Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά του Ερντογάν για τη διάσπαση της αντιπολίτευσης

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους τόνισε ότι το δικό του ενδιαφέρον είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού

Ικανοποίηση που δύσκολα θα μπορούσε να κρύψει εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατάρρευση της συμμαχίας των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση της Μεράλ Ακσενέρ.

Σε δηλώσεις του το Σάββατο σε δημοσιογράφους, ο Ερντογάν είπε ότι «εμείς πριν από πολλούς μήνες είχαμε πει το τι θα συμβεί. Είναι όπως λένε οι Πέρσες “έκατσαν, συνομίλησαν και διαλύθηκαν”. Το είχαμε πει. Έτσι ακριβώς συνέβη».

Υπενθύμισε στους δημοσιογράφους ότι τα δικά του ενδιαφέροντα είναι διαφορετικά.

«Εμείς εδώ το μέλημα μας είναι η επιβίωση, εκείνοι ως μέλημα έχουν τη μοιρασιά! Εμείς έχουμε ως μέλημα την επιβίωση. Ζήσαμε έναν σεισμό, την μεγαλύτερη καταστροφή όλων των καταστροφών. Εμείς προσπαθούμε να τον αντιμετωπίσουμε, πως θα απομακρύνουμε τα συντρίμμια. Όπως είπα στον λαό μου, δώστε μας ένα χρόνο», είπε.

Ένα ανέλπιστο δώρο

Η διάλυση της εύθραυστης συμμαχίας των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης αποδείχτηκε ένα μεγάλο, απρόσμενο δώρο στον Ερντογάν, ειδικά μετά τον σεισμό που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη φθορά στο κυβερνών κόμμα.

Την Παρασκευή, μετά τη συνάντηση των αρχηγών της πλατφόρμας των έξι κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης που έχουν συνασπιστεί κατά του προέδρου Ερντογάν- η πρόεδρος του Καλού Κόμματος ΙΥΙ, Μεράλ Ακσενέρ, εξέφρασε ανοιχτά τη διαφοροποίησή της, λίγα 24ωρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του προσώπου που θα είναι απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν.

Η από κοινού επίσημη υποψηφιότητα της αντιπολίτευσης είχε προαναγγελθεί ότι θα ανακοινωθεί επισήμως την προσεχή Δευτέρα. Αυτό ήταν ξεκάθαρο στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι έξι μετά την κοινή συνεδρίασή τους, την 12η κατά σειρά. Η Ακσενέρ, όμως, συγκάλεσε συνεδρίαση του ΔΣ του κόμματός της İYİ και αμέσως μετά προέβη σε δηλώσεις κατά του προέδρου του κεμαλικού κόμματος CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον οποίο όπως δήλωσε δεν θέλει ως υποψήφιο πρόεδρο. Δεν ξεκαθάρισε όμως τι θέλει…

Προτείνει Μανσούρ Γιαβάς ή Εκρέμ Ιμάμογλου

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, η Ακσενέρ δήλωσε ότι «παρ’ όλες τις διαφορές μας, καταλήξαμε σε συναίνεση σε πολλά θέματα, όπως ένα ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα για τα κοινά προβλήματα και μια πρόταση συνταγματικής τροποποίησης. Χθες συζητήσαμε ποιος θα είναι ο κοινός υποψήφιος. Πέντε κόμματα εξέφρασαν την άποψή τους για την υποψηφιότητα ενός μόνο ονόματος, του Κιλιτσντάρογλου».

Συνέχισε: «Έχουμε εκφράσει την άποψή μας για δύο ονόματα που ακούμε συχνά στους δρόμους για περισσότερα από τρία χρόνια τώρα και που φέρονται να κερδίζουν το Ερντογάν σε όλες τις δημοσκοπήσεις εδώ και καιρό. Είναι ο Μανσούρ Γιαβάς και ο Εκρέμ Ιμάμογλου». Πρόκειται για τους δημάρχους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, αντιστοίχως. Ο μεν πρώτος έχει δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει να διεκδικήσει τώρα την προεδρία, ο δε Ιμάμογλου είναι σε δικαστικές περιπέτειες ως δήμαρχος της Πόλης.

Η Ακσενέρ συνέχισε λέγοντας ότι το τραπέζι των έξι «έχει χάσει την ικανότητά του να αντικατοπτρίζει τη βούληση του έθνους, έχει πάψει να είναι μια κοινή πλατφόρμα».

Φήμες για προσχώρηση της Ακσενέρ στη συμμαχία του Ερντογάν

Τι θα κάνει τώρα η Ακσενέρ με το κόμμα της, είναι ένα στοίχημα για την πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Εάν πάντως πιέστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο για αυτή τη στροφή σημαίνει ότι συναντά ισχυρές αντιδράσεις μέσα στο κόμμα της για την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου.

Ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου αντέδρασε μάλλον ψύχραιμα, λέγοντας «μην ανησυχείτε, όλες οι πέτρες θα μπουν στη θέση τους», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πρόβλημα Ακσενέρ θα τακτοποιηθεί πριν την Δευτέρα που θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Υπάρχουν πάντως φήμες ότι ενδέχεται η Ακσενέρ μπορεί να προσχωρήσει στη Συμμαχία του προέδρου Ερντογάν. Κάτι τέτοιο αποδυναμώνει εξαιρετικά την αντιπολίτευση.

Πηγή: protothema.gr

Shares