Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Debate ΚΙΝΑΛ: Άνοστο δείπνο για πέντε με “υπερπατριώτη” Λοβέρδο και παράλληλους μονολόγους

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Χάρης Καστανίδης και ο Παύλος Χρηστίδης διασταύρωσαν τα “ξίφη” τους στο debate από το οποίο έλειπε ο Γιώργος Παπανδρέου. Τα highlights, οι κόντρες και οι στιγμές μιας άνευρης, “πράσινης” βραδιάς.

Όλα τα βλέμματα στράφηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο “πράσινο” debate των πέντε. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Χάρης Καστανίδης και ο Παύλος Χρηστίδης έθεσαν εαυτούς στη προεκλογική αναμέτρησή τους στην ΕΡΤ, από την οποία απουσίαζε ο Γιώργος Παπανδρέου, λίγες ημέρες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ.

Το debate του ΚΙΝΑΛ είχε μάλιστα και τρεις καινοτομίες, αλλά και μπόλικες, ατονίες. Οι τρεις δημοσιογράφοι, Γιώργος Κουβαράς (ACTION24), Παύλος Τσίμας (ΣΚΑΙ), και Τάσος Παππάς (ΕΦΣΥΝ), είχαν την επιλογή να παρέμβουν δύο φορές στη ροή της διαδικασίας με διευκρινιστικές ερωτήσεις. Ακόμη, ο κάθε υποψήφιος είχε τη δυνατότητα για 45” να σχολιάζει τις απαντήσεις των συνυποψηφίων του, ενώ υπήρξε και απευθείας διάλογος μεταξύ των πέντε, ο οποίος κινήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους.

Ένα από τα στοιχεία πάντως που κυριάρχησε, ήταν η “επίκληση” στο ΠΑΣΟΚ και στις παραδοσιακές σοσιαλιστικές αξίες, οι οποίες βρήκαν χώρο στα προεκλογικά προγράμματα όλων των υποψηφίων. Καθόλου τυχαίο άλλωστε ότι στη Χαριλάου Τρικούπη επανήλθε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο “πράσινος ήλιος”. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζε επίσης το προς τα πού θα “πάνε” το καράβι οι πέντε υποψήφιοι σε περίπτωση εκλογής τους, προς ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ μεριά δηλαδή, ή προς αυτόνομη πορεία πλεύσης.

Κατά τα λοιπά, κανείς δεν απάντησε με σαφήνεια για τη πιθανότητα συνεργασιών με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Λοβέρδο να εμφανίζεται ελαφρώς πιο αποφασισμένος και ο κ. Ανδρουλάκης πιο “αυτονομιστής”, ενώ ο πρώτος εκ των δύο προσπάθησε να τονίσει τη “πατριωτική” του υπόσταση ως πολιτικός. Οι λοιποί υποψήφιοι στάθηκαν στην ενότητα του ΚΙΝΑΛ και στην ανάγκη επιστροφής στις παραδοσιακές σοσιαλιστικές αξίες, οι οποίες επικράτησαν στις προγραμματικές δηλώσεις και των πέντε.

Να σημειωθεί πως και οι πέντε υποψήφιοι στην ουσία “έκαψαν” την έκτη ερώτηση όπου μπορούσαν να ρωτήσουν κάποιον συνυποψήφιό τους, είτε με μεσοβέζικα ερωτήματα, είτε στη περίπτωση Καστανίδη, με απόφαση μη… ερώτησης προς άλλο υποψήφιο της διαδικασίας. Εξαίρεση ήταν η άμεση ερώτηση Χρηστίδη προς Λοβέρδο σχετικά με τις γυναικοκτονίες, με αναφορά στην απόφαση Λοβέρδου να υπερψηφίσει τον Ποινικό Κώδικα της ΝΔ, και όχι τις προτάσεις ΚΙΝΑΛ που έφεραν τη σφραγίδα και τις θέσεις της Φώφης Γεννηματά.

Θυμίζουμε εδώ πως ο Γιώργος Παπανδρέου δε μετείχε στο συγκεκριμένο debate, καθώς διατύπωσε ενστάσεις ως προς τη διαδικασία. Τον γενικό συντονισμό του debate ανέλαβε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αντριάνα Παρασκευοπούλου.

Περί συνεργασιών

Σε ό,τι αφορά τις συναινέσεις και ενδεχόμενες συνεργασίες για την επόμενη μέρα που είναι και το μείζον ζήτημα, ο Γ. Λοβέρδος ήταν αυτός που εμφανίστηκε πιο “θετικός”, απορρίπτοντας με νόημα όμως τον ΣΥΡΙΖΑ. “Φωνές που μιλούν για “ξεσκαρτάρισμα”, δε με βρίσκουν σύμφωνο”, είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας νωρίτερα βέβαια πως η “πανδημία είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους και απαιτεί συναινέσεις”.

“Μέμφομαι την κυβέρνηση για απροθυμία να πάρει μέτρα. Είμαι ο πρώτος βουλευτής που μίλησε για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες ομάδες. Η κυβέρνηση είναι άτολμη. Το θέμα της πανδημίας μας αφορά όλους και το συζητάμε με όλους”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος, που χαρακτηρίζεται εκ των φαβορί για τον δεύτερο γύρο. Σε δεύτερο χρόνο βέβαια, επανατοποθετήθηκε λέγοντας πως διαφωνεί με τη ΝΔ για τη πορεία της χώρας στην ΕΕ, ωστόσο δήλωσε “πάνω απ’ όλα πατριώτης”.

“Βιώνουμε τραγικές στιγμές. Έχουμε εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά. Η κυβέρνηση κινείται με ατολμία και η αξιωματική αντιπολίτευση με δημαγωγία. Η λογική είναι δεν κολλάει στην εκκλησία, ή δεν κολλάει στην πορεία. Χρειάζεται υπευθυνότητα και συνέπεια” τόνισε από τη δική του μεριά ο Νίκος Ανδρουλάκης. “Οραματίζομαι ένα κράτος με ανθεκτικότητα και δυνατότητα αντιμετώπισης και συντονισμού κρίσεων. Η παρουσία μου θα ειναι στη χώρα, στην κοινωνία, στην ελληνική καθημερινότητα”, συνέχισε. “Ως ευρωβουλευτής είμαι εισηγητής Πολιτικής Προστασίας. Τα κόμματα είναι ανεπαρκή. Εγώ σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου θα κάνω παρεμβάσεις για τα εθνικά μας θέματα. Η παρουσία μου στην Ελλάδα είναι δεδομένη”, είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

“Να συμπεριφερόμαστε και στους δικούς μας και στους απέναντι με τον ίδιο τρόπο” είπε ο Παύλος Γερουλάνος με αιχμές για Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασιών, αλλά με προϋποθέσεις.

Ο κ. Χρηστίδης επιτέθηκε στην κυβέρνηση Καραμανλή, λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να “σβήσει τη φωτιά”, ενώ εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικός απέναντι σε συνεργασίες με τα δύο κυρίαρχα κόμματα.

Ο κ. Καστανίδης τόνισε πως οι νεοφιλελεύθεροι ζήτησαν χρηματοδότηση τα παλαιότερα χρόνια, όμως τώρα με την πανδημία απευθύνθηκαν στο δημόσιο. “Υπάρχει ένα κενό” τόνισε ζητώντας επαναφορά σοσιαλδημοκρατικών Αρχών και ρύθμιση της αγοράς απέναντι στην παγκοσμιοποίηση.

Ο σχολιασμός των υποψηφίων αρχηγών για τη διαχείριση της πανδημίας

Εθνικά θέματα

“Εγώ είμαι πατριώτης. Είμαι αρνητικός στις Πρέσπες. Ήμουν και παραμένω. Εφόσον αυτή η χώρα δεν τηρεί τη συμφωνία μας, δεν έχει κανένα νόημα η Βουλή να ψηφίζει για τη χώρα αυτή”, είπε σε απάντησή του ο Γ. Λοβέρδος μετά από ερώτηση που δέχθηκε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επαναλαμβάνοντας τη στάση που θέλει να κρατήσει, και δίνοντας το “σήμα” του.

“Δεν θα βρεθεί κυβέρνηση και κάποια στιγμή ιστορική που απευθυνομένη στα κόμματα που θα πει πάμε να τα βρούμε στη Χάγη. Τα εθνικό όριο το κρατάνε όλα τα κόμματα. Το ερώτημα είναι ρητορικό αλλά επιδέχεται μια σαφούς απάντησης. Είναι προφανές ότι στη Χάγη δεν μπορούμε να υπερβούμε την εθνική γραμμή αν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να πάμε στη Χάγη. Κάθε τι περαιτέρω είναι αυτοφαλκίδευση”, απάντησε ο Χάρης Καστανίδης σε ερώτηση για το “αν η κυβέρνηση προτείνει να πάμε στη Χάγη, εσείς ως αντιπολίτευση τι θα λέγατε;”.

Ο κ. Καστανίδης πρότεινε επίσης ότι πρέπει να επαναφέρουμε το ενιαίο εθνικό δόγμα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο κ. Γερουλάνος, τοποθετούμενος και εκείνος για τη Τουρκία, είπε: “Δεν πρέπει να παίξουμε με τους κανόνες που βάζει η Τουρκία. Η εθνική γραμμή είναι μία. Όσο πιο καθαρά είναι τα μηνύματα που στέλνουμε, τόσο περισσότερο και εκείνη θα αναγκαστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Πρέπει να επιμείνουμε με κάθε τρόπο στο Εθνικό Δίκαιο και να χτίσουμε το στρατό μας”.

Ο κ. Χρηστίδης, απαντώντας το τι θα σήμαινε μια αποχώρηση Ερντογάν, είπε: “Η Τουρκία έχει αναθεωρητικές δοαθέσεις. Εχει τακτικές επεκτατικές. Η Ελλάδα πιστεέυει στο Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία ασφυκτικά στη Συνθήκη της Λωζάνης και έχει αποδείξει ότι είναι μια χώρα με επεκτατικές βλέψεις. Από την άλλη είναι καθήκον της χώρας να παίρνει όλα τα αναγκάια μέτρα. Βλέπουμε απειλές από Τούρκους αξιωματούχους ότι θα επαναλάβουν ότι έγινε το 1922. Τα κόμματα πρέπει να έχουν ενιαία εθνική στρατηγική”.

Από τη δική του μεριά, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε σε ερώτηση για το μεταναστευτικό: “Το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι μείζον ζήτημα για την Ευρώπη και όλο τον δυτικό κόσμο. Αυτοί που μας χτυπούσαν στον ώμο, υπονομεύουν την αναθεώρηση του Δουβλίνου, δηλαδή να μην έχει το βάρος για την αίτηση ασύλου η πρώτη χώρα εισδοχής αλλά η ΕΕ. Μια ολοκληρωμένη πολιτική θα ήταν η Ευρώπη να κάνει επενδύσεις, ιδιαίτερα στην αφρικανική ήπειρο. Όσον αφορά τη χώρα μας, έχουμε κάνει λάθη, αλλά δεν πρέπει να είμαστε αυστηροί κριτές”. Τόνισε δε, πως “δεν μπορούμε να δεχθούμε τον υβριδικό πόλεμο”.

Δημοκρατία – θεσμοί

Σε αυτή την ενότητα, ενδιαφέρον παρουσίασε η απάντηση του κ. Λοβέρδου σχετικά με το άρθρο που είχε συντάξει παλαιότερα, στο οποίο υποστήριζε την επαναφορά της θανατικής ποινής. Όπως είπε: “Ως καθηγητης είχα υποστηρίξει πράγματι, τη θανατική ποινή. Η προσαρμογή με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης έφερε και εμένα να συντάσσομαι με την πλειοψηφία και να ψηφίζω την κατάργηση της θανατικής ποινής. Υπήρξε η εξής ιδιομορφία. Επί της αρχής η παραταξή ψήφισε “παρών” και στα επιμέρους ψήφισε υπέρ. Η αυστηροποιήηση των ποινών είναι ο βασικός κανόνας για την αποτροπή. Όποιος διαφωνεί με αυτό χάνει την επαφή με τους πολίτες”.

Όχι στην κομματική πειθαρχία, ήταν άλλωστε το μήνυμα Λοβέρδου: “θα είμαστε δημοκράτες αλλά όχι παρδαλοί” σημείωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε: “Η δημοκρατία ξεκινά από το σπίτι μας. Αν στο σπίτι μας δεν έχουμε δημοκρατία, δεν μπορούμε να το ζητάμε”.

Ο Χάρης Καστανίδης απάντησε σε ερώτηση σχετική με τις εξωθεσμικές παρεμβάσεις που ενδεχομένως παρεμβαίνουν στην εκλογή αρχηγού. “Να μην επιβεβαιώσουμε ότι η ιστορική μνήμη είναι κοντή. Υπάρχουν άνθρωποι που η διαδρομή τους έχει σχηματιστεί από συγκρούσεις για τα ζητήματα της διαφάνειας. Υπάρχει μια συνέπεια σε Αρχές, και πολλές φορές αυτό μπορεί να έχει κόστος”, είπε.

Απαντώντας για το “ποιο ΠΑΣΟΚ έχει οδηγό”, ο κ. Καστανίδης πρόσθεσε: Δεν κάνω επιλογή περιόδου. Υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις ανάλογα με την εποχή. Στην εποχή Παπανδρέου ήταν κεντρικό θέμα να αναδειχθούν Έλληνες που ήταν στο περιθώριο. Η περίοδος Σημίτη είναι η περίοδος των πολύ μεγάλων έργων. Δεν υπάρχει έργο αυτή τη στιγμή που να μην ξεκίνησε εκείνη την περίοδο. Η περίοδος της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι η περίοδος του πατριωτικού χρέους.

Ο κ. Ανδρουλάκης, απαντώντας σχετικά με το ποιος θα είναι ο αρχηγός της ΚΟ στη Βουλή, είπε χαρακτηριστικά: “Ο ανθρωπος που θα εκπροσωπεί την παράταξη θα εκφράζει τις δικές του απόψεις σε συνεργασία φυσικά με το κόμμα”, ενώ έδωσε ως παράδειγμα τον κ. Κόστα στη Πορτογαλία. Συνεχίζοντας ο κ. Ανδρουλάκης, έκανε αναφορά σε παρελθοντικά λάθη. Όπως είπε: Η παράταξή μας έχει πληγωθεί από πολλά λάθη στο παρελθόν. Υπάρχουν άνθρωποι στην παράταξή μας όλων των γενεών. Δεν τεμαχίζεται η ιστορία της παράταξης σύμφωνα με το ποιος ήταν πρωθυπουργός. Υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο, αρκεί να μιλήσουμε τη γλώσσα της σοσιαλδημοκρατίας. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα είδος ευρωομολόγου, απάντησε σε διευκρινιστική ερώτηση. Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για τους λίγους. Ο κ. Τσίπρας θέλει να μιλά για τους πολλούς, αλλά δεν έχει ένα σχέδιο ανάπτυξης. Αυτό ακριβώς πρέπει να προσφέρουμε. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα μικρό κόμμα του Κέντρου. Είναι ένα μεγάλο κόμμα της Κεντροαριστεράς”.

“Την παράταξη την ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, εκφράζοντας δύο ρεύματα: το προοδευτικό Κέντρο και την προοδευτική Αριστερά και έκανε ένα πολιτικό κίνημα. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα μικρό κόμμα του Κέντρου, αλλά ένα μεγάλο κόμμα της Κεντροαριστεράς. Με τον κόσμο της Αριστεράς μπορούμε να κάνουμε κοινωνικές συμμαχίες όπως στην Αυτοδιοίκηση. Αλλά άλλο ο κόσμος της Αριστεράς και άλλο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ”, είπε ακόμη ο κ. Ανδρουλάκης.

Debate ΚΙΝΑΛ: Άνοστο δείπνο για πέντε με
 ΕΡΤ

“Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε ένα βαθύτατα άρρωστο πολιτικό σύστημα” σημείωσε ο Παύλος Γερουλάνος. Ανέφερε ότι “όλες οι παθογένειες στην Ελλάδα επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά επειδή όλοι αρνούνται να αλλάξουν αυτό που είναι το πολιτικό σύστημα”.

Σημείωσε πως αυτό είναι το φαινόμενο, ενώ η αιτία είναι ο τρόπος που συγκεντρώνεται η εξουσία στα χέρια πολύ λίγων ανθρώπων.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “Αναγέννηση” που έχει κάνει με τους συνεργάτες του, το οποίο ουσιαστικά λέει “ότι αν δεν αποσυγκεντρώσουμε την εξουσία από τα χέρια των λίγων, αν δεν φύγει η εξουσία από το κεντρικό πολιτικό σύστημα και πάει στους δήμους, στα επιμελητήρια, στους συνεταιρισμούς, στα τοπικά πανεπιστήμια, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ποτέ τη σωστή διακυβέρνηση της χώρας”, και τη σωστή διεύρυνση της παραγωγικής βάσης.

Ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε ότι “η δημοκρατία είναι σαν τον έρωτα, πρέπει να την κρατάς ζωντανή, αυτό να το δούμε και στα social media”. Υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπογραφών για την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ ήταν από ανθρώπους που συνάντησε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Διαμορφώνουμε νέες συνθήκες για τη Δημοκρατία, την τροφοδοτούμε και απέναντι στο δηλητήριο (των fake news και false news) βλέπουμε τι πρέπει να κάνουμε”, σημείωσε ο κ. Χρηστίδης.

Το πολιτικό σκηνικό, και το μέλλον της παράταξης

Ο Ανδρέας Λοβέρδος προέβλεψε δύο εκλογικές διαδικασίες. “Την κυβερνητική λύση την προτείνει ο κ. Τσίπρας. Η ΝΔ δεν το ‘χει κάνει. Εγώ λέω όχι στο μικρό ΚΙΝΑΛ που σκοτώνει το μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Έχω βάλει σκοπό να γίνουμε ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Ο λαός έχει τρεις κυβερνητικές προτάσεις και η μία από αυτές είναι η δική μας», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ζήτησε να “σπάσουν οι μηχανισμοί” και δήλωσε ότι οι οπαδοί άλλων κομμάτων είναι καλοδεχούμενοι. “Στις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι δυνητικά ένα ποσοστό 42% μπορεί να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Εγώ καλοδέχομαι αυτούς που θα έρθουν να ψηφίσουν από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να αλλάξουμε πολιτικές” πρόσθεσε. Τέλος αναφέρθηκε στη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου “το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται” σχολιάζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κίνημα εξουσίας. Στο σχόλιό του σημείωσε ότι ένα κόμμα για να μεγαλώσει χρειάζεται αμφίπλευρη διεύρυνση.

Ο Παύλος Χρηστίδης εξέφρασε την επιθυμία του να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία όλοι προοδευτικοί και δημοκράτες πολίτες. “Θέλω μια κινηματική διαδικασία από τα κάτω” επανέλαβε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ανισότητες που υπάρχουν στην κοινωνία σχολιάζοντας το ύψος των μισθών και των ενοικίων. “Το κοινωνικό κράτος πρέπει να εξισορροπήσει τις ανισότητες”, σχολίασε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι η παράταξη ανήκει σε όλες τις γενιές, δεν τεμαχίζεται αναλόγως με το ποιος είναι Πρόεδρος ή Πρωθυπουργός. Ζήτησε να κρατήσουν όλοι τα θετικά της ιστορίας και να πετάξουν όσα πλήγωσαν τον ελληνικό λαό. Μίλησε για μια παράταξη που έχει πληγωθεί από πολλά λάθη στο παρελθόν αλλά και για μια παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, εκφράζοντας δύο ρεύματα: το προοδευτικό Κέντρο και την προοδευτική Αριστερά. “Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα μικρό κόμμα του Κέντρου, αλλά ένα μεγάλο κόμμα της Κεντροαριστεράς” πρόσθεσε. “Τα κόμματα στα δύσκολα σταυροδρόμια παίρνουν τις αποφάσεις για το μέλλον τους. Οι πολίτες θα επιλέξουν πώς θέλουν να κινηθούμε στο μέλλον. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας είναι ισχυρό. Επέλεξαν την Αλλαγή και έγιναν Κυβέρνηση” κατέληξε. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι “δεν συζητάμε με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ”.

Σε τρεις διαφορετικές περιόδους, με σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρθηκε ο Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας ότι δεν κάνει επιλογή κάποιας εξ αυτών: “Στην εποχή του Ανδρέα ήταν προτεραιότητα να αναδειχθούν πληθυσμοί που ήταν στο περιθώριο. Η περίοδος του του εκσυγχρονισμού, του Κώστα Σημίτη είναι η περίοδος των μεγάλων έργων. Η περίοδος της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι η περίοδος της ευθύνης”.

Ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στην απλή αναλογική χαρακτηρίζοντάς την έναν τρόπο αλλαγής και ζητώντας να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία. “Όσο η εξουσία είναι συγκεντρωμένη τόσο θα συγκεντρώνεται και ο πλούτος. Οποιοδήποτε φορέας θα πρέπει να λογοδοτεί προς την κυβέρνηση και προς τον πολίτη”.

Διαφωνία Καστανίδη – Λοβέρδου για την αυστηροποίηση των ποινών

Για άλλη μία φορά διαφώνησαν πάντως, και κατά τη διάρκεια του debate των 5 υποψηφίων για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ στην ΕΡΤ, στο θέμα του Ποινικού Κώδικα ο Χάρης Καστανίδης με τον Ανδρέα Λοβέρδο που τόνισε ότι “η αυστηροποίηση των ποινών είναι ο βασικός αποτρεπτικός κανόνας”. Ίσως ήταν και η μοναδική κόντρα που διατυπώθηκε τόσο “ανοιχτά” στην όλη διαδικασία.

“Διαφωνώ απόλυτα -έχω κάνει και δημόσια δήλωση- με τον Ανδρέα στο θέμα της αυστηροποίησης των ποινών. Η αυστηροποίηση των ποινών ίσχυε μέχρι το 2019, αλλά οι ανθρωποκτονίες δεν μειώθηκαν, αυξήθηκαν στη διάρκεια του χρόνου. Χρειάζονται προληπτικές δομές”, τόνισε ο Χάρης Καστανίδης.

Νωρίτερα ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι “η αυστηροποίηση των ποινών είναι ο βασικός αποτρεπτικός κανόνας για τα αδικήματα”, απαντώντας όπως αναφέραμε παραπάνω, περί θανατικής ποινής.

Ο γύρος των ερωτήσεων του κάθε υποψηφίου προς τον άλλο

Σε αυτήν την καινοτομία της διαδικασίας πρώτος έκανε ερώτημα ο κ. Ανδρουλάκης προς τον κ. Καστανίδη σχετικά με το θέμα της ενεργειακής μετάβασης και της απολιγνιτοποίησης. Ακολούθησε το ερώτημα του κ. Γερουλάνου προς τον κ. Ανδρουλάκη για την απώλεια εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων, με τον κ. Ανδρουλάκη να εστιάζει στο ζήτημα του braindrain αλλά και σε αυτό της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

Ο κ. Καστανίδης δεν έθεσε ερώτημα προς κανένα από τους άλλους υποψηφίους, τονίζοντας ότι δεν θέλει να υποβάλλει ερωτήσεις προς ανθρώπους που αγαπά και να κάνει “ασκήσεις μαθητείας”. Ο κ. Λοβέρδος ρώτησε τον κ. Γερουλάνο για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ο οποίος απάντησε ότι η άρνηση της απομακρυσμένης ηλεκτρονικής ψήφου έγινε γιατί υπάρχουν ακόμη “εστίες μούχλας” και θεωρούν ότι ο “ψηφοφόρος είναι πρόβατο. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που γυρνά ο κόσμος την πλάτη προς την πολιτική”.

Τέλος ο κ. Χρηστίδης απηύθυνε ερώτημα προς τον Ανδρέα Λοβέρδο γιατί ψήφισε υπέρ του ποινικού κώδικα, αν και δεν περιείχε τον όρο “γυναικοκτονία”. “Πρέπει να επιμείνουμε και μετά την εκλογική διαδικασία”, τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Shares