Παρασκευή , 27 Νοεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Debate Τrump Βiden: Τι απάντησαν οι δύο υποψήφιοι για την αμερικανική Προεδρία στα κρίσιμα ερωτήματα

Debate Τrump Βiden: Τι απάντησαν οι δύο υποψήφιοι για την αμερικανική Προεδρία στα κρίσιμα ερωτήματα

Debate Τrump Βiden: Ως «φυσιολογική» διαδικασία αξιολογήθηκε από τους αναλυτές η δεύτερη και τελευταία τηλεμαχία μεταξύτων των δύο υποψήφιων προέδρων των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κι ο τέως αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμετρήθηκαν για μιάμιση ώρα ενώπιον δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών τηλεθεατών στο δεύτερο και τελευταίο ντιμπέιτ της προεκλογικής εκστρατείας, 12 μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

         Η τηλεμαχία ξεκινάει στο 23′.10”

Οι πολιτικοί αναλυτές και οι δημοσιογράφοι συμφωνούν ότι παρότι και στη δεύτερη αναμέτρηση δεν έλειψαν οι προσωπικές επιθέσεις, τουλάχιστον αυτήν τη φορά πραγματοποιήθηκε μία φυσιολογική τηλεμαχία, σε σύγκριση με το «τσίρκο» της πρώτης.

Η αναμέτρηση έλαβε χώρα στο Νάσβιλ Τενεσί, πρωτεύουσα της μουσικής κάντρι, με συντονίστρια την ανταποκρίτρια του δικτύου NBC στον Λευκό Οίκο, Kristen Welker.

Debate Τrump Βiden: Τι απάντησαν οι δύο υποψήφιοι για την αμερικανική Προεδρία στα κρίσιμα ερωτήματα

Ο πρόεδρος Τραμπ που υστερεί σ’ όλες τις δημοσκοπήσεις ήθελε μία μεγάλη νίκη για να αντιστρέψει το ρεύμα. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι τα πήγε πολύ καλύτερα από την προηγούμενη φορά, αλλά δεν πέτυχε τη νίκη που προσδοκούσε, καθώς ο Τζο Μπάιντεν πέτυχε πόντους στα ζητήματα όπου υστερεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ έφτασαν, λίγο μετά τις 04:00 (ώρα Ελλάδος) στο Πανεπιστήμιο Μπέλμοντ στο Νάσβιλ του Τενεσί για να απαντήσουν στις ερωτήσεις της Κρίστεν Γουέλκερ, οι οποίες αφορούσαν σε έξι διαφορετικές θεματικές ενότητες, ήτοι την «μάχη κατά της COVID-19», την «αμερικανική οικογένεια», την «φυλή στην Αμερική», την «κλιματική Αλλαγή», την «εθνική ασφάλεια» και την «ηγετική ικανότητα». Σύμφωνα με τα επιτελεία και των δύο υποψηφίων, Μπάιντεν και Τραμπ υποβλήθηκαν σε τεστ κορονοϊού και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

Επιθετικός, αλλά στο πλαίσιο της κοσμιότητας, ο Τραμπ προσπάθησε χωρίς να δίνει ιδιαίτερη σημασία στις απαντήσεις επί των συγκεκριμένων ερωτημάτων, να θέτει συνεχώς το ερώτημα στο Τζο Μπάιντεν γιατί δεν έγιναν αυτά που εισηγείται όταν ήταν επί 8 χρόνια αντιπρόεδρος.

«Κάναμε πολλά, αλλά είχαμε ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο», υποστήριξε ο κ. Μπάιντεν.

Debate Τrump Βiden: Τι απάντησαν οι δύο υποψήφιοι για την αμερικανική Προεδρία στα κρίσιμα ερωτήματα

Οι απαντήσεις στις εκατέρωθεν κατηγορίες για τη διαχείριση προσωπικών οικονομικών

Ο Πρόεδρος Τραμπ επίσης επέμενε να θέτει τις κατηγορίες για χρηματοδότηση του γιου του Χάντερ κι άλλων μελών της οικογένειας Μπάιντεν, από την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Κίνα.

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έλαβα ούτε ένα σεντ από το εξωτερικό», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι οι κατηγορίες δεν έχουν καμία βάση και αυτό φάνηκε στη διάρκεια της διαδικασίας έκπτωσης του Προέδρου στο Κογκρέσου.

Αντίθετα, κατηγόρησε τον Τραμπ πως έβγαλε χρήματα από την Κίνα, τη Ρωσία κι άλλες χώρες του εξωτερικού. «Πλήρωσε εκατομμύρια σε φόρους στην Κίνα, τη στιγμή που στις ΗΠΑ πλήρωσε σε ομοσπονδιακούς φόρους μόλις 750 δολάρια», είπε.

Ο Τραμπ προσπάθησε για μια ακόμη φορά να δικαιολογηθεί πως σύντομα μόλις του δώσουν το πράσινο φως οι λογιστές του θα δημοσιοποιήσει τη φορολογική του δήλωση. «Έχω δώσει στη δημοσιότητα φορολογικές δηλώσεις 22 ετών. Κι αυτός μας κοροϊδεύει τα τελευταία 4 χρόνια ότι θα δώσει τις δικές του χωρίς να το κάνει», είπε ο Μπάιντεν.

Η εξωτερική πολιτική

Οι αναφορές στην εξωτερική πολιτική ήταν περιορισμένες, στο μεγαλύτερο βαθμό γύρω τη Βόρειο Κορέα και τις πληροφορίες για παρεμβάσεις της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν στις αμερικανικές εκλογές.

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε λανθασμένα ότι o διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ράντκλιφ υποστήριξε πως Ρωσία και Ιράν επιθυμούν να χάσει ο πρόεδρος της εκλογές, Στην πραγματικότητα όλες οι πληροφοριών των αμερικανικών υπηρεσιών δείχνουν ότι οι έξωθεν παρεμβάσεις έχουν στόχο το Τζο Μπάιντεν.

«Οποιαδήποτε χώρα αναμειχθεί εκλογές μας, εάν εκλεγώ θα λογοδοτήσει και θα πληρώσει το τίμημα, διότι πλήττει την εθνική μας κυριαρχία», είπε.
Παράλληλα αναρωτήθηκε γιατί ο Πρόεδρος Τραμπ δείχνει απροθυμία να επιρρίψει ευθύνες στον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν.

Οι αναφορές στην πανδημία

Στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το θέμα με το οποίο ξεκίνησε η τηλεμαχία, ο Τραμπ προσπάθησε να πείσει ότι έκανε κάθε τι δυνατό και υπερασπίστηκε την πολιτική του ανοίγματος της οικονομίας, ενώ κατηγόρησε τον Τζο Μπάιντεν και τους δημοκρατικούς κυβερνήτες ότι θέλουν να κλείσουν τη χώρα αδιαφορώντας για την καταστροφή της οικονομίας.

«Δεν είναι δικό μου φταίξιμο που ήρθε εδώ, η Κίνα φταίει», είπε ο Τραμπ, σημειώνοντας ότι η Αμερική μαθαίνει να ζει με τον ιό.

«Μαθαίνει και να πεθαίνει με τον ιό», αντέταξε ο Μπάιντεν, μιλώντας για τους 220.000 νεκρούς και τους ανθρώπους σε κάθε οικογένεια που έχουν πεθάνει.

Επέρριψε ευθύνες στον πρόεδρο Τραμπ για τον μεγάλο αριθμό θανάτων, την υποτίμηση της πανδημίας «για να μην δημιουργήσει πανικό» και τις αντικρουόμενες δηλώσεις του και την αδιαφορία στις προτροπές των επιστημόνων.

«Κάποιος που «ευθύνεται για τόσους θανάτους δεν πρέπει να παραμείνει Πρόεδρος», είπε.

Παράλληλα, με αφορμή τις προβλέψεις των επιστημόνων για ακόμη 200 χιλιάδες νεκρούς στους αμέσως επόμενους μήνες, προειδοποίησε ότι οδεύουμε σε έναν μαύρο χειμώνα, με τον Πρόεδρο Τραμπ να μην έχει ακόμα σαφές σχέδιο.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Αναφορικά με τις επιπτώσεις στην οικονομία από τα μέτρα περιορισμού λόγω της πανδημίας, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων υπογράμμισε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν τον ιό και όχι να κλείσουμε ολόκληρη την οικονομία. «Δεν γίνεται να ζήσουμε σε ένα υπόγειο όπως κάνει ο Τζο, ο οποίος μπορεί να έχει τα χρήματα να το κάνει, αλλά εγώ και οι περισσότεροι άλλοι Αμερικανοί δεν τα έχουμε. Εγώ κόλλησα τον ιό και θεραπεύτηκα, το 99,9% των νέων ανθρώπων θεραπεύονται», υπογράμμισε ο πρόεδρος Τραμπ. Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν να ζουν αλλά να πεθαίνουν από τον ιό

Σύμφωνα με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών η Αμερική πρόκειται να εισέλθει σε έναν “σκοτεινό χειμώνα” και δεν υπάρχει καμία προοπτική ότι θα υπάρξει εμβόλιο για την πλειοψηφία του αμερικανικού λαού πριν από τα μέσα του επόμενου έτους. “Αυτό που θα έκανα θα ήταν να βεβαιωθώ ότι όλοι ενθαρρύνουμε τη χρήση μάσκας. Θα σιγουρευόμουν ότι θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση των γρήγορων τεστς. Θα σιγουρευόμουν ότι θα είχαμε θέσει εθνικά πρότυπα για το πώς να ανοίξουν σχολεία και επιχειρήσεις , ώστε οι πολίτες να είναι ασφαλείς “, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ερωτώμενος για τον φόβο που αισθάνονται αρκετοί Αμερικανοί για τις επιπτώσεις που θα έχει στην αμερικανική οικονομία ένα νέο πιθανό lockdown, ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι θα περιορίσει τον ιό και όχι τη χώρα.

«Το μόνο που κάνει είναι να μιλάει για lockdown» απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι όλες οι πολιτείες που ελέγχονται από Δημοκρατικούς «πεθαίνουν». «Κοιτάξτε την Νέα Υόρκη, έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα, η κάποτε υπέροχη Νέα Υόρκη πεθαίνει και όλοι την εγκαταλείπουν», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να κλείσουμε αυτήν τη μεγάλη χώρα, οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, αυξάνεται ο αλκοολισμός και οι αυτοκτονίες, αυτός θέλει να κλείσει τη χώρα».

Ερωτώμενος για τον φόβο που αισθάνονται αρκετοί Αμερικανοί για τις επιπτώσεις που θα έχει στην αμερικανική οικονομία ένα νέο πιθανό lockdown, ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι θα περιορίσει τον ιό και όχι τη χώρα.

«Το μόνο που κάνει είναι να μιλάει για lockdown» απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι όλες οι πολιτείες που ελέγχονται από Δημοκρατικούς «πεθαίνουν». «Κοιτάξτε την Νέα Υόρκη, έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα, η κάποτε υπέροχη Νέα Υόρκη πεθαίνει και όλοι την εγκαταλείπουν», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να κλείσουμε αυτήν τη μεγάλη χώρα, οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, αυξάνεται ο αλκοολισμός και οι αυτοκτονίες, αυτός θέλει να κλείσει τη χώρα»


Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι σκοπός του είναι να λειτουργήσει η οικονομία με ασφάλεια, να υπάρχουν επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια, όπου τηρούνται οι αποστάσεις και υπάρχουν ειδικά πλεξιγκλάς για να αποφεύγεται η πιθανότητα μετάδοσης του ιού και παράλληλα να γίνονται γρήγορα τεστ ώστε να εντοπίζονται τα κρούσματα.

«Θα κάνουμε το παν για να επανέλθει η οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι για αυτόν δεν υπάρχουν «μπλε και κόκκινες πολιτείες» (σ.σ τα χρώματα Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών), αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε ευθέως τον αντίπαλό του, λέγοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ψέματα στους Αμερικανούς καθώς γνώριζε για τον κίνδυνο από τον Ιανουάριο, αλλά δεν προειδοποίησε τον κόσμο. «Δεν είπε για τον κίνδυνο του ιού δήθεν για να μην πανικοβληθούν οι πολίτες, στην πραγματικότητα αυτός πανικοβλήθηκε», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

Υγειονομική περίθαλψη και μετανάστευση

Στη συνέχεια οι δύο υποψήφιοι ερωτήθηκαν για την υγειονομική περίθαλψη και την «Προστασία ασθενών και οικονομικά προσιτή υγειονομική φροντίδα», ή το γνωστό Obamacare. Ο πρόεδρος Τραμπ υπογράμμισε ότι επιθυμεί μια «πολύ καλύτερη υγειονομική περίθαλψη», ενώ ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θέλει «να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές και τις τιμές των φαρμάκων» αυξάνοντας τον ανταγωνισμό, χωρίς ωστόσο να καταστρέψει το σύστημα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Αναφορικά με την μετανάστευση και οι δύο υποψήφιοι αναφέρθηκαν σε λάθη και παραλήψεις, όπως για παράδειγμα στα περίπου 500 ανήλικα που εντοπίστηκαν στα σύνορα με το Μεξικό και εξακολουθούν να διαμένουν σε δύσκολες συνθήκες, καθώς κρατούνται σε ειδικούς χώρους αποκομμένα από τους γονείς τους. Ο Τραμπ κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι υποκίνησε την πολιτική διαχωρισμού παιδιών «χτίζοντας κλουβιά» όταν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με τον Μπάιντεν να απαντά με στατιστικά στοιχεία για αγνοούμενα ανήλικα.

Στη συνέχεια η Κρίστεν Γουέλκερ ρώτησε για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια, με τον Τζο Μπάιντεν να δηλώνει ότι συμφωνεί με αυτήν την κίνηση, ενώ ο Ντόναλτ Τραμπ δήλωσε ότι θα το αφήσει στην ευχέρεια κάθε πολιτείας.

Οι φυλετικές διακρίσεις και η αστυνομική βία σε μαύρους Αμερικανούς ήταν το επόμενο ζήτημα, με τον Τζο Μπάιντεν να υποστηρίζει ότι σκοπός του είναι να εξαλειφθεί ο θεσμικός ρατσισμός στη χώρα. «Υποστηρίζω καλύτερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ευκολότερη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στον δανεισμό για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, με τον Ντόναλντ Τραμπ να απαντά ότι «κανείς άλλος πρόεδρος μετά τον Αβράαμ Λίνκολν, δεν έχει κάνει τόσα για τους μαύρους στις ΗΠΑ, από εμένα».

Στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι θα συνεχίσει να διατηρεί την Αμερική «καθαρή» χωρίς «να καταστρέφει τις βιομηχανίες της», καθώς δεν έχει σκοπό να θυσιάσει δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας και χιλιάδες εταιρείες εξαιτίας της Συμφωνίας των Παρισίων. Ο Τζο Μπάιντεν περιέγραψε το σχέδιό του για την κλιματική αλλαγή λέγοντας ότι η ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα δημιουργήσουν 18,6 εκατομμύρια νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας..

Ο Τραμπ απάντησε λέγοντας ότι το «είμαστε ενεργειακά ανεξάρτητοι για πρώτη φορά», ενώ μιλώντας για τις ανεμογεννήτριες, είπε ότι γνωρίζει ότι είναι πολύ ακριβές και σκοτώνουν όλα τα… πτηνά (!)

Το τελευταίο ερώτημα

Στην τελευταία ερώτησή της προς τους δύο υποψηφίους, η Κρίστεν Γουέλκερ ζήτησε να μάθει τι θα έλεγαν στους Αμερικανούς που δεν τους ψήφισαν. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «πρέπει να κάνουμε τη χώρα μας επιτυχημένη, όπως ήταν πριν από αυτήν την πανούκλα από την Κίνα. Τώρα την ξαναχτίζουμε και κάνουμε ρεκόρ. 11,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα». Σύμφωνα με τον πρόεδρο Τραμπ, πριν την πανδημία η ανεργία στη χώρα ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο και παράλληλα μείωνε τη φορολογία.

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα πει: «είμαι ο Αμερικανός πρόεδρος. Εκπροσωπώ όλους σας, είτε με ψηφίσατε, είτε όχι . Και θα σιγουρευτώ ότι θα εκπροσωπείστε. Θα σας δώσω ελπίδα. Θα προχωρήσουμε. Θα επιλέξουμε την επιστήμη και όχι τους μύθους. Θα επιλέξουμε την ελπίδα έναντι του φόβου, θα επιλέξουμε να προχωρήσουμε γιατί έχουμε τεράστιες ευκαιρίες. Μπορούμε να αναπτύξουμε αυτήν την οικονομία, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον συστημικό ρατσισμό και ταυτόχρονα μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η οικονομία μας λειτουργεί και κινείται από καθαρή ενέργεια, δημιουργώντας εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Και αυτό είναι γεγονός. Αυτό που εντοπίζεται σε αυτές τις εκλογές, είναι ο χαρακτήρας αυτής της χώρας. Αξιοπρέπεια, τιμή, σεβασμός. Η βεβαιότητα ότι όλοι έχουν μια ακόμη ευκαιρία.»

Debate Τrump Βiden: Τι απάντησαν οι δύο υποψήφιοι για την αμερικανική Προεδρία στα κρίσιμα ερωτήματα

Μετά την ολοκλήρωση της τηλεμαχίας τόσο η Μελάνια όσο και η Τζιλ ανέβηκαν στο βάθρο για να αποχωρήσουν μαζί με τους συζύγους τους Τραμπ και Μπάιντεν, αντίστοιχα. Αντίθετα με τον συζυγό της και Πρόεδρο των ΗΠΑ, η Πρώτη Κυρία, Μελάνια Τραμπ, μπήκε στην αίθουσα με μια μαύρη μάσκα , ενώ η συζυγός του Τζο Μπάιντεν, Τζιλ, επέλεξε μάσκα ασορτί με το φόρεμα της.

Οι δύο υποψήφιοι — κόκκινη γραβάτα ο Τραμπ, μπλε γραβάτα ο Μπάιντεν — χαιρετήθηκαν με μια μικρή χειρονομία όταν ανέβηκαν στο πλατό, τηρώντας απόσταση. Ο Τραμπ δεν φόραγε μάσκα.


Σχεδόν 42 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει ήδη μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης. Η άνευ προηγουμένου προσέλευση των ψηφοφόρων μέσω επιστολικής ψήφου ανησυχεί το επιτελείο Τραμπ, ωστόσο δώδεκα μόλις ημέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές ουδείς μπορεί να γνωρίζει εάν το δεύτερο και τελευταίο ντιμπέιτ μπορεί να επηρεάσει την πορεία των εκλογών.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares