Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Deal Ευρώπης και Κινέζων στην Κύπρο-Ενεργειακός κόμβος! Το Πεκίνο φέρνει υγροποιημένο φυσικό αέριο

Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της China Petroleum Pipeline Engineering, Duan Bingquan δεσμεύτηκε ότι είναι αποφασισμένος να φέρει φυσικό αέριο στην Κύπρο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί στα τέλη Ιουνίου 2023.

Μιλώντας στο CNA, ο Duan, ο οποίος βρέθηκε στο νησί με την ευκαιρία της EMC – Eastern Mediterranean Conference & Exhibition νωρίτερα τον Νοέμβριο, είπε ότι για την εταιρεία του ο τερματικός σταθμός στο Βασιλικό είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, όπως και για την Κύπρο.

Η Κύπρος και μια κοινοπραξία με επικεφαλής την China Petroleum Pipeline Engineering Co Ltd υπέγραψαν σύμβαση για την κατασκευή της υποδομής σχεδόν 300 εκατομμυρίων ευρώ για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι του Βασιλικού για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ένα έργο που χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο στην ιστορία στον τομέα της ενέργειας στην Κύπρο.

Ο τερματικός σταθμός LNG θα περιλαμβάνει μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), μια προβλήτα για την πρόσδεση της FSRU, έναν αγωγό φυσικού αερίου με προβλήτα και σχετική υποδομή.

Το έργο εκτιμώμενης αξίας 290 εκατομμυρίων ευρώ εξασφάλισε επιχορήγηση 101 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μέσου Connecting Europe Facility (CEF). Η υπόλοιπη χρηματοδότηση θα προέλθει από τη συμμετοχή της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ETIFA), με 43 εκατ. ευρώ, και μέσω χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. με 150 εκ. και 80 εκ., αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, ο Duan συναντήθηκε με τη DEFA και άλλα μέρη για να συζητήσουν τρόπους για να προχωρήσει το έργο.

Ερωτηθείς για την επιλογή της Κύπρου, ο Duan είπε ότι η CPP, η οποία είναι θυγατρική της China National Petroleum Corporation, ειδικεύεται στην αποθήκευση και μεταφορά πετρελαίου. Στο εσωτερικό, έχει περισσότερο από το 85% των έργων αγωγών μάρκετινγκ στην Κίνα και είναι διεθνής παίκτης εδώ και 25 χρόνια με έργα στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στην Αφρική, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική επίσης.

Για το CPP αυτό είναι ένα σημαντικό έργο και γνωρίζουμε πλήρως πόσο σημαντικό είναι και για την Κύπρο, είπε στο CNA.

Ο Duan είπε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τον ενεργειακό τομέα στην Κύπρο να προχωρήσει προς την καθαρή ενέργεια. «Ξεκινήσαμε από τον άνθρακα που πλέον αποδεικνύεται ότι ρυπαίνει πολύ το περιβάλλον. Μετά φτάσαμε στο αργό πετρέλαιο και μετά στο φυσικό αέριο και τώρα το επίκεντρό μας για το μέλλον είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έτσι το αέριο είναι ένα πολύ σημαντικό κανάλι για τη χρήση της ενέργειας. Το φυσικό αέριο είναι πιο πράσινο και καθαρότερο, επομένως είναι πολύ σημαντικό να εισαχθεί φυσικό αέριο στην Κύπρο προς όφελος της γειτονιάς προς όφελος της ενέργειας, αλλά και της βιομηχανίας», προσθέτοντας ότι πολλές χώρες επωφελούνται από το φυσικό αέριο.

Ερωτηθείς με ποιους τρόπους η ενέργεια μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας, ο Duan είπε ότι «είναι πολύ συνηθισμένο να έχουμε ανησυχίες για τη χρήση του αερίου. Αλλά διεθνώς το αέριο είναι μια αξιόπιστη και ασφαλής ενέργεια και είναι κοινώς αποδεδειγμένη και ευρέως χρησιμοποιούμενη διεθνώς».

Είπε επίσης ότι η CPP θα παρέχει την κατάλληλη εκπαίδευση για λειτουργία και συντήρηση. «Επίσης εμείς με την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κύπρο σίγουρα νέες εταιρείες θα επενδύσουν και σε αυτόν τον κλάδο, άρα βελτιώνουμε και τη χρήση του φυσικού αερίου εδώ στην Κύπρο», σημείωσε.

Σε ερώτηση, εάν οι άνθρωποι θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ενέργειας τους, ο Duan είπε ότι από την εμπειρία του τόσο στην Κίνα όσο και παγκοσμίως, «μακροπρόθεσμα θα επωφεληθούν οι πολίτες και λαμβάνοντας υπόψη την αξιοπιστία αυτής της ενέργειας».

Είπε με «αέριο έχεις επιλογές και εναλλακτικές. Θα είναι πιο αξιόπιστο και πιο βιώσιμο για την ενέργεια εδώ στην Κύπρο».

Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ναυπήγηση στο Βασιλικό, διευκρίνισε [ως με την υπογραφή της σύμβασης η CPP αγόρασε ένα πλοίο που βρίσκεται τώρα στο ναυπηγείο Shanghai Cosco και οι εργασίες μετατροπής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Για την προβλήτα και τις σχετικές χερσαίες – υπεράκτιες εργασίες τόνισε: «είμαστε επίσης σε εξέλιξη».

Σε ερώτηση πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο, είπε ότι από τότε που ξεκίνησε το έργο «είχαμε την πανδημία του COVID-19. Αλλά από την πλευρά του πελάτη, από την πλευρά της DEFA, από την πλευρά του αναδόχου, κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μετριαστεί ο αντίκτυπος (του COVID) στο έργο. Σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα, η παράδοση αυτού του έργου θα γίνει στα τέλη Ιουνίου 2023».

Είπε επίσης ότι: «Χρησιμοποιούμε ντόπιους και Ευρωπαίους κυρίως για να διατηρήσουμε ομαλή και αποτελεσματική επικοινωνία και ο εξοπλισμός και τα προϊόντα προέρχονται είτε από την Ευρώπη είτε από τις ΗΠΑ».

 

ΠΗΓΗ

Shares