Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Χρυσή Αυγή: Ξεκινά η επί της ουσίας δίκη σε δεύτερο βαθμό δυο χρόνια μετά την πρωτόδικη καταδίκη

Δίκη Χρυσής Αυγής

Στην επί της ουσίας ακροαματική διαδικασία αναμένεται να μπει σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, δυο χρόνια μετά την έκδοση της πρωτοβάθμιας απόφασης που καταδίκασε τους επικεφαλής της σε ποινές κάθειρξης


Οι προηγούμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου αναλώθηκαν σε δικονομικά ζητήματα, αιτήματα αναβολής, αποφυλάκισης και νομιμοποίησης δικηγόρων.

Στην τελευταία συνεδρίαση, το δικαστήριο είχε απαντήσει αρνητικά στο αίτημα αναβολής του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, ενώ προχώρησε στην παύση της ποινικής δίωξης για τα πλημμελήματα αλλά και στην απόρριψη των αιτημάτων αναστολής της ποινής των Μπαρμπαρούση και Αγριογιάννη.

Ειδικότερα, ο συνήγορός του Δημ. Παπαδέλης προσκόμισε ιατρική βεβαίωση σύμφωνα με την οποία ο Νίκος Μιχαλολιάκος νοσηλεύτηκε από τις 6 Ιουνίου με σύνδρομο post Covid-19 και βρίσκεται σε πρόγραμμα αποκατάστασης εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και αυτοεξυπηρέτησης.

Στο έγγραφο που προσκόμισε γίνεται λόγος για έκπτωση αντανακλαστικών, για ικανοποιητική επικοινωνία, αν και ελλειμματική, καθώς και ότι ο ασθενής χρήζει 3-4 μήνες νοσηλείας για την αποκατάσταση του.

“Ο άνθρωπος δεν ξέρει την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Είναι ένας κατηγορούμενος που αδυνατεί να διαβάσει την απόφαση σε βάρος του και ζητάμε να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε δεύτερο βαθμό. Γίνεται λόγος αυτές τις ημέρες για το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Δυο μήνες στη ΜΕΘ και τον φωνάζουν να δικαστεί. Έχει κενά μνήμης, χάνει τον ειρμό των σκέψεων του. Πώς θα μου πει την υπερασπιστική γραμμή που θέλει να ακολουθήσουμε; Πώς θα τον υπερασπιστώ;” σημείωσε ο Δημ. Παπαδέλης, ζητώντας ξανά την ολιγόμηνη αναβολή της υπόθεσης.

Αίτημα, που δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο, εξηγώντας ότι το κινητικό πρόβλημα του κατηγορουμένου μπορεί να λυθεί με αναπηρικό αμαξίδιο όπως συμβαίνει με άλλους κατηγορούμενους.

“Τα κινητικά προβλήματα είναι συνήθως χρόνια και αν αναβληθεί η υπόθεση ενδέχεται και το επόμενο δικαστήριο να αντιμετωπίσει το ίδιο ζήτημα” ανέφερε και συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να δοθεί αναβολή για “δημοσίου συμφέροντος και τεράστιου κοινωνικού ενδιαφέροντος, καθώς η δίκη αφορά τη λειτουργία ενός κόμματος του Κοινοβουλίου”.

Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στο εδώλιο ο καταδικασθείς, μέλος του διευθυντηρίου της οργάνωσης – όπως είχε αναφερθεί – Γιάννης Λαγός, εμφανίστηκε προκλητικός και συχνά επικαλούμενος την ιδιότητα του ευρωβουλευτή.

Δήλωσε από την πρώτη στιγμή “πολιτικός κρατούμενος”, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση οδήγησε στα άκρα τη διαδικασία. Λίγο πριν τη λήξη της ανέβηκαν ξανά οι τόνοι όταν ο Γιάννης Λαγός άρχισε να παραπονείται για την Ευρωβουλή.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε το λόγο και κατήγγειλε ότι δεν του επιτρέπεται να εκφωνήσει ομιλία και να ψηφίσει ως ευρωβουλευτής. Όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου του απάντησε ότι οι καταγγελίες του δεν έχουν σχέση με την υπόθεση, αντέδρασε.

“Εσείς που ευαγγελίζεστε την αριστερά, μιλάμε για δημοκρατία εδώ;” φώναξε ο Γιάννης Λαγός, που χειροκροτήθηκε από μέλη του ακροατηρίου. “Θα το ξεφτιλίσουμε το δικαστήριο σας! Λαμόγια!” φώναξε ξανά με την Μάγδα Φύσσα και ανθρώπους που βρίσκονται στο πλευρό της να απαντούν: “Στα λαγούμια σας! Στις τρύπες σας! Τελειώσατε!”. Ακολούθησε η απάντηση των υποστηρικτών Λαγού: “Τώρα ξεκινάμε! Ψόφο, γουρούνια!”.

του Παναγιώτη Στάθη/capital.gr

Shares