια θα κορυφώνονταν περίπου στο 5,1% φέτος.

Από την πλευρά τους οι επενδυτές αυξάνουν τα πονταρίσματα σε μία αύξηση 50 μονάδων βάσης (0,5%) της Fed, αντί του να συνεχίσει με χαμηλότερο ρυθμό 25 μ.β. όπως στην τελευταία της συνεδρίαση.

capital.gr

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares