Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

«Δάχτυλος» τρομοκρατίας πίσω από την κλοπή των όπλων στην Λέρο – Ποιοι αναζητούνται…

Τα κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ που ανέλαβαν να διαλευκάνουν την υπόθεση της κλοπής πολεμικού υλικού από την Ναυτική Βάση της Λέρου, εμφανίζονται σίγουρα πως υπάρχει “δάχτυλος” τρομοκρατίας πίσω από την κλοπή των αντιαρματικών εκτοξευτών AT-4 των 84 χλστ. και των πυρομαχικών στην Λέρο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κλοπή έγινε από καλά οργανωμένη ομάδα, σε τρείς ή τέσσερις δόσεις. 

Πρόσωπο-κλειδί στις έρευνες των Αρχών είναι ο αξιωματικός που ήταν υπεύθυνος για την αποθήκη. Είναι ο άνθρωπος που υπέγραψε τις δύο τελευταίες απογραφές και παρέδωσε την αποθήκη στον νέο οπλονόμο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, τον Σεπτέμβριο του 2018 έγινε έλεγχος από 3 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού εκ των οποίων ο ένας είναι ο οπλονόμος χωρίς να διαπιστωθεί απώλεια όπλων ή πυρομαχικών.

Τον Δεκέμβριο έγινε ακόμη μία απογραφή που ελέγχεται από τις αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιο χρονικό διάστημα αφαιρέθηκε το υλικό.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις που έχουν δώσει υπηρετούντες στη βάση και ειδικά ο υπεύθυνος της αποθήκης που παρέδωσε, είχε γίνει καταγραφή υλικών και τον περασμένο Μάιο, χωρίς να έχει διαπιστωθεί κάποιο έλλειμμα.

Πάντως ο Αξιωματικός που έφτασε στο νησί της Λέρου και στη συγκεκριμένη μονάδα για ν’ αντικαταστήσει τον διαχειριστή-αποθηκάριο από τις πρώτες καταμετρήσεις που έκανε ο ίδιος διαπίστωσε ότι, άλλα του έλεγαν τα έγγραφα που κρατούσε και άλλα τα μάτια του και εκείνα που μετρούσε, με την ασυμφωνία των στοιχείων να μεγαλώνει.

Ο ίδιος φέρεται να έδωσε βαρύτητα στα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, γνωρίζοντας την κρισιμότητα που έχουν κι εκεί βρέθηκε το μεγάλο και σοβαρότατο λάθος.

Πλέον, στο στόχαστρο βρίσκονται συγκεκριμένα πρόσωπα που γνώριζαν την διαδρομή που θα έπρεπε ν’ ακολουθήσουν οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων ώστε να προμηθευτούν αυτό τον εξοπλισμό. Σύμφωνα και με στελέχη που είχαν υπηρετήσει στο νησί, για να ανοίξουν οι πύλες αυτές, έπρεπε κανείς να περάσει από τρία διαφορετικά στάδια που σε όλα υπάρχει έλεγχος και σίγουρα δεν μπορεί μόνο ένα άτομο να προχωρήσει προς την αποθήκη που φυλάσσονταν ο οπλισμός.

Άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφερόμενος στην απώλεια οπλισμού από τη Λέρο σημείωσε πως «η συγκεκριμένη απώλεια φαίνεται ότι δεν ήταν μία φορά, αλλά μπορεί να ήταν και περισσότερες φορές. Σταδιακή αφαίρεση λόγω των ευρημάτων που φαίνεται να λείπουν. Αυτές είναι οι ενδείξεις, περιμένουμε την προανάκριση».

Η αποστροφή του λόγου του πως ότι έχει γίνει ήταν σε σταδιακές φάσεις εκτός από τον δόλο προφανώς δείχνει ότι πρόσωπο ή πρόσωπα από τη μονάδα, που ήξεραν τη διαδρομή και τον τρόπο, έφτασαν στο εσωτερικό της αποθήκης.

Από την Αντιτρομοκρατική τονίζουν ότι υπήρχε «εσωτερικό χέρι» στην ενέργεια. Όπως μάλιστα τονίζεται, τα όπλα βρίσκονταν σε πολλά σακβουαγιάζ και δεν θα μπορούσε μόνο ένα άτομο να υλοποιήσει την κλοπή.

«Όπου υπάρχουν τέτοιου είδους πυρομαχικά και οπλισμός υπάρχουν κάμερες που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. Συνεπώς λοιπόν το να προβεί κάποιος σε μία τέτοια ενέργεια, ο οποίος δεν γνωρίζει τι γίνεται, πρέπει να έχει πληροφόρηση εκ των έσω» είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Α. Τζούμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 9 άτομα που είχε επικεντρωθεί η έρευνα από το απόγευμα της Τρίτης, φαίνεται ότι πλέον εστιάζουν σε 4 άτομα, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες φέρονται να σχετίζονται και με την τοπική κοινωνία.

Φαίνεται ότι κάποιος ή κάποιοι από τους «4» έδινε τα κλειδιά σε έναν ναύτη, ο οποίος είχε πρόσβαση στον συγκεκριμένο χώρο της αποθήκης και γι’ αυτό τον λόγο ποτέ δεν είχαν σημειωθεί ίχνη παραβίασης.

Κλιμάκιο αντρών και της ΕΥΠ συμμετέχουν πλέον στις έρευνες των στρατιωτικών Αρχών και της Αντιτρομοκρατικής για την απώλεια πυρομαχικών από την βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο.

Παράλληλα, αναμένεται να γίνει άρση τηλεφωνικού απορρήτου, συλλογή DNA και θα χρησιμοποιηθεί το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας.

Shares