Τρίτη , 27 Σεπτεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Χτύπησε και το Χρηματιστήριο Αθηνών το κύμα του διεθνούς risk off

Έναν ετεροχρονισμένο… κλυδωνισμό υπέστη σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με μία ημέρα καθυστέρηση ακολούθησε τη βουτιά των διεθνών αγορών, χάνοντας και τα επίπεδα των 870 μονάδων, αφού η πτώση στο ταμπλό ήταν σχεδόν καθολική.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,85% στις 868,25 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 887,87 μονάδων (-0,66%) και 864,41 μονάδων (-3,28%). Ο τζίρος ανήλθε στα 61,50 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,62 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 664,99 χιλ. τεμάχια.

Χτύπησε και το Χρηματιστήριο Αθηνών το κύμα του διεθνούς risk off

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 3,02%, στις 2.093,10 μονάδες, ενώ στο -2,51% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.363,40 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 4,07% στις 562,43 μονάδες.

Καθώς το Χρηματιστήριο είχε κλείσει τις συναλλαγές όταν άρχισε το παγκόσμιο sell off της Παρασκευής, έδειξε σήμερα να ακολουθεί το risk off, παρά το γεγονός ότι το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν ήταν τόσο αρνητικό όσο στην προηγούμενη συνεδρίαση. Και δεδομένης της αργίας του Λονδίνου, τα αναχώματα κάμφθηκαν με χαρακτηριστική ευκολία σήμερα, με τη στήριξη των 881 μονάδων να χάνεται δίχως καμία αντίσταση.

Όπως σχολιάζει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, ο J. Powell της Federal Reserve, ο “ηθικός αυτουργός” της πτώσης, ουσιαστικά, είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για πιο ομαλή αύξηση επιτοκίων μιας και ο πληθωρισμός χρειάζεται χρόνο για να δείξει ότι αποκλιμακώνεται. Το “λίπος” από την άλλη είναι μεγάλο, οπότε δεν είναι και εύκολη η χρονική πρόβλεψη, προσθέτει ο κ. Ζαχαράκης. Ο μόνος καταλύτης που θα μπορούσε να δώσει μία μεγαλύτερη ώθηση στις οικονομίες θα ήταν το τέλος του πολέμου, καθώς οι αναταράξεις αυτού είναι που έχουν ανοίξει το ντόμινο της αύξησης των τιμών ενέργειας και παράλληλα και των υπόλοιπων τιμών.

Εκτός του κύματος του risk off, μεγάλο μερίδιο στην επιδείνωση του κλίματος είχε και η άνοδος της απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, η οποία σήμερα έχει φτάσει τα 4%. Και αυτό το επίπεδο εν πολλοίς είναι και ο όριο παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαίσιο του νέου εργαλείου της κατά του κατακερματισμού της Ευρωζώνης.

Η ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού εν προκειμένω, συνοδεύεται και με όρους που για πολλούς θύμισαν μνημονιακές δημοσιονομικές δεσμεύσεις, κάτι για το οποίο η αγορά διατηρεί τις επιφυλάξεις της, δεδομένου του ότι η χώρα σταδιακά εισέρχεται στο τελευταίο έτος της παρούσας Βουλής. Και η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει να δίνει το μήνυμα της δημοσιονομικής σταθερότητας εάν θέλει να αποκτήσει κάποια στιγμή την αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενόψει μάλιστα και των ετυμηγοριών του Σεπτεμβρίου από τους περισσότερους οίκους.

 

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έχασε 6,51%, με τις Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, ΔΕΗ και Aegean να ακολουθούν με απώλειες άνω του 5%. Άνω του 3% ήταν η πτώση σε Alpha Bank, Jumbo, Μυτιληναίο, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα.

Άνω του 2% σε ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Eurobank, ΟΛΠ, Quest και Coca Cola, ενώ οι απώλειες σε Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares