Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Δακρυγόνα και πέτρες στη Βουλή του Λιβάνου – 6 τραυματίες διαδηλωτές

Με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, οι διαδηλωτές, εξοργισμένοι αφενός γιατί δεν έχει αποδοθεί ακόμη δικαιοσύνη για τα θύματα της έκρηξης και αφετέρου λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης στη χώρα, πέταξαν πέτρες στη Βουλή. Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα και νερό υπό πίεση

Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα και νερό υπό πίεση στους διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου του Λιβάνου, με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Οι διαδηλωτές, εξοργισμένοι αφενός γιατί δεν έχει αποδοθεί ακόμη δικαιοσύνη για τα θύματα της έκρηξης και αφετέρου λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης στη χώρα, πέταξαν πέτρες στο κοινοβούλιο και ορισμένοι προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν στην πύλη του.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Λίγο νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα παράσχει σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για τον Λίβανο. Ταυτόχρονα, κάλεσε τους Λιβανέζους πολιτικούς «να μεταρρυθμίσουν την οικονομία και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά».

Τα 100 εκατομμύρια δολάρια θα προστεθούν στα 560 εκατ. που έχει ήδη παράσχει η Ουάσινγκτον στον Λίβανο τα δύο τελευταία χρόνια, εξήγησε ο Μπάιντεν σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τη διαδικτυακή διεθνή διάσκεψη για τη στήριξη του λιβανέζικου λαού που διεξάγεται σήμερα υπό την αιγίδα της Γαλλίας.

«Καμία βοήθεια δεν θα είναι ποτέ αρκετή αν οι πολιτικοί υπεύθυνοι του Λιβάνου δεν δεσμευτούν ότι θα αναλάβουν τη δύσκολη αλλά αναγκαία μεταρρύθμιση της οικονομίας και θα καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Είναι ουσιαστικής σημασίας. Πρέπει να αρχίσουμε τώρα», τόνισε.

Στη διεθνή διάσκεψη μετέχουν εκπρόσωποι περίπου 40 κρατών και διεθνών οργανισμών.

Ο Λίβανος παραμένει χωρίς κυβέρνηση μετά την παραίτηση του Χασάν Ντιάμπ και των υπουργών του, την επομένη της καταστροφικής έκρηξης. Ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι υποσχέθηκε στις 26 Ιουλίου ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση σύντομα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα μέχρι τώρα.

Η διεθνής κοινότητα, με επικεφαλής τη Γαλλία, ζητά διαρκώς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον Λίβανο, μια χώρα που μαστίζεται από τη διαφθορά, την άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και την πανδημία της Covid-19.

in.gr

Shares