Πέμπτη , 20 Ιουνίου 2024
Τελευταία Νέα

Δεκαέξι χρόνια κάθειρξη σε πρώην αστυνομικό για διπλό βιασμό

viasmos

Η δημόσια κατακραυγή μετά την υπόθεση αυτή έφερε στο φως πολλά άλλα παραδείγματα εγκληματικής συμπεριφοράς μέσα στις τάξεις της Αστυνομίας

Ένας πρώην αστυνομικός που υπηρετούσε στην Μητροπολιτική Αστυνομία (Met) του Λονδίνου καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξη για τους βιασμούς μιας γυναίκας και μιας έφηβης, η τελευταία από μια σειρά υποθέσεων που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για το Σώμα της αστυνομίας της πρωτεύουσας.

Ο Άνταμ Πρόβαν, 44 ετών, καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξη για πολλαπλούς βιασμούς που έκανε επί οκτώ χρόνια με θύματα μια 16χρονη κοπέλα και μια σύζυγο αστυνομικού.

«Είμαι βεβαία ότι οι πολίτες θα είναι σοκαρισμένοι και αηδιασμένοι για τα εγκλήματα του Πρόβαν όσο και εμείς εδώ», δήλωσε η Λουίζα Ρολφ, υποδιοικήτρια της Met, όπως είναι ανεπίσημα γνωστή η Metropolitan Police.

«Καταχράστηκε τη θέση του ως αστυνομικός για να κερδίσει την εμπιστοσύνη και των δύο αυτών γυναικών. Οι ενέργειές του είναι εντελώς οικτρές», πρόσθεσε.

Όλα τα αδικήματα διαπράχθηκαν όσο ο Πρόβαν ήταν εν ενεργεία αστυνομικός.

Η Ρολφ τόνισε ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία προέβη σε έρευνα της θητείας του στο Σώμα για να «καταλάβουμε πλήρως αν θα μπορούσαμε να είχαμε δράσει νωρίτερα για να τον οδηγήσουμε ενώπιον των δικαστηρίων ή να τον είχαμε σταματήσει να ενταχθεί στην αστυνομία».

Η μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη της Βρετανίας δέχεται πιέσεις να προβεί σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσει τη διαδεδομένη δημόσια ανησυχία για τη συμπεριφορά των αξιωματικών της.

Φέτος, μια ανεξάρτητη έκθεση επιθεώρησης ανέφερε πως η Met είναι θεσμικά ρατσιστική και ομοφοβική και ανίκανη να αστυνομεύσει την ίδια την υπηρεσία της. Την επιθεώρηση είχε παραγγείλει το 2021 η τότε αρχηγός της Met, η Κρεσίντα Ντικ, αφού ένας εν ενεργεία αστυνομικός είχε καταδικασθεί σε ισόβια για τον βιασμό και τον φόνο της Σάρα Έβεραρντ, σε μια υπόθεση που συγκλόνισε τη χώρα και – μαζί με μετέπειτα περιπτώσεις εγκλημάτων εναντίον γυναικών – έστρεψε την προσοχή στον ευρύτερο τρόπο εργασίας της δύναμης αυτής.

Η δημόσια κατακραυγή μετά την υπόθεση αυτή έφερε στο φως πολλά άλλα παραδείγματα εγκληματικής και ανάρμοστης συμπεριφοράς μέσα στις τάξεις του Σώματος.

Πηγή: Newsbomb.gr

Shares