Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Χρυσός: Απώλειες στην ημέρα

Με απώλειες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Πέμπτης ο χρυσός, μετά από τρεις συναπτές ημέρες κερδών, καθώς η ισχύς του δολαρίου των ΗΠΑ επιβάρυνε το κίτρινο μέταλλο, κάνοντάς το λιγότερο θελκτικό για μη Αμερικανούς αγοραστές.

Ο χρυσός παράδοσης Απριλίου υποχώρησε κατά 4,90 δολ. ή 0,3%, κλείνοντας στα 1.840,50 δολ. ανά ουγγιά. Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο μήνα τον Φεβρουάριο, το μέταλλο έχασε 5,6%, στη μεγαλύτερη πτώση του από τον Ιούνιο του 2021.

Το ασήμι παράδοσης Μαΐου υποχώρησε κατά 19 σεντς ή 0,9%, στα 20,901 δολ. ανά ουγγιά.

Το παλλάδιο Ιουνίου κέρδισε 7,30 δολ. ή 0,5%, στα 1.444,90 δολ. ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα Απριλίου πρόσθεσε 1,40 δολ. ή περίπου 0,2%, στα 963,20 δολ. ανά ουγγιά.

Ο χαλκός Μαΐου έχασε 8 σεντς ή 2%, στα 4,076 δολ. η λίβρα.

Η πτώση της Πέμπτης ήρθε μετά από ημέρες στήριξης του χρυσού από τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας και μια σύντομη υποχώρηση του δολαρίου των ΗΠΑ, που είχε παίξει ενισχυτικό ρόλο.

“Ο χρυσός είναι ενταγμένος σε ένα καθεστώς καθοδηγούμενο από το δολάριο των ΗΠΑ, ωστόσο συνεχίζει να βρίσκει επενδυτές που αγοράζουν τη βουτιά του ως αντιστάθμισμα στο γεωπολιτικό κίνδυνο”, αναφέρει ο Stephen Innes, διοικών εταίρος στην SPI Asset Management.

“Αφότου πάλεψαν να ενσωματώσουν τις ταχείες και αποφασιστικές αυξήσεις επιτοκίων του περασμένου έτους, οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι τώρα αναγκασμένες να τιμολογήσουν ένα εκ νέου πιο hawkish περιβάλλον για το 2023”, δηλώνει ο Adrian Ash, διευθυντής έρευνας στην BullionVault.

Ωστόσο, στην εβδομάδα ο χρυσός διατηρεί το θετικό του πρόσημο. Η διάθεση των κεντρικών τραπεζών για το μέταλλο μοιάζει να έχει επιστρέψει μετά το άλμα στην τιμή του που ακολούθησε την αλλαγή του έτους. Σύμφωνα με το Ash, υπάρχει επίσης ισχυρή καταναλωτική ζήτηση, ειδικά από την Κίνα.

Πηγή: capital.gr

Shares