Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Covid-19:Οι δυσκολίες των Γάλλων φοιτητών (βίντεο)

Ο Ετιέν Aνζ Ουιλιάμ είναι από την Ακτή του Ελεφαντοστού και σπουδάζει νομικά στη Γαλλία. Ζει σε αυτό το φοιτητικό δωμάτιο των 17 τετραγωγικών μέτρων, για το οποίο πληρώνει 400 ευρώ το μήνα, μετά την αφαίρεση της κρατικής ενίσχυσης. Εδώ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους – καθώς τα μαθήματα είναι εξ αποστάσεως . Έχασε επίσης τη δουλειά του. Τώρα τα οικονομικά του είναι πολύ περιορισμένα και αισθάνεται πιο μόνος από ποτέ.

“Ήταν δύσκολο: όλοι οι γείτονές μου επέστρεψαν στους γονείς τους. Υπάρχει ένα αίσθημα μοναξιάς, ανασφάλειας και ανησυχίας για το μέλλον μου. Μας είπαν ότι θα μπορούσαμε να καλέσουμε έναν ψυχολόγο, αλλά είμαστε 30.000 μαθητές σε αυτό πανεπιστήμιο. Φανταστείτε αν όλοι οι μαθητές καλούν τον μοναδικό ψυχολόγο που έχουμε. Δεν πρόκειται να το αντιμετωπίσει. ”

Ο Άνζ Ουιλιάμ έλαβε εφάπαξ οικονομική βοήθεια. Όμως, η παρακολούθηση μαθημάτων στο διαδίκτυο, μόνος σε ένα μικρό διαμέρισμα, ήταν δύο φορές πιο δύσκολη. “Έβαζαν μαθήματα στο διαδίκτυο, μερικοί δάσκαλοι θα έδιναν εξηγήσεις, άλλοι όχι. Έπρεπε να το επιλύσουμε. Ένιωσα ότι υπήρξε μια σημαντική πτώση στο επίπεδο και το κίνητρό μου”.
Euronews
O Ετιέν Ανζ Ουιλιάμ – φοιτητής στη Λυών 

Σύμφωνα με μία έρευνα, το ένα τρίτο των μαθητών δηλώνουν ότι υπέφεραν ψυχολογικά προβλήματα στο λοκντάουν , σε σύγκριση με το 20% πριν από την πανδημία. Δύο απόπειρες αυτοκτονίας μέσα σε μια εβδομάδα στη Λυών έχουν προκαλέσει ανησυχίες, αν και οι ακριβείς λόγοι παραμένουν ασαφείς. Την περασμένη εβδομάδα, οι φοιτητές αποφάσισαν να βγουν στους δρόμους για να καταγγείλουν την οικονομική ανασφάλεια που νιώθουν και η Covid-19 ενίσχυσε ακόμη περισσότερο.

Άλλοι προσπαθούν να βοηθήσουν με άλλο τρόπο. Σε αυτήν την πανεπιστημιούπολη, όπου μερικά μαθήματα επιστρέφουν στην κανονικότητα, αυτή η ομάδα φοιτητών διαχειρίζεται το μανάβικο αλληλεγγύης που επιτρέπει σε εκατοντάδες φοιτητές που τα βγάζουν πέρα δύσκολα να αγοράσουν τρόφιμα 10 φορές φθηνότερα. Η ζήτηση αυξήθηκε απότομα το φθινόπωρο. “Είναι βέβαιο ότι χωρίς αυτό το σύστημα, τα ψώνια θα μας κατέστρεφαν. Τώρα μας επιτρέπει να διαθέσουμε χρήματα για μερικά άλλα θέματα”.

University students at significant risk for mental health effects of  COVID-19 lockdown

Τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Γάλλοι φοιτητές εξαιτίας του εγκλεισμού 

Η ζήτηση για ψυχολογική υποστήριξη έχει επίσης αυξηθεί. Σε αυτό το ψυχιατρικό νοσοκομείο, όλο και περισσότεροι μαθητές που πάσχουν από ψυχολογική πίεση καλούν αυτήν την ειδική μονάδα. Οι επαγγελματίες υγείας τους βοηθούν να βρουν ιατρική λύση. Αλλά μερικές φορές, η κατάσταση απαιτεί άμεση παρέμβαση.

Le Centre Hospitalier Le Vinatier poursuit sa mutation… | Hospital  Partenaire Magazine

Το Νοσοκομειακό Κέντρο Le Vinatier 

Για την Δρ Ιβ Μπεκάς,επικεφαλής της γραμμής βοήθειας LIVE του νοσοκομείου Le Vinatier:” Φυσικά μπορεί να είναι μια ψυχολογική δυσκολία, αγωνία ή αίσθημα αβεβαιότητας. Μπορεί επίσης να είναι κατάθλιψη. Η πιο ακραία περίπτωση, είναι ένας μαθητής που καλεί επειδή βρίσκεται στην άκρη του παραθύρου. Σε αυτήν την περίπτωση, στέλνουμε αμέσως την υπηρεσία ασθενοφόρων και την αστυνομία για να βοηθήσει στη διάσωση “.

Όμως δεν καλούν όλοι οι μαθητές τη γραμμή υποστήριξης. Σε αυτήν την πανεπιστημιούπολη, οι νοσοκόμες πηγαίνουν απευθείας και χτυπούν τις πόρτες τους για να τους ρωτήσουν αν είναι εντάξει. Ωστόσο, αυτό δεν γίνεται παντού. Η Γαλλία έχει κατά μέσο όρο 1 ψυχολόγο ανά 30.000 φοιτητές, πολύ χαμηλότερο από ό, τι στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιρλανδία ή την Αυστρία, για παράδειγμα. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την επιστροφή στα πανεπιστήμια μία ημέρα την εβδομάδα, πρόσβαση σε δύο γεύματα του ενός ευρώ την ημέρα και οικονομική βοήθεια με επισκέψεις σε ψυχολόγους. Ωστόσο, έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα είναι δυνατή η πλήρης “επιστροφή στην κανονικότητα” κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Παρακολουθείστε το βίντεο:

Πηγή: Euronews

Του ειδικού συνεργάτη

Shares