Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Δεκάδες παραβιάσεις από τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη που καταγράφουν την άσκηση «Kαταιγίδα»…

Σε εξέλιξη η μεγάλη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού που διεξάγεται από τη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου και νοτιότερα – Τουλάχιστον έξι τουρκικά αεροσκάφη CN-235 πετούν στο Αιγαίο αποτυπώνοντας τη συμπεριφορά του ελληνικού στόλου


Περισσότερες από 40 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου έχουν καταγράψει τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης. Οι παραβιάσεις γίνονται από τουρκικά αεροσκάφη τύπου CN-235 τα οποία εισέρχονται στο Αιγαίο χωρίς άδεια και δίχως να έχουν ενημερώσει τις ελληνικές αρχές εκτελούν πτήσεις σε μεγάλο ύψος από το βορειότερο μέχρι το νοτιοανατολικότερο σημείο του FIR Αθηνών παρακολουθώντας τα στρατιωτικά γυμνάσια που εκτελούνται από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Από χθες Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιουνίου θα βρίσκεται σε εξέλιξη η άσκηση «Καταιγίδα» στην οποία συμμετέχουν περίπου 60 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, από φρεγάτες και υποβρύχια μέχρι κανονιοφόροι, αρματαγωγά, περιπολικά, ναρκοθηρευτικά, βοηθητικά και πλοία γενικής υποστήριξης.

Τα τουρκικά CN-235 -αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου ή αλλιώς κατασκοπευτικά- παρακολουθούν από πολύ κοντά τη μεγάλη άσκηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού καταγράφοντας συνομιλίες μεταξύ των ελληνικών πολεμικών πλοίων, αποτυπώνοντας κινήσεις και σενάρια των παιγνίων ακόμη και τις εκπομπές των ραντάρ. Για τους Τούρκους η άσκηση «Καταιγίδα» είναι μια ευκαιρία να προσπαθήσουν να αποκωδικοποιήσουν τον τρόπο λειτουργίας, τις τακτικές αντίδρασης και τη γενικότερη συμπεριφορά των κύριων μονάδων του ελληνικού στόλου αλλά και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των πλοίων που αποτελούν τη δύναμη κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού.

Μαζί με την από αέρος κατασκοπευτική δράση των CN-235, στο Αιγαίο κινούνται και αρκετά τουρκικά πολεμικά πλοία τα οποία παρακολουθούν διακριτικά την εξέλιξη της άσκησης «Καταιγίδα».

Τη Δευτέρα τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου παραβίασαν 82(!) φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο (ακόμη δύο παραβιάσεις έγιναν από ένα ζευγάρι τουρκικών F-16). Σήμερα Τρίτη, τα τουρκικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου που κάνουν παραβιάσεις στο Αιγαίο είναι τουλάχιστον έξι. Επιπλέον, ένα ζευγάρι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, ώρα 9:34 το πρωί πέταξε πάνω από την Κίναρο, νησίδα της Δωδεκανήσου δυτικά της Λέρου.

Η άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίδα» ολοκληρώνεται την Παρασκευή 14 Ιουνίου με την προγραμματισμένη επιθεώρηση του στόλου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

πρωτο θεμα

Shares